hirdetés

Miért utálják annyira a macskák a vizet?

Kövess Péter

2023. november 3 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb macska iszonyodik a nagyobb víztömegektől, és már a fürdés gondolatától is rosszul van. Vajon honnan ered a víz iránti különös undor?

hirdetés

A cica számára különös élvezetet okoz a víz – mindaddig, amíg a csapból folyik, és ihat belőle, de ha próbáltad már kedvencedet egy teli kád közelébe vinni, akkor bizonyára a saját bőrödön is megtapasztaltad, hogy mennyire irtózik tőle. Több oka is van, miérz utálja a macska a vizet.

Kevés olyan macska van, akit nem tölt el riadalommal a víz.

1. A víz miatt elnehezül a bundája

Képzeld csak el, milyen lenne, ha egész nap vizes takarókkal a nyakadban kéne mászkálnod. Na, valami ilyesmit érez a macska, amikor átázik a bundája. Ez rendkívül kellemetlen számára, hiszen

a plusz súly korlátozza a mozgékonyságát.

2. Az ősei hírből sem ismerték

A macska ősei száraz, sivatagos vidékeken éltek, ahol nem találkoztak nagyobb víztömegekkel. Nem csoda, hogy a modern macskák sem tudnak mit kezdeni velük.

A macska a természetből sem ismeri a nagy vízfelületeket.

3. Megérzi, hogy vegyszereket tartalmaz

A macska kiváló szaglással rendelkezik, így veled ellentétben képes érzékelni, ha a víz vegyszereket tartalmaz. Ha csak az egyik mancsát kell belemártania, azzal talán még meg tud birkózni, de ennél többre már csak azért sem hajlandó, mert

nem szeretné, hogy bundája átvegye az idegen szagot.

4. Negatív tapasztalatai lehetnek

Ha egy macska kölyökkorában rossz élményeket szerez a vízről, akkor azok valószínűleg egész életén át elkísérik, így bármit is teszel, a hozzáállása nem fog megváltozni.

5. Elveszti a kontrollt

Talán ez írja körül a legjobban, hogy a macska miért hajlandó a vízzel játszani, miközben esze ágában sincs belemenni. Míg az előbbi helyzetben szárazon van, így bármikor el tud menekülni, addig egy kádnyi vízben kevés ráhatása van az eseményekre, ami vizes bundájával együtt extra adag frusztrációt okoz.

Kínzás számára a fürdetés.

Nincs értelme fürdetni

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a macska csak azért játszik a vízzel, mert kíváncsi a természete, és a felületéről visszaverődő fények felkeltik a figyelmét. Ha azonban nedves lesz a bundája, az kifejezetten kellemetlen érzés neki – egyrészt, mert lassan szárad meg, másrészt – ahogy a fentiekből is kiderül – elnehezül és megváltozik a szaga.

A macska naponta több órán át mosakodással ápolja a szőrét, ami így száraz, selymes, tiszta és jó illatú marad, illetve jobban megtartja a hőt.

A víz csak tönkreteszi mindezt, ezért felesleges fürdetni.

állatorvos állatorvos válaszol fürdés macska miért tisztálkodás víz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink