hirdetés

Miért van egyes macskák szeme felett egy kopasz foltocska?

Hangai Lilla

2024. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Nagyon sok macskánál megfigyelhető, hogy a szeme fölött, a szemöldök régiójában ritkásabb a szőr. Bizonyos állatoknál némely szögből szinte kopasznak is hat a terület. Gondolkodtál már azon, hogy ennek mi lehet az oka?

hirdetés

Következő cikkünkből kiderül, mi az a kopasz folt a macska szeme fölött.

Még ennél a dús bundájú macskánál is kivehető a szemöldökrészen a ritkás szőr

A macska esetében még a kopasz folt is rejtélyes

A legtöbb macskának a szőrzete két rétegből áll: egy durvább fedőrétegből és a finomabb alsó rétegből, amelyet a nyáron levedlenek. Ez a dupla bunda néhány kivételtől eltekintve a macska teljes testét lefedi. A fül körüli rész azonban egy speciális terület. Az teljesen normális, hogy kedvenceink fején nem olyan dús a szőrzet, az azonban egyelőre a szakértők számára sem teljesen világos, hogy ez miért van így. „Valamilyen evolúciós, adaptív oka lehet annak, hogy miért ilyenek. Az én elméletem az lenne, hogy ennek köze van a hanghoz” – fejtette ki a Live Scince-nek Judith Stella, a Purdue Egyetem állatjóléti tudósa.

Ez a különleges attribútum azonban nem korlátozódik a házi macskákra. Gyakori a kisebb méretű macskaféléknél is, mint például az afroázsiai vadmacskánál, az ocelotnál vagy a hiúzoknál. Ugyanakkor a párducformákhoz tartozó nagymacskák, mint például a tigris, az oroszlán vagy a jaguár nem büszkélkedhetnek ezzel a jellemzővel. Jonathan Losos, a Washington Egyetem evolúcióbiológusa számára a téma egy klasszikus kérdést vet föl: „Hogyan magyarázzuk a tulajdonságok fajok közötti megoszlását? A kis macskafélék kopasz foltjai arra utalnak, hogy ez természetes szelekció eredménye lehet, vagyis hogy előnyösek a számukra, de a nagyobbak számára nem.

Speciális előny

„A macskák hallják az ultrahangos hangokat, a rágcsálók pedig ebben a hallási tartományban cincognak. Talán az ezen a területen lévő szőr hiánya segít a hanghullámok fülbe való fókuszálásában, vagy a hang irányának megállapításában” – fejtegette tovább elméletét Judith Stella.

A kis macskafélékről ismert, hogy többféle zsákmányra vadásznak, a madaraktól a kígyókig, ám a tanulmányok kimutatták, hogy táplálékuk nagy része ennek ellenére is rágcsálókból áll. Így ezeknek az állatoknak az észleléséhez szükségük van mindenféle eszközre. A nagyobb prédára, például antilopra vagy vaddisznóra vadászó nagymacskák esetében az ultrahang frekvenciák észlelése kevésbé fontos a túléléshez. Talán ez lehet az oka annak, hogy nem fejlesztették ki ugyanazt a kopasz foltot.

„Az a probléma az evolúciós alkalmazkodás ilyen hipotéziseinek tanulmányozásával, hogy könnyű elfogadható magyarázatot találni, de sokkal nehezebb ténylegesen tesztelni ezt a hipotézist. Hogyan lenne lehetőségünk ezt vizsgálni? Talán a macskák hallásának részletes akusztikus elemzésével. Vagy találjunk olyan macskákat, amelyeken különböző mértékű kopasz foltok vannak, hogy összehasonlíthassuk rágcsálók észlelési képességét vagy vadászati sikerüket? Esetleg keressünk valamilyen módot a kopasz folt megszüntetésére, és nézzük meg, hogy befolyásolja-e a vadászati sikert? Nem tudom, hogy ezeket hogyan tehetnénk meg, és nem tudok senkiről, aki tanulmányozta volna ezeket a foltokat.” – tapintott rá a lényegre Jonathan Losos.

A hosszúfarkú macska is a macskaformák közé tartozik

Minket is megihletett

Jelenleg ez csak elmélet, de a macskaformák alcsaládban ennek a tulajdonságnak a jelenléte erősen azt sugallja, hogy speciális adaptációs előnyt biztosít. Losos azonban óva intett attól, hogy konkrétabb bizonyítékok nélkül elhamarkodott következtetéseket vonjunk le. „Mindig lehetséges, hogy egy tulajdonság kifejlődik egy bizonyos okból, és csak véletlenül lesz előnyös egy másik okból is. Talán a kopasz foltok kedveznek a párválasztásnál bármilyen ok miatt, de miután ivaros szelekcióval kialakultak, hasznosnak bizonyultak a vadászatban is.”

Milyen jó, hogy mondja, Losos professzor, ugyanis nekünk laikusként teljesen az volt a megérzésünk, hogy talán kapcsolatban állhat a macskák feromon mirigyeivel, amelyek a kedvenceink arcán ezen a területen is megtalálhatók mindkét oldalon. Amikor dörgölőznek, a temporális mirigyekben lévő feromont is tárgyakra vagy emberekre juttatják, ezzel jelezve, hogy biztonságos dologról van szó. Alig várjuk, hogy a jövőben még többet megtudjunk a kopasz kis foltról!

Ide kattintva megtudhatod, hogy miért van a macskák fülé egy kis zsebecske. Sosem találnád ki az okát!

furcsa szőrzet macska bunda macska tulajdonság miért tudomány tulajdonságok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink