hirdetés

Az első macskás videó 1894-ben készült: megmutatjuk!

Gerhát Petra

2024. június 8 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Ma már el sem tudnánk képzelni az életünket nélkülük. Az interneten több milliónyi található belőle, ami nem csoda. A macskás videók cukik, viccesek, és persze időrablók is. Tudtad, hogy Edison készítette az elsőt?

hirdetés

Különös cikkre bukkantunk a Díványon, mely Thomas Alva Edison életét és találmányait mutatja be. Bármely távolinak is tűnik a híres feltaláló élete az Az Én Macskám magazin tartalmaitól, valami mégis közös bennünk, a lap újságíróiban és olvasóinkban, valamint a híres fizikusban. Ez pedig nem más, mint a macskák iránti érdeklődés. Ezt bizonyítja az első macskás videó.

Edison első videóján macskák szerepelnek

Bár Edison zsenialitásának számtalan találmányt köszönhetünk – az elektromos hálózatot, a röntgent, az akkumulátort, a távírógépet- , talán az elsőn kívül a kinetoszkóp, azaz a videó elődje az, amit a legtöbbet használunk. Elképesztően régen, 1894-ben rögzítette Edison első videóját vele, még 1900-at sem írtak ekkoriban.

Edison első videója pedig nem mást ábrázolt, mint mindannyiunk kedvenc bársonytalpú barátait. Ha elindítjuk a fenti is közölt felvételt, ne a mai insta reelsekhez hasonló felvételre számítsunk, bár tartalmát tekintve meglehetősen bizarr, akár a mai videók közé is beillene. Akkoriban, a filmek hőskorában meglehetősen meghökkentő eseményeket igyekeztek rögzíteni a kinetográffal. Nos, ez éppen ilyen. Két macska bokszolt a miniatűr ringben, mancsaikon bokszkesztyűvel.

Elképesztő, hogy ez a 20 másodperces felvétel már 130 éves. Az még inkább, hogy az emberiség jelentős része azóta is imádja a furcsa felvételeket a cicákról!

Egy cuki fotó vagy macskás videó ma is mindenkit elvarázsol

 

Az első kamerák

Edison 1891-ben mutatta be saját, mozgóképek rögzítésére szolgáló videokameráját, a kinetoszkópot. Ennek és az ehhez hasonló szerkezeteknek kezdetben azonban volt egy komoly hiányosságuk: a felvételt egyszerre csak egy ember tudta megnézni. Edison első kamerájában bonyolult mechanizmus működött, amely egy villanymotor által hajtott kerékkel továbbította a perforált szélű, még nem exponált celluloidfilmet. A film másodpercenként 46 képkockás sebességgel mozgott a lencse előtt. A szerkezet neve kutyaház volt, és egy lyukon kellett bekukucskálni annak érdekében, hogy a néző a filmet megtekinthesse. Ekkoriban készült filmjeinek többszáz darabját őrzik ma a Kongresszusi Könyvtárban, köztük a világ első macskás videóját is.

Ha téged is szórakoztatnak a macskás videók, és Edison felvételét látva meghoztuk a kedved hozzájuk, érdemes IDE kattintanod. Összegyűjtöttük egy csokorral a kedvenceink közül, bár a fenti felvétellel ellentétben ezek inkább cukik, semmint bizarrak.

cuki cicák közösségi média macskás videó thomas edison
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!