hirdetés

8 érdekesség a hiúzokról: az egyik faj Magyarországon is előfordul

Hangai Lilla

2023. október 30 - Képek: Getty Images Hungary

A hiúz a macskafélék családjának egyik neme. Összesen 4 különböző hiúzfaj létezik, az ibériai, az eurázsiai, a vörös, és a kanadai. Bár nagyon sok mindenben hasonlítanak egymásra, a tudósok abban már biztosak, hogy mind különálló faj, nem alfajai egymásnak.

hirdetés

Nagyon sok mindent kell velük kapcsolatban megbeszélnünk, úgyhogy nem is húzzuk tovább az időt! Ezekben különbözik és hasonlít ez a 4 hiúz.

Eurázsiai hiúz nyújtózkodik átéléssel.

1. Az ibériai hiúz a világ legritkább macskaféléje

Más néven a spanyol hiúz vagy párduchiúz legnagyobb populációja a dél-spanyolországi Doñana Nemzeti Parkban található. Az itt élő példányok számát 2007-ben 100-ra becsülték. Kihalása az üregi nyúl megfogyatkozásának és a vadászatának volt köszönhető. A gondos védelmi programnak hála ma már a súlyosan veszélyeztetett státuszból átkerült a veszélyeztetettbe, a teljes állomány mostanra körülbelül a négyszeresére nőtt.

Pöttyös bundája és arcvonásai a leginkább macskássá teszik hiúz rokonai között; ő a legkisebb is közöttük, mindössze 5-15 kg-ot nyom. Az ibériai hiúz látása kitűnő, egy egeret 75 méterről, egy üregi nyulat 300 méterről, egy őzet 500 méterről is észrevesz. A prédáját lopakodva cserkészi be. Egy kifejlett péládnynak egy nyulat kell naponta megennie ahhoz, hogy fenn tudja tartani magát.

2. Az ibériai hiúznak feláll a szőre, ha fél vagy stresszes

Ez a pöttyös hiúz valamikor a korai pleisztocén korban fejlődött ki, önálló fajjá 1,98-0,7 millió évvel ezelőtt vált. Legközelebbi rokona az eurázsiai hiúz.

Ha megrettenek vagy stresszesek, a házi macskákhoz hasonlóan nagyobbnak mutatják magukat, és a szőrük is égnek áll. A talppárnáik között növő hosszú szőr lehetővé teszi számukra a hangtalan közlekedést és a hideg klíma átvészelését is, a testhőmérsékletük szabályozásával.

3. Az eurázsiai hiúz Magyarországon is előfordul

Az eurázsiai hiúz főként Észak-Európa és Szibéria erdeiben él. Hazánkban igen ritka, de élnek példányok az Északi-középhegységben, leginkább az Aggteleki Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park terültén. Szerencsére az állományuk folyamatosan növekszik.

Leginkább éjszaka tevékeny, de nappal is megfigyelték már. Vadászat alatt akár 20 kilométert is megtehet, magányosan jár. A kisemlősöktől kezdve a szarvasborjúig terjed az étlapja, a prédát méteres ugrásokkal közelíti meg és a mancsával üti le.

4. Az eurázsiai hiúznak hótalpai vannak

Alapvetően elmondható, hogy a macskafélék között a hiúzok a legkevésbé macskásak, ha a testfelépítésüket nézzük. Hosszú lábaik nagy, kerek, erős mancsokban végződnek, melyek a havas körülmények között igen nagy szerepet játszanak. Az állat testsúlyát nagy területen tudják eloszlatni, ezáltal úgy funkcionálnak, akár a hótalpak; a mély, laza hóban sem süppednek el. Ebben a tekintetben már csak a rozsomák képes túlszárnyalni a hiúzt.

Az eurázsiai hiúz rossz távfutó, de rövidtávon és a hosszú ugrásokat tekintve nyúlánk hátsó lábainak köszönhetően szinte nincs párja. Hátsó végtagjain a karmok kevésbé görbültek és mind a 4 lábán visszahúzhatók, ami szintén segíti őt a szélsebes loholásban. Hallása kimagaslóan jó, amit valószínűleg a szakálla is segít úgy, mint egy hangterelő parabola. A fülén lévő bojt pedig arra szolgál, hogy a hang forrását is meghatározhassa, akárcsak a karakál.

