hirdetés

Ezért vehet semmibe a macskád: a sértődés helyett cselekedni kell

Szénási Szimonetta

2024. június 8 - Képek: Getty Images Hungary; Grafika: Az Én Macskám

Érthető, ha rosszul esik, amikor minden próbálkozásod ellenére kedvenced levegőnek néz. Ám tudd, többnyire komoly oka van a viselkedésnek, és néha orvosi beavatkozás is szükséges.

hirdetés

Vegyük sorra, mi állhat a látszólagos közömbösség mögött. Amikor a macska távolságtartó, az nem feltétlenül arról szól, hogy nem szeret vagy haragszik rád. Sokkal inkább valamilyen lelki vagy fizikai probléma következménye vagy megtestesülése a jelenség.

A macskák okkal bújnak el

Tisztázzuk, mi a normális

Mielőtt belemegyünk a mögöttes okok taglalásába, fontos leszögezni, hogy a macska igényeit is figyelembe kell venni a kérdésben. Megeshet ugyanis, hogy gazdaként túl sokat vársz kedvencedtől. A macskák többsége nem él olyan szoros kapcsolatban a gazdival, mint egy kutya, amit el kell fogadni. Ez nem azt jelenti, hogy ne ragaszkodna az őt gondozó személyhez, csak másképp vagy másfajta intenzitással. Például nem biztos, hogy minden egyes alkalommal az ajtó előtt fogja várni, hogy hazaérj a munkából, vagy az első ciccegésedre a lábadnál terem. Emellett az állat személyisége, és sok esetben a fajtája is meghatározza, mennyire igényli a szoros kontaktust az emberrel.

Ezzel csak arra szeretnénk rámutatni, hogy mielőtt kétségbeesnél, ne adj isten megorrolnál a macskádra, őszintén tedd fel magadnak a kérdést: nem te vársz el túl sokat tőle? Lehet, hogy amit te társaságkerülésnek gondolsz, egyszerűen csak normális igény az egyedüllétre.

Azt is vedd számításba, hogy a cicák a nap jelentős részét alvással töltik, így amikor kedvenced nincs veled, többnyire szunyókál. Ám amikor éber, akkor minden bizonnyal meg fog keresni.

A macskák a nap jelentős részét alvással töltik

Más a helyzet akkor, ha egy addig bújós cica lesz hirtelen társaságkerülő. Ilyenkor is több lehetőség jöhet számításba.

1.) A cicád öregszik

Ahogy a macskák idősödnek, az érzékszerveik fokozatosan veszítenek élességükből. Könnyen lehet, hogy kedvenced már nem lát és/vagy nem hall olyan jól, mint korábban. Emiatt nem is tudja, hogy épp hívod, vagy keresed a tekintetét. Amennyiben ez a helyzet, úgy légy tekintettel az állat korlátaira; menj hozzá közelebb, beszélj hozzá hangosabban, mozogj lassabban a környezetében.

Körülbelül 8-10 éves koruktól szoktuk a cicákat szeniornak nevezni. Ilyenkor az évi rutinvizsgálatok számát már ajánlott kettőre emelni; így félévente látni fogja orvos, és ha valamilyen egészségügyi probléma adódik, azt idejében tudja diagnosztizálni. Az érzékszervek állapotára is kitér a vizsgálat, így bizonyosságot nyerhet, hogy valóban ez-e az oka annak, hogy macskád kevesebbet lép kapcsolatba veled.

2.) Fél vagy megijedt valamitől

Ha a macska megrémült, akkor ösztönösen elbújik, ahogy valamennyi állat, sőt, az emberek is teszik (legalábbis ösztönszinten ezt tennék.) Amikor valami tartósan stresszeli a cicát, úgy a bujkálás rendszeressé válhat. Vedd számításba, történt-e valami változás a közelmúltban, ami zavarhatja kedvencedet. Egy új, zajos berendezési tárgy, egy másik házi kedvenc, a nemrég megszületett csecsemő mind aggasztó lehet a számára, hogy csak néhány példát említsünk. Ilyenkor egyrészt ajánlott megszüntetni a probléma forrását, vagy legalább elszeparálni tőle a macskát. Másrészt a szorongást oldja, ha több figyelmet szentelsz doromboló társadnak. Játssz vele többet, simogasd, beszélj hozzá. Ezek mind elősegítik, hogy mihamarabb megnyugodjon.

Ugyanakkor az is lehet, hogy a te személyed vált ki szorongást belőle. Ennek hátterében állhat az, hogy a közelmúltban megbüntetted vagy megfenyítetted (kiabáltál vele, lespriccelted vízzel), de az is taszíthatja az állatot, ha te magad vagy feszült, esetleg sokat kiabálsz. Ilyen esetekben újra el kell nyerned a bizalmát, amire a fokozatos, óvatos közeledés a megoldás az előbb említett módszerekkel, mint a játék és a babusgatás.

Lehet, hogy valamitől fél, vagy valami zavarja

3.) Nem érzi jól magát

Ha a cica beteg vagy megsérült, akkor szintén ösztönös, hogy elrejtőzik. A bágyadtság, az étvágytalanság, a megváltozott alvási-, illetve alomhasználati szokások mind arra engednek következtetni, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor minden esetben látnia kell orvosnak a macskát.

Emellett házi kedvenceinket is érintheti, főként idősebb korban, a kognitív diszfunkció egy formája, amely az emberi Alzheimer-kórhoz hasonló állapot. Ilyenkor a macska a betegség következtében válik távolságtartóbbá. Szintén állatorvosi segítséget kíván a helyzet.

Ide kattintva remek tanácsokat találsz, miként erősítheted a cicád és közted levő köteléket.

alvás betegség félelem kapcsolat kognitív diszfunkció szindróma kommunikáció ragaszkodás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!