hirdetés

A történelem 8 leghíresebb macskás festménye: ezeket érdemes ismerned cicarajongóként

Ferenczi Deborah

2023. március 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ha szereted a macskákat és emellett rajongója vagy a képzőművészetnek, akkor ez a cikk garantáltan érdekelni fog, hiszen összegyűjtöttük a történelem legérdekesebb, cicákat ábrázoló festményeit, melyeknek röviden még a történetét is ismertetni fogjuk.

hirdetés

Íme a képzőművészet legérdekesebb, és egyben leghíresebb macskás festményei, melyeket cicarajongóként érdemes ismerned.

1. Louise Bourgeois: A fehér macska (1994)

Louise Bourgeois köztudottan a francia kortárs festészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A festmény pedig saját macskáját, Champfleurette képmását örökíti meg, aki egy 19. századi kritikusról kapta a nevét, aki maga is nagy rajongója volt a macskás festményeknek. Maga az alkotás némi absztraktciót is hordoz magában, hiszen az alkotó úgy próbálja felhívni a figyelmünket a macska feminin jellegére, hogy az magas sarkú cipellőt visel, ami ugyebár cicáknál annyira nem megszokott jelenség. Azonban pontosan ezért a leheletnyi csavarért még a feminista művészet is magáénak tekinti a festményt. Jelenleg a Museum of Modern Art-ban tekinthető meg.

2. René Magritte: Macska a kalapban (1920)

René Magritte belga szürrealista festő művei világhírűek. Alkotásai közé tartozik a Megszűrt idő  és Az ember fia, melyek a szürrealista művészet legkiemelkedőbb festményei közé tartoznak. Magritte különlegessége az volt, hogy a szürrelista megszokással ellentétben nem álmaiból merített inspirációt, hanem a környezetében megtalálható tárgyakból, állatokból. Így született meg A macska kalapban festménye is, mely rendkívül nagy népszerűségnek örvend.

3. David Hockney: Mr és Mrs Clark és Percy (1971)

David HockneyMr és Mrs Clark és Percy című festménye az amerikai művészettörténet egyik legismertebb darabja, mely jelenleg a Tate Modernben tekinthető meg. Az alkotás kiválóan tükrözi a macskák valódi személyiségét, ugyanis a képen jól látható, ahogyan Percy, a macska rá se hederít a gazdáira. Érdekes módon a műelemzők úgy vélik, hogy a macska a hűtlenség szimbóluma, erre pedig a látványos nemtörődömsége utal.

4. Pablo Picasso: Egy macska felfal egy madarat (1939)

Picasso a maga horrorisztikus módján ábrázolja, ahogyan egy macska éppen levadászik egy madarat. A festmény egyébként még a megszokott Picasso stílushoz képest is meglehetősen ijesztőnek bizonyul. A macska grimasza inkább emberi, mintsem állati, ez is a groteszk stílus sajátossága. Szintén érdekesség, hogy sokan úgy vélik, hogy a festmény valójában a spanyol polgárháborút szimbolizálja, egy meglehetősen elvont módon.

5. Lucian Freud: Lány macskával

Sigmund Freudot, a híres pszichoanalitikus munkásságát szinte mindenki ismeri, azonban sokan nem tudják, hogy unokája, Lucian Freud a képzőművészetben próbált szerencsét. A stílusa leginkább arra utal, hogy a valóságot teljesen érzelemmentesen próbálja bemutatni művein keresztül, ezt egyébként új objektivitásnak nevezik. A lány a macskával című festmény első feleségét ábrázolja. A kép a Tate Modernben található.

6. Carl Kahler: A feleségem szeretői (1891)

Ez a festmény tulajdonképpen egy iróniára utal. Ugyanis a művel Kahler azt próbálja megmutatni, hogy a párja inkább foglalkozik a képen látható 42 macskával, mintsem a férjével. A cím pedig a szeretők alatt a macskákra utal. Egyébként a festő kifejezetten előszeretettel festette a macskákat, ezt a festményét pedig a világ legtöbb macskáját megjelenítő festményeként tartják számon.

7. Théophile-Alexandre Steinlen: Tournée du Chat Noir (1896)

Annak ellenére, hogy ez a fentiektől eltérően poszter festészet, mégis napjainkra már az egyik leghíresebb macskás alkotásként tartjuk számon. Az alkotóhoz több ikonikus poszter is köthető, ezek a 19. század Párizsában terjedtek el.

8. Abraham Teniers: Borbélyüzlet majmokkal és macskákkal (17. század)

Végezetül pedig a leghumorosabb festményt mutatjuk, melyet a 17. században Abraham Teniers festett. Ugyan a kép hátteréről nem sokat tudunk, annyi bizonyos, hogy emberi karaktereket festett meg állatbőrbe bújva, egyfajta komikus jelleggel. A festmény jelenleg Bécsben tekinthető meg.

A fentiekben összegyűjtött képekből tisztán látható, hogy a macskák mindig is nagyon nagy hatással voltak az emberekre. Számos művészt inspiráltak múzsaként, ezeket a műveket pedig napjainkig a képzőművészet legjelentősebb alkotásai között tartjuk számon.

híres macskák hírességek macskái macskák a történelemből macskás festmények macskás képek történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink