hirdetés

Elképesztő kárt okozott a gazdi, miközben macskáját próbálta kiszabadítani

Gerhát Petra

2023. szeptember 18 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Elképesztő pusztítást végzett a cica a szomszéd lakatlan házában, gazdija majdnem betört, hogy megmentse. Gazdájának hitelt kell felvennie, hogy ki tudja fizetni, amit a cica tönkretett. Ő azonban nem hajlandó rá.

hirdetés

Napokra nyoma veszett egy angol család macskájának. Mint kiderült, a szomszéd, éppen felújítás alatt álló házába zárták be véletlenül. A megrémült cica többféle módon próbált szabadulni, erről tanúskodhatnak az ablakpárkányokon ejtett karmolások, azonban nem csak a nyílászárókat tette tönkre. A frissen festett falakon sáros mancsnyomok díszelegnek, a 800 fontos, új szőnyeget cafatokra tépte, de  a frissen lerakott laminált padló sem úszta meg a szerencsétlen kalandot, így tetemes kárt okozott a csapdába esett macska. 

Befelé még könnyen ment a bejutás, az ajtó azonban nem engedte ki a macskát.

Gazdája még nagyobb bajt okozott

A cica – kinek neve egyelőre ismeretlen, ugyanis gazdája nem merte vállalni kilétét, amikor segítséget kért, – 24 órája raboskodott pár házzal otthona mellett. Egy hibás macskaajtón keresztül jutott be a lakatlan, éppen felújítás alatt álló ingatlanba Hiába nyitotta ki a saját chipje a macskakaput befelé, ki már nem engedte. Gazdája keresés közben vette észre, mi történt, majd ijedten konstatálta, hogy a tulajdonosok csak hetente járnak oda, hiszen még máshol laknak. Próbálta az ingatlanközvetítőt is elérni, sikertelenül. Mivel félt, hogy éhen vagy szomjan hal a cicus, a szellőzőnyíláson keresztül, jégkockákkal, rákrudacskákkal és húsokkal próbálta etetni. Ez okozott aztán még nagyobb galibát. A finom falatok nem csak a szellőztető rendszert tették tönkre, de maszatos nyomot hagytak mindenütt a házban. Mire a macska kiszabadulhatott a felújító cég munkásainak köszönhetően, az egész épület magán viselte a tragikus események nyomát. Az állat szerencsére ép bőrrel megúszta, azonban a ház tulajdonosai biztosan nem voltak olyan boldogok, amikor felmérték a kárt amit a macska okozott.

A cica hiába próbált kiszabadulni, napokig nem tudott.

Most 1600 fontnyi kártérítést követelnek tönkretett ingóságaikért. A gazdi viszont nem fizet, takarítást ajánlott. A történet a fenti linken nyomon követhető, valószínűleg soká születik megállapodás. 

Nem biztos, hogy a legjobb megoldás a macskaajtó

A macskaajtók hatékonyak lehetnek ugyan, ha cicusunk szabadságra vágyik, azonban a külvilág ettől mèg ugyanolyan veszélyes lehet. A kertet elhagyva megannyi probléma és bizony életveszélyt okozó helyzet fenyegeti négylábú barátainkat. 

A hazánkban leginkább elterjedt,  mechanikus nyílászárók egyszerűen billenve működnek, így a ki- és bejárás is akadálytalan lehet. Nagy hátránya, hogy nem csak saját macskáink,  más, apró állatok is bejuthatnak rajta. 

Ha chiphez vagy nyakörvhöz rendelt, okos eszközt szerelünk fel az ajtóra, az az idegen állatok bejutását ugyan meggátolja, de bármikor megeshet a fentihez hasonló anomália, amikor valami miatt nem működik megfelelően a zár. 

 

De akkor mi lehet a megoldás azon kívül, hogy bent tartjuk a cicusokat?

A macskák mozgását akadályozó kerítéselemek erre kifejezetten jó megoldást kínálnak, ha nem csak bent tartanánk a macskánkat. 

A pórázhasználat is segíthet ebben bennünket, amennyiben cirmosunk nyitott erre az eszközre. Már kaphatók kifejezetten macskák testére készült hámok a póráz mellé, amikkel biztonságosan és kényelmesen mutathatod meg cicusodnak a külvilágot. Nem minden macska fogékony erre azonban, hogy vajon megszereti-e cicánk ezt a fajta sétát, az csak a próba során derül ki. 

elveszett a macska kinti macska macskaajtó macskának mikrochip mikrochip szökés szökött macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!