hirdetés

Fehér bunda, kék szem: recept a siketségre?

Molnár Enikő

2023. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

A fehér cicák kétségtelenül gyönyörűek, és nagyon ritkák. A macskák csupán 5%-a teljesen fehér színű. Viszont ennek a különlegességnek ára van: sajnos gyakran hallásproblémáik vannak. Ha mindez még kék szemmel is párosul, akkor még valószínűbb, hogy fennáll a baj.

hirdetés

A fehér színt a nyugati kultúrában gyakran azonosítjuk a tisztasággal, ártatlansággal, sőt gyakran a fehér macskákról úgy tartják, hogy szerencsét és pozitivitást hoznak. A kék szín stabilitást és bölcsességet szimbolizál. Nem véletlen, hogy olyan tökéletesnek, már-már igézőnek tűnnek a fehér bundájú cicák kék szemeikkel, hiszen rögtön pozitívumokra gondolunk, ha rájuk nézünk. Sajnos azonban a hallással általában nincs szerencséjük.

A fehér macskák, ha kék szemük van, majdnem mindig süketek

– mondta ki már Charles Darwin is (The Variation of Animals and Plants under Domestication, 1868).

Miért gyakori náluk a siketség?

A fehér cicáknál ez a tulajdonság öröklődő, az úgynevezett W (white, azaz fehér) génhez köthető. Ez a gén felelős a szőrük színéért. A genetikában viszont van egy olyan szabályszerűség, avagy jelenség, amit úgy neveznek: pleiotrópia. Ez a teljesség igénye nélkül annyit jelent, hogy egy gén nemcsak egy tulajdonságért felelős, hanem látszólag egymástól teljesen eltérő jellemzőkre is hatással van. Így magyarázható, hogy a fehér cicáknál magas a veleszületett halláskárosodás aránya, illetve, hogy gyakori náluk a kék szemszín. Azt lehet mondani, hogy minden macska, aki W génnel rendelkezik, fehér szőrű lesz, de nem minden macskánál jelenik meg a kék szem, illetve a siketség.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha a fehér szőrhöz kék szem is párosul, akkor az megnöveli a siketség lehetőségét. A fehér szőrű cicák 17-22 százaléka halláskárosult. Ha az egyik szemük még kék is mellé (ez az úgynevezett heterokrómia, amikor eltérő színűek a szemek), akkor az arány már 40 százalékra nő. Azoknak a fehér cicáknak, akiknek mindkét szeme kék, közel 85 százaléka siket.

Hogyan jelenik meg náluk a halláskárosodás?

A halláskárosodás vonatkozhat csak egy fülre, de mindkettőre is. Érdekesség, hogyha a cica felemás szemű , és az egyik szeme kék, akkor ugyanazon az oldalon lesz a süket füle, mint a kék szeme. A fehér macskák esetében a halláskárosodás oka érzékszervi. A csiga (latinul cochlea, a belső fülben található szerv) degenerációja miatt a halláshoz fontos szőrsejtek elsorvadnak, így nem jut el a hang rezgése a hallóidegig.

A kék szemű fehér macskák szerepe a tudományban

Bármennyire is kegyetlennek tűnik, a fehér macskáknak hatalmas szerepe volt a veleszületett halláskárosodás kezelésében. Tökéletes alanyok voltak arra, hogy a cochleáris implantátumokat kifejlesszék, és rajtuk teszteljék, így mára megközelítőleg egymillió embernek segítettek. Ezek az implantátumok ugyan nem adnak teljes értékű hallást, de segítenek a beszéd megértésében. Sokat köszönhetünk ezeknek a cicáknak.

A cochleáris implantátum segít a beszéd megértésében.

Mit tehetünk siket macskánkért?

Ha a cica csak egyik fülére nem hall, gyakran észre se lehet venni a problémát. Amikor viszont mindkét füle érintett, fokozottan figyelni kell a biztonságára. Ebben az esetben ajánlott bent tartani a macskát, hogy ne kerüljön számára veszélyes helyzetekbe. Elméletileg náluk is alkalmazható lenne a cochleáris implantátum, bár nem találni olyan állatklinikát, ahol elérhető lenne a beavatkozás.

Az érzékszervek károsodása nem betegség, ezért ne is tekintsünk rá így! Kölyökkoruktól kezdve így élik az életüket, és nem szenvednek. Fokozottan figyelni kell rájuk, ez valóban így van, de csak az a feladatunk, hogy biztonságos környezetet teremtsünk nekik.

fehér macska genetika kék szemű macska kutatás öröklés süket tudomány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink