hirdetés

Ez az alkalmazás a mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a macskák fájdalmát

Kövess Péter

2024. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatók bevonásával fejlesztett alkalmazás állítólag 95 százalékos pontossággal azonosítja a fájdalom jeleit a macska képe alapján.

hirdetés

A CatsMe! alkalmazás, amely képes felismerni azt a macskák fájdalmát, Japánból származik, ahol rendkívül népszerű, de világszerte számos gazdi támaszkodik rá, hogy pontosabb képet kapjon kedvence egészségéről.

Elegendő egy képet készíteni, és az alkalmazás megmondja, hogy a macskának van-e fájdalma

Az idős macskák fájdalmát gyakran ízületi gyulladás okozza

Az, hogy az alkalmazás leginkább Japánban népszerű, egyáltalán nem meglepő. Az elöregedő lakossággal rendelkező távol-keleti országban egy 2023-as statisztika szerint csaknem 16 millió kedvtelésből tartott kutya és macska él. Ez megelőzi a 15 év alatti gyermekek számát.

Friss riportjában a Reuters egy japán lakos, Mayumi Kitakata és 14 éves macskája, Chi történetét meséli el, aki a jutalomfalatoknál csak a macskamentáért rajong jobban. Az 57 éves Kitakatának az évek során számos házi kedvence volt, de Chi különösen közel áll a szívéhez – olyannyira, hogy életének meghosszabbítása érdekében a mesterséges intelligencia (MI) felé fordult.

Kitakata márciusban kezdte el használni az alkalmazást, amely az MI-re támaszkodva észleli, ha egy macskának fájdalmai vannak. Ezáltal csökkenthető az állatorvosi látogatások szükségessége, ami nagy stresszel járhat az állatok számára.

Olyan korban van, amikor egyre több betegsége jöhet elő. Tehát fontos, hogy továbbra is konzultálhassak az állatorvossal, de közben csökkenthető legyen az állatkórházba tett látogatások száma” – emelte ki a gazdi.

A Nihon Egyetem professzora, Kazuya Edamura a téma kapcsán megjegyezte, bár az állatorvosok gyakran meg tudják állapítani, ha egy állatnak fájdalmai vannak, ez gyakran kihívást jelent a gazdik számára. Mint mondta,

az idős macskák csaknem 70 százaléka küzd ízületi gyulladással vagy fájdalmakkal, de csak 2 százalékuk jut el állatorvoshoz.

Itt jön képbe az alkalmazás, ami egy, a macskáról készült kép alapján segíthet a gazdiknak megítélni a helyzetet, azonosítva a fájdalom jeleit.

Nagy segítség lehet a gazdik számára, hogy felismerhessék a macskák fájdalmát

95 százalékos a pontosságal ismeri fel a macskák fájdalmát

Az alkalmazást a Nihon Egyetem kutatói és a Carelogy nevű technológiai startup munkatársai közösen fejlesztették ki 6000, macskákról készült kép felhasználásával. Az alkalmazás, amelynek tavalyi megjelenése óta már 230 ezer felhasználója van 50 országból, azt ígéri, hogy

95 százalékos pontossággal ismeri fel a macskák fájdalmát. Ez várhatóan a jövőben tovább fog javulni, amint további adatok állnak majd rendelkezésre.

A mesterséges intelligenciát kiaknázó alkalmazás eredetileg „CPD (Cat Pain Detector)” néven debütált még 2023-ban, de 2024 januárjában végül átkeresztelték  A szolgáltatás kezdetben ingyenes volt, most azonban már fizetni kell érte. Cserében megjelent egy új, „AI Insight Function” nevű funkció, amely a mesterséges intelligenciától kapott adatokat 2 hétre visszamenőleg elemezve személyre szabott tanácsokkal látja el a gazdikat. Ezeket akár az állatorvossal is meg lehet osztani.

Nem bízol a mesterséges intelligenciában, de szeretnéd megtudni, hogy kedvenced mikor küzd fájdalommal? Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy a fájdalomról milyen jelek tanúskodhatnak.

alkalmazás fájdalom japán macska mesterséges intelligencia mobil
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!