hirdetés

A fekete macska 7 titka: ezeket még nem tudtad róla

Szénási Szimonetta

2023. október 27 - Képek: Getty Images Hungary

Október 27-e a fekete macskák világnapja. Ennek apropóján ismerd meg jobban ezeket a különleges élőlényeket.

hirdetés

A fekete macska sok olvasónk kedvence, ami egyáltalán nem meglepő: amellett, hogy csodaszépek, cseppet misztikusak is. Utóbbinak főként történelmi okai vannak, ám szerintünk a lényükben is van valami egyedi és elegáns, emiatt rabulejtő. Vegyük sorra, miben rejlik a varázsuk!

1.) A leggyakoribb változat

Sokszor keresztezi az utadat fekete macska? Ne aggódj, nem kell rossz óment sejtened mögötte, a magyarázat sokkal kézenfekvőbb: ez a leggyakoribb szín a cicák között.

A fekete macskáknál domináns az eumelanin, azaz a fekete szőrzet kialakításához szükséges pigmentért felelős gén. Elég, ha az egyik szülőtől örökli, a cica máris fekete lesz. Ez pedig roppant hálás dolog, hiszen a túlélést szolgálja: a kormos macskák sötétben kevésbé látszanak, így könnyebben ejtik el a prédát.

2.) Alaptalanul félnek tőlük

Ha már említettük a fekete cicákat övező félelmet, szeretnénk azon nyomban el is oszlatni: kormos kedvenceink egyáltalán nem hoznak balszerencsét! A babonák oka, hogy korábban összefüggésbe hozták őket a boszorkánysággal, ahogy a középkorban számos más bűnt is a doromboló jószágok számlájára írtak. Az emiatt elszenvedett rengeteg sérelemről EBBEN a cikkünben írtunk részletesen. Szerencsére azóta a józan ész vette át az uralmat, és ma már – reményeink szerint! – mindenki belátja, hogy ezeknek a félelmeknek az égvilágon semmi értelme nincs!

3.) A fekete macska kifakulhat a napon

Ahogy a te hajad is világosodik nyáron, úgy a fekete macskák szőre is kifakulhat, ha sok időt töltenek a napon. Ilyenkor a bundájuk világos vörössé vagy narancsos árnyalatúvá válhat. Ez a benti cicákkal is megtörténhet, ha sokat fekszenek az ablakban. Mivel a bunda nem tud visszapigmentálódni, így az új szín egészen addig megmarad, míg kedvenced le nem vedli a szőrét.

4.) Egy fajta mindig fekete

Bármelyik macskafajta esetében születhet fekete példány, ám a bombay macska kizárólag az lehet. Az 50-es években, a burmai és az amerikai rövidszőrű keresztezéséből született fajtát éppen ezért szobapárducként is emlegetik.

A bombay cicák mesés külsejükkel hódítanak.

5.) Majdnem mindig sárga szemük van

A már említett eumelanin a bunda mellett a szemek színét is meghatározza. Emiatt a fekete cicák szeme többnyire aranyló sárga vagy narancsos-vöröses, illetve zöld. Főleg a bombay macskákra jellemző az aranylón vagy vörösen ragyogó szempár.

A kiscicák, ahogy az embergyerekek, kék szemmel születnek, majd a 4-8. hét között kezd el kialakulni a végleges szemszínük. Ez a folyamat körülbelül 3-4 hónapos korukig eltart.

6.) Sokkal ellenállóbbak

Genetikájuknak köszönhetően számos fertőzéssel szemben ellenállóbbak, mint a más színű cicák.

7.) A koromfekete példányok igen ritkák

Bár a fekete szín a leggyakoribb, annak az esélye, hogy teljesen kormos macskával találkozz, mégis alacsony: a talppárnáik vagy a bajuszuk gyakran eltérő színű, ahogy kisebb-nagyobb eltérő szőrpamacsok vagy foltok is megtörhetik az összképet.

babona bombay fekete macska genetika középkor
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink