hirdetés

Tényleg nem érzik az édes ízt a macskák? Itt a válasz

Szénási Szimonetta

2023. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák többsége él-hal az édes finomságokért, ahogy mi, emberek is. Ennek biológiai okai vannak. De mi a helyzet a cicákkal? A kutatások megadják a választ.

hirdetés

A kutyatartók tudják, hogy öreg hiba akár csak egy pillanatra is őrizetlenül hagyni a fánkot az asztalon, a csokis süteményt pedig egyenesen veszélyes: a kakaóban levő teobromin ugyanis mérgező a kutyákra, és akár halált is okozhat. Ennek alapján joggal merül fel a kérdés, hogy van-e okunk aggódni a cicák miatt. Ők is zsákmányként tekintenének a csokoládétorta maradékára? Egyrészt igen: a teobromin az esetükben is méreg. Másrészt meglepő, de a többségüket nem hozza lázba a sütemény. Ennek oka pedig a macskák és az édes íz kapcsolatában keresendő.

A csokoládé méreg a macskának!

Érzik vagy nem érzik? Ez itt a kérdés

Mint dr. Sandra Mitchell állatorvos rámutat, a kutatók már régóta vizsgálják, miként érzékelik a cicák az ízeket. Különösképp a macskák édes íz érzékelésére kíváncsiak, mivel nagyon megoszlanak a tapasztalatok a cicatartók körében: míg egyes jószágokat teljesen hidegen hagynak a finomságok, más cicák szívesen falatoznak belőlük.

A tudósok a vizsgálatok során arra az eredményre jutottak, hogy a macskáknál – látszólag egyedülállóan az emlősök között – nem termelődik az egyik fehérje, amely az édes íz érzékeléséért felel. Ennek alapján nem képesek azonosítani az édes ízt.

Így azt feltételezhetjük, hogy amikor valamilyen édességet falatoznak – nálunk Vilmos cica eddig kakaós csigát és linzert lopott, de lehet ez a vizsgálatban megkérdezettek példáinál maradva mályvacukor is –, akkor annak az ízét nem olyannak érzékelik, mint mi.

A biológiájuk az oka

Mivel a macskák obligát húsevők, azaz a szervezetük kifejezetten a hús feldolgozására lett „kitalálva”, így nincs is szükségük szénhidrátra. Emiatt arra sincs szükség, hogy a szénhidrátok édességét érzékelje. Ezen felül sokkal kevesebb ízlelőbimbójuk is van, mint az embereknek: míg nekünk körülbelül 9000 jutott, nekik mindössze 500 körül.

A cicák bizonyos értelemben a saját egészségüket is védik azzal, hogy nem esznek olyan ételeket, amelyeket nem tudnak feldolgozni, és amelyek nem tesznek jót nekik.

 

Miért van szénhidrát a macskaeledelekben?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha mindez így van, akkor miért van számos macskaeledelben jelentős mennyiségű szénhidrát, például gabonák? Ennek oka feltételezhetően pusztán anyagi: többe kerül magas hústartalmú állateledelt előállítani.

Szerencsére ma már egyre több magas fehérjetartalmú macskaétek érhető el a boltok polcain. Ez az egészségvédelem szempontjából is remek hír! A sok szénhidrát amellett, hogy terheli a macskák emésztését, esetükben is elhízáshoz vezethet. Továbbá a cukorbetegség kockázatát is növeli.

Magas hústartalmú eledelt válassz!

A keserű íz életmentő lehet

Bár az édes íz élvezetével nem áldotta meg a macskákat a természet, a keserűt nagyon is jól érzékelik. Ennek jelentősége az, hogy így könnyen felismerik a romlott vagy veszélyes ételeket.

Érdekes feltételezés, hogy a cicák másképp érzékelik a zsírokat is. Mintegy ízként. A szakemberek egy része ebben látja az okát annak, hogy egyes macskák megesznek édes dolgokat is: valójában azok zsírosságát élvezik ilyenkor, mintsem desszert-jellegét. További magyarázat az édességek iránti vonzódásra a textúra: a folyékony, krémes állag is vonzhatja a cicát.

Macskád egészsége szempontjából alapvető fontosságú a megfelelő táplálás.

Bármi is legyen az oka, a legjobb, ha távol tartod kedvencedet az édes-cukros ételektől, helyette számára egészséges és biztonságos falatokkal kényezteted!

állatorvos csokoládé édes íz édesség étel etetés hús húsevő kutatás mérgező ételek ragadozó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!