5. A vörös hiúz a legszívósabb

Ez a szépség Észak-Amerika két hiúzfajának az egyike. Kanada déli részétől egészen Mexikó északi részéig hatalmas területet ural. Rendkívüli alkalmazkodóképességről tesz tanúbizonyságot, ugyanis még úgy is stabil az állománya, hogy az ember egyre inkább betolakszik széles és változatos élőhelyére, és bundájáért valamint sportból is vadásszák. Néha a külvárosok kertjeiben is felbukkan, ha kutya kergeti, macskához méltóan fára menekül.

A kutatók úgy gondolják, hogy a vörös hiúz az eurázsiai hiúz leszármazottja, ami a körülbelül 2,6 millió évvel ezelőtt jutott el Észak-Amerikába. Az eljegesedés miatt az állomány délre szorult, és fokozatosan, 20 ezer év alatt alakult ki a ma is ismert vörös hiúz.

6. A vörös hiúz hangja olyan, mint egy nő sikítása

A vörös hiúz nem rajong különösebben a hideg időért és a hóért. Mancsa nincs is olyan széles, mint rokonainak. Macskássága megmutatkozik abban is, hogy bár tehetséges úszó, inkább kerüli a vizet. Érzékei fölöttébb jólfejlettek, egyaránt támaszkodhat látására, hallására és szaglására is.

Szinte nincs természetes ellensége az emberen kívül, de alkalmanként előfordul, hogy puma és szürke farkas vadászik rá. Megfigyelték, hogy ha a táplálékmennyiség lecsökken, és nem tudnak annyit vadászni, kannibalizmushoz folyamodnak. Hangja morgó-csipogó, sokszor hasonlít egy házi macska hangjához, de sokak szerint hajaz egy gyerek vagy egy nő sikítására is.

7. A kanadai hiúz jó úszó és tehetséges mászó, mégis a talajon vadászik

A kanadai hiúz Amerika északi részén őshonos. Talppárnái akár 10 centiméter szélesek is lehetnek és kétszer akkora súlyt is elbírnak hóba süppedés előtt, mint a vörös hiúzé. Teljes mértékben érzi hol és hogyan harapta meg a prédát, ugyanis a szemfogai idegekkel erősen behálózottak. Négy tépőfoga is van, amelyek használatához oldalra kell fordítania a fejét.

Legfőbb prédája a hőcipős nyúl, ami szürkületkor és éjszaka aktív, ezért a kanadai hiúz is, bár megfigyelték már nappal is. Jól úszik és tehetségesen mászik fára, de csak a földön vadászik. A préda elejtése közben a hallására és a látására támaszkodik. Szűkös időkben előfordul, hogy csapatokban zsákmányolnak.

Kanadai hiúz éppen elejti prédáját, egy hócipős nyulat.

8. A kanadai hiúzt és a vörös hiúzt nagyon egyszerű megkülönböztetni

Bár a két faj külsőleg nagyon sok tekintetben hasonló, van egy árulkodó jel, ami alapján azonnal fel lehet ismerni a kanadai hiúzt. Rövid farkincája vége mindig teljesen fekete, míg rokonának a fekete vég fölött van egy fehér gyűrű is.

A kanadai hiúz pupillája is inkább kerek, ami igen kevés macskafajtára jellemző. Az egyik ilyen a pusztai macska. Ha jobban megnézzük a két állatot, meglepően hasonlítanak egymásra, már a pofájukat tekintve. Mire nem jön rá az ember ilyen cikkek írása közben? A megfigyelése szerint kifejezetten vokális állatok: nyávognak, morognak és dorombolnak is, akárcsak házi kedvenceink.

Téged melyik hiúzfaj nyűgözött le a leginkább? 

(A nyitóképen kanadai hiúz látható.)

érdekesség érdekességek macskákról eurázsiai hiúz ibériai hiúz kanadai hiúz vadmacska vörös hiúz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!