hirdetés

Személyiséged alapján ezek a leginkább hozzád illő macskafajták

Hangai Lilla

2023. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Teresa Keiger, a Cat Fanciers’ Association bírája szerint a macskákról alkotott negatív kép még abból az időből származik, amikor ezek a bajuszos banditák a haziasítás és a vad életforma között egyensúlyoztak. Ugyan az továbbra is igaz, hogy egyesek kevesebb, míg mások több figyelmet igényelnek, ezt az eltérést nagyban meghatározza a fajta. És még sok más attribútumát is a cica személyiségének.

hirdetés

Ahhoz, hogy kedvenceddel ti alkothassátok a dinamikus duót, vagyis hogy kiegészíthessétek egymást a mindennapokban, körültekintően kell megválasztanod a fajtáját – már persze ha fajtatiszta cicát szeretnél. Az ember személyiségéhez passzoló macskafajta megkeresése nem mindig a legegyszerűbb feladat; ebben segítünk a következőkben.

Az ember személyiségéhez passzoló macskafajta megtalálása járhat némi kihívással, de az biztos, hogy megéri.

Ha független vagy…

….a karthauzi lesz a neked való. Ez az örökké mosolygó cica csendes, nyugodt és vidám természetével feldobja minden napodat. Nagyon szeret a gazdi közelében lenni és szemtanúja lenni mindennek, amit csinál. Ennek ellenére egyáltalán nem tolakodó, nincs szüksége a folytonos babusgatásra és osztatlan figyelemre.

Rendkívül ügyes vadász, így érdemes olyan játékokkal körbevenni, amelyekkel ezt az ösztönét is kiélheti. Figyelmes, gyengéd, csendes partner. Tökéletes, igaz?

Ha csintalan vagy…

a lykoi lesz a neked való. Ennek a különleges külsejű cicának vérfarkasszerű megjelenése éles kontrasztban áll a jellemével. Egy intelligens, energikus és játékos macskát ismerhetsz meg a személyében, aki nem fél kimutatni a gyengédségét. Tényleg csak az számít neki, hogy a szeretett személy mellett lehessen, és játék közben bolondozhassanak.

Mivel kifejezetten okos cica, érdemes lehet neki trükköket tanítani. Az ilyen elfoglaltságok közben ráadásul egyre mélyül majd a kapcsolatotok, és mindketten fel is töltődtök lelkileg.

Ha lezser vagy…

a bombay lesz a neked való. Ez az éjfekete szépség