hirdetés

Miért szeretnek lustálkodni a macskák? Tudtad, hogy ez esetükben túlélési ösztön?

Ferenczi Deborah

2022. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb sztereotípia úgy tartja, hogy a macskák bizony nagyon lusta állatok. Nos, ez valójában annyira nem is elrugaszkodott állítás, hiszen képesek napi 16-18 órát is henyéléssel tölteni. Ez az emberek számára, akik jobb esetben 8 órát alszanak naponta, igazán megdöbbentő lehet. Azonban a cicáknál ez egy teljesen természetes dolog, sőt egyenesen evolúciós okok állnak a hátterében.

hirdetés

Ahhoz, hogy megértsük azt, hogy mi áll a macskák lustálkodásának a hátterében, érdemes megvizsgálni a nagymacskákat, ugyanis mind az oroszlánok, mind a tigrisek, sőt még a vadmacskák esetében is hasonlóképpen megfigyelhető a lustálkodás szeretete.

A lustálkodás evolúciós eredete

Amennyiben jártál már állatkertben, és megfigyelted az oroszlánok vagy éppen a tigrisek viselkedését, akkor bizonyosan hasonlót tapasztaltál, ugyanis kevés olyan alkalom van, amikor nem aludni látjuk ezeket a nagymacskákat. Ez kísértetiesen emlékeztethet a macskádra, aki akár 18 órát is képes átaludni. Nos, ez nem véletlen, hiszen számos dologban rendkívül hasonlítanak egymásra a nagymacskák, és a mi kis házicicáink.

Ennek azonban nagyon egyszerű oka van, ugyanis ezek a nagymacskák, mint például a párduc vagy a leopárd, vadászat alatt elképesztően sok energiát képesek felhasználni. Ugyanis megdöbbentően gyorsan képesek futni, és mindehhez hatalmas mennyiségű energiát használnak fel. Azonban mikor megszerezték a prédát, akkor kénytelenek a kiürült energiaraktáraikat feltölteni annak érdekében, hogy a következő vadászat során újra maximális erőbedobással tudjanak a préda után rohanni.

A lustálkodás feltöltődés

Tehát ez a lustálkodó időszak az, mikor megpróbálnak feltöltődni az állatok. Ilyenkor pihennek, de leginkább rengeteget alszanak. Úgy érdemes ezt elképzelni, hogy egy vadászat alkalmával egyszerűen lemerülnek az energiáik, és ahhoz, hogy újra tudjanak zsákmányt szerezni, fel kell töltődniük. Tulajdonképpen ilyenkor energiatakarékos üzemmódba váltanak, hogy a legközelebbi akció során újra a maximális teljesítményt tudják nyújtani. Az energiatakarékos üzemmód pedig esetükben a teljes semmittevés. Azonban, ha ez a pihenés nem történik meg, akkor nem lesz képes az állat levadászni a zsákmányát, aki szintén kiemelkedő teljesítménnyel rendelkezik. Ha pedig ez nem sikerül, végképp nem tud miből merítkezni az energiája, így érthető, hogy miért annyira kiemelkedően fontos a feltöltődés.

Miért fontos az energiamegőrzés?

Mint már említettük, az energiamegőrzés a sikeres vadászat kulcsa. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy attól függően, hogy nem vadászik, miért csak az alvás az, ami feltölti. Nos, gondoljunk csak bele, ha adott két oroszlán, az egyik a vadászat után még barangol egy-két órát, mielőtt nyugovóra térne, míg a másik kizárólag vadászatnál végez aktív mozgást, és annak befejeztével pihenésbe kezd, vajon melyiknek lesz sikeresebb vadászata az elkövetkezendőkben? Egyértelműen annak, aki a vadászat után az aktív pihenésre koncentrált.

A házimacskák miért lustálkodnak annyit?

Tehát elsősorban ez a lustálkodás evolúciós okokra vezethető vissza. Azonban mi a helyzet azokkal a cicákkal, akiknek otthon még vadászniuk sem kell, hiszen mindent eléjük tesz a gazdijuk? Vajon nekik is szükségük van állandó lustálkodásra? A válasz egyszerű, és továbbra is evolúciós okokra vezethető vissza. Ugyanis a macska mindig készenlétben áll, hogy egyedül is tudjon boldogulni, és ne függjön lehetőleg senkitől. Bármennyire is szereti a gazdáját, nem támaszkodhat rá maximálisan, hiszen egyedül is túl kell élnie. Éppen ezért tulajdonképpen azzal áll folyamatos készenlétben, hogy elengedőt pihen és lustálkodik. Ugyanis minél többet henyél a macska, annál több energiát gyűjt egy esetleges vészhelyzetre. Tehát egy lusta macskának nagyobb esélye van túlélni, mint egy aktívnak.

A házimacskák esetében a mozgás kiemelkedően fontos

Azonban fontos megjegyezni, hogy ennek ellenére azok a macskák, akik a természetben élnek, a vadászat során elegendőt mozognak, míg azok a cicusok, akik elé le van téve az élelem, nem feltétlen annyira aktívak, mint vadászó társaik. Azonban a mozgás hiánya komoly súlygyarapodáshoz vezethet, ami végső soron számos betegséget válthat ki. Így mindenképpen fontos, hogy a cica rendszeresen át legyen mozgatva legalább napi 30 perc erejéig. Amennyiben erre odafigyelünk, és megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt a pihenés és az időnkénti mozgás között, akkor macskánk testsúlya valószínűleg megfelelő lesz.

alszik a macska lusta macska lustálkodik a macska miért sokat alszik a macska túl sokat alszik a macska vadászik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink