hirdetés

Miért kapirgálnak a macskák a táljuk körül?

Kövess Péter

2024. február 29 - Képek: Getty Images Hungary

Te is tapasztaltad már, hogy kedvenced a tálja körül kapar, miután befejezte az evést? Most megtudhatod, mi áll a furcsa viselkedés mögött.

hirdetés

A táplálék körüli kaparászás ösztönös, veleszületett viselkedés a macska részéről. Amikor kedvenced ezt csinálja, az olyan benyomást kelt, mintha megpróbálna elásni valamit, de valójában nincs ott semmi. A macska az etető- és itatótálja körül egyaránt kaparhat, ami tarthat hosszabb és rövidebb ideig is. Ez a viselkedés nem összetévesztendő a dagasztással, és számos különböző oka lehet, de általában nem kell aggódni miatta. Lássuk, hogy miért kapar a tálja körül a macska.

A macska néha a tálja körül kapar

Ezt jelenti, ha a tálja körül kapar a macska

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a macska a tálja körül kapar, egy ősi ösztön, ami mögött egyfajta védekezőmechanizmus áll. A macska a vadonban magányosan vadászik, és a párzási időszaktól (pacsmagolás) eltekintve igyekszik elkerülni fajtársait. Ennek érdekében pedig elássa megmaradt táplálékát is.

Azzal, hogy eltemeti az ételt, elfedi a szagát, ami megnehezíti más macskák számára, hogy rátaláljanak.

Ez az ösztön nyilvánul meg akkor is, amikor a macska a tálja körül kapar. Az anyamacskák viselkedésében emellett az is közrejátszhat, hogy kölykeiket akarják védelmezni. Más macskák veszélyt jelenthetnek az alomra, ezért igyekeznek mindent megtenni, hogy távol tartsák őket.

Az ásó mozdulatokban ősi ösztönei köszönnek vissza

A táplálékkal is összefügghet

A macska szándéka az is lehet a kaparással, hogy megpróbálja későbbre elraktározni az ételt, hogy ne maradjon táplálék nélkül. Ez különösen előnyös lehet azokon a területeken, ahol versengeni kell a táplálékforrásokért. Nem szabad elfejteni azt sem, hogy a macska kényes a tisztaságra, ezért ha nem tudja az összes eledelét megenni, előfordulhat, hogy az ásó mozdulatokkal le akarja azt takarni.

Nem lehet kizárni azt sem, hogy a macska nem szereti az adott eledelt. A kaparászás nagyobb valószínűséggel fordul elő, amikor valamilyen új, számára ismeretlen ízt vezetsz be. Annak, hogy valóban így van-e, úgy járhatsz utána, hogy visszatértek a jól bevált eledeléhez: ha abbamarad a kaparás, már tudod, hogy mi a gond. Ha a tálja és a fekhelye túl közel van egymáshoz, az is problémás lehet, ezért érdemes távolabb helyezned őket egymástól.

Lehet, hogy nem ízlik neki az étel

Néha egészségügyi probléma okozza

A kaparászás miatt alapvetően nem kell aggódnod. Ha azonban hirtelen jelentkezik és nincs összefüggésben a táplálékváltozással, akkor felmerülhet, hogy a macska viselkedését a stressz váltja ki, amit érdemes megfelelően kezelni.

Ha a kaparászást étvágycsökkenés, súlycsökkenés, hányás vagy hasmenés kíséri, egészségügyi probléma húzódhat meg a háttérben, ezért ajánlott felkeresni az állatorvost.

Így lehet leszoktatni róla

Ha nedves eledelt kap kedvenced, akkor kezd azzal, hogy a maradékot elteszed (hűtőbe, lefedve), miután befejezte az evést. Ezt azért is javasolt megtenned, mert ha sokáig marad a táljában, könnyen megromolhat, a romlott étel pedig komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ne hagyd elöl a száraz tápot sem, vagy tedd lassú vagy automata etetőbe. Vannak olyan labirintusszerűen elrendezett játékos etetők is, amelyekben a macskák a mancsukkal terelgethetik a száraz eledelt, ami eltántoríthatja őket a kaparástól.

Segíthet az is, ha eltereled a figyelmét: ha játszol vele, nem a kaparászással lesz elfoglalva.

Fontos azonban, hogy ne büntesd a macskát a kaparászásért, hiszen egy természetes viselkedésről van szó. Ez problémás magatartásformákhoz vezethet, és befolyásolhatja a köztetek lévő köteléket.

Arról, hogy miért rossz ötlet a büntetés, és milyen egyéb dolgokkal kergeted őrületbe a macskádat, ebben a korábbi cikkünben olvashatsz.

eledel furcsa macskaviselkedés kapar macska ösztön táplálkozás viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink