hirdetés

Mi történne, ha hirtelen a világ összes macskája eltűnne? Komoly változások következnének be

Ferenczi Deborah

2023. március 19 - Képek: Getty Images Hungary

A macskákban van egyfajta olyan magabiztosság, sőt akár öntudat, ami azt sugározza, hogy bizony ők aztán teljesen nélkülözhetetlen, és egyben rendkívül hasznos tagjai a társadalomnak. Nos valószínűleg ezzel a feltételezéssel meglehetősen sokan vitába szállnának, mégis szerintem rendkívül fontos arról értekezni, hogy a cicák vajon tényleg ennyire jelentősek az emberek életében?

hirdetés

Egy nemrégiben készült kutatás során arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy ha valami szörnyű katasztrófa miatt a világ összes macskája hirtelen eltűnne, akkor bizony nagyon jelentős változások következnének be a világban.

A macskáknak valójában semmi szükségük az emberre

A macskák sok esetben elhitetik velünk, hogy a túlélésük az emberiségtől függ, azonban Alan Beck, a Purdue Egyetem szakértője szerint a macskáknak valójában semmi szüksége az emberre. Ezek az állatok jóformán profi ragadozók, akik tulajdonképpen bármilyen helyzethez képesek alkalmazkodni. Hiszen kiváló vadászok, akik meglehetősen kordában tudják tartani az olyan kártevők elszaporodását, mint az egerek, patkányok.

A macskák nem engedik, hogy elszaporodjanak a rágcsálók

A kutatás vezetője azt is elmesélte, hogy Indiában a macskáknak jelentős szerepük van abban, hogy csökkenjen a rágcsálók által elfogyasztott vagy megfertőzött gabona mennyisége. Más szóval, annak ellenére, hogy az emberek etetik a macskákat, mégis a cicák nélkül az embereknek sokkal kevesebb élelmük lenne. Egy 1997-es nagy-britanniai tanulmány szerint egy átlagos házimacska hat hónap alatt több mint 11 állatot vadászik le. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia 9 millió macskája együttesen közel 200 millió vadon élő példányt öl meg évente – és ezek közé nem számolták azokat, melyeket a gazdinak nem vitt haza az állat.

A macskák kihalása komoly változást indítana

Egy új-zélandi szigeten jelentősen lecsökkentették a macskák egyedszámát, s arra lettek figyelmesek, hogy a kártevők száma nagyon rövid időn belül megkétszereződött. Ökológusok megfigyelték, hogy a macskák hiányában a patkányok számának növekedésével párhuzamosan csökkent azon tengeri madarak populációja, amelyek tojásait a patkányok zsákmányolták. Ha a világon élő mintegy 220 millió házimacska mind elpusztulna, a tengeri madarak populációja valószínűleg világszerte csökkenne, míg a patkányokra vadászó, nem macskákból álló ragadozók egyedszáma várhatóan növekedne.

Mindent összevetve a macskák rendkívül hasznos tagjai a társadalomnak, és jelenlétükre hasonlóképpen szükség van, mint más fajokéra is, hiszen a nagy összességétől tart, és működik úgy a világ, ahogyan az rendeltetve van.

elpusztul macska hatása a környezetre macska hatása az egészségre macska hatása emberre szeret a macska vadászik a macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink