hirdetés

Elképesztő teljesítményekre sarkallhatja cicádat a közös sport

Gerhát Petra

2023. augusztus 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan sokáig úgy tűnt, hogy a macskák kiválóan elélnek mellettünk ingerszegény környezetben is, mára már tudjuk, hogy más állatokhoz hasonlóan ők is igénylik, hogy foglalkozzunk velük. A megfelelő mennyiségű inger nem csak a gazdi-kedvenc kapcsolat miatt fontos, hanem szellemi frissességüket is megőrzi. Akár agilityzhetünk is velük.

hirdetés

Bár az agilityt leginkább a kutyákhoz kötjük, a mozgékonyságot és ügyességet kihasználó sportágnak megvan a macskák számára alkalmas formája is. Ezt mutatjuk most be, és látni fogjátok, cicákkal talán még szórakoztatóbb lehet. A kis bundásoknak ugyanis olyan előnyös tulajdonságaik vannak, melyek igazi akrobatákká teszik őket az ingerekben gazdag pályán.

Természetes tulajdonságaiknak köszönhetően a cicák szinte kikövetelik maguknak az ingerkereső viselkedést.

Akarat és együttműködés

A macskákat – valljuk be – kifejezetten önálló akarattal bíró, együttműködésre nehezen rávehető állatoknak tartjuk. A szabadság és az önállóság olyan alaptulajdonság ezeknél az állatoknál, melyet nemhogy letörni nem lehet, de kivívni is egészen nehéznek tűnhet. A megfelelő macska-ember kapcsolat azonban csodákra képes, s ha sok minőségi időt töltünk kedvencünkkel, kellő ingereket közvetítünk neki, akkor bármit képesek megtanulni. Kellő motivációval pedig meg is teszik majd.

Az ingerekben gazdag környezet a cicák számára is elengedhetetlen részét képezi a minőségi életnek. Ha egy kis puha tappanccsal osztjuk meg otthonunkat, biztosan észrevettük már, hogy ösztönösen képesek bármit is játéknak tekinteni. Sokszor a számukra vásárolt játékok jóval ingerszegényebbek, mint az általunk teremtett környezet. Bár úgy tűnhet, önállóan, magányosan is képesek élvezni a nap minden ébren töltött percét, a velük való foglalkozás, a közös időtöltés is elkerülhetetlen ahhoz, hogy valóban jól érezzék magukat.

Azok a sztereotípiák, melyek szerint a macskatartás sokkal egyszerűbb és jóval kevesebb befektetett energiát igényel a részünkről, egyértelműen elavult. Sokan megfeledkeznek róla, hogy mozgásra és elfoglaltságra éppen annyira szükségük van nap mint nap, mint a kutyáknak. Arról, hogy mivel jár, ha nem foglalkozol eleget cicusoddal, itt olvashatsz. Sajnos komoly, az életminőséget is befolyásoló következményekkel járhat, ha azt hiszed, elég csak fedelet és ételt biztosítanod kedvenced boldogságához. Az ingerszegény környezettől boldogtalanokká válnak.

A macskák minden helyzetben képesek felfedezni a játék lehetőségét és bizony igénylik is azt.

Mozgás és figyelem

Éppen ezért alakultak ki azok a módszerek, melyek célja olyan elfoglaltságot teremteni a macskáknak, melyek nem csak a testét, de szellemét is kellően megmozgatják. A klikkeres tanítás – bár szintén azt hitték sokáig, hogy csak a kutyák engedelmességi hajlandóságát feltételezi –, abszolút működőképes lehet a cicusoknál is. És éppen ezért alkották meg a macska-agilityt is, melynek segítségével a megtanultakat rendszeresen kamatoztathatjuk mindkettőnk örömére.

De mi is az az agility?

A mozgékonyságot jelentő aglility szóval alapvetően a kutyák akadálypályán való, irányított haladásával járó sportágat szoktuk jelölni. Az ebek ilyenkor különböző kategóriákban versenyeznek egymással a legváltozatosabb akadályokon átkelve, ugorva, bújva. A gazdi kézjelekkel és szavakkal irányítja őket, a cél a sikeres és minél gyorsabb teljesítés. A macskák agilityje azonban sokkal dinamikusabb és élvezetesebb is lehet, hiszen ők természetes mozgásukat tekintve is alkalmasak erre a játékra. Mutatjuk, miért:

1. Magasra ugranak

A cicák magasságuk hatszorosát képesek gond nélkül átugrani, míg a kutyák alig a másfélszeresüket. De nemcsak ugrani tudnak kifejezetten jól, hanem a térlátásuk is kiemelkedő. Képesek felmérni akár 3-4 akadályt maguk előtt és ennek megfelelően alakítják mozgásukat. Sokkal könnyebben veszik az akadályokat, hiszen a pálya nagy részét átlátják.

Semmi nem jelenthet akadályt egy boldog macskának.

2. Sebesség

A házi macskák körülbelül 48 kilométer/óránkénti végsebességgel tudnak futni. Ez a maximális sebesség a szarvasokhoz, a varacskosdisznókhoz és a grizzly medvékéhez hasonlítható, de a leggyorsabb ember is legfeljebb ennyire képes. Ezt a tulajdonságukat otthon nehezen képesek kiaknázni. Az agility pályákon pedig szinte elengedhetetlen, hogy ne csak ügyes, de gyors is legyen a résztvevő.

3. Gyorsan tanulnak

Míg egy kutya rövidtávú memóriája körülbelül 10 percnyi, a macskák akár 16 órán keresztül emlékeznek mindenre. A territoriális viselkedés persze feltételezi azt, hogy sokáig képesek emlékezni és felidézni a környezetük adottságait, ám az agility szempontjából ez azért is előnyös, mert saját maguk is kiválóan emlékezve képesek akár másnap is azt a mozdulatsort végig vinni, melyre korábban szükségük volt a teljesítéshez.

4. Motiváltak

Míg a kutyák a feladatok teljesítésére szocializálódtak az ember mellett, a macskák a háziasításukat megelőzően sokkal hosszabb ideig éltek kolóniákban. Az együttműködés, a sikeres feladatteljesítés a vérükben van. Ha látják rajtunk, hogy boldoggá tesz a viselkedésük, ösztönösen hajlamosak lesznek majd azt megismételni is.

Az alábbi vieóban láthatod, miként működik mindez a gyakorlatban:

Nem kell azonban a fenti videóhoz hasonló akadályokat vásárolnod, hogy felépítsd kedvenced agility pályáját otthonodban. Kis kreativitással a lakás berendezési tárgyai között is megfelelő ingereket adó akadályokat hozhatsz létre. Dobozok, alagutak, a székek lába vagy éppen egyes bútorok mind részesei lehetnek első pályátoknak. A jutalomfalattal, bújással való motiváció könnyen kialakítható és kiváló lehetőség arra, hogy új szerepben láthasd kis kedvenced képességeit.

agility egészség ember macska kötődés ember szereti a macskát felelős állattartás macska ember kapcsolat macska és gazdája macska memória macska mozgása macskatartás sportolás macskával
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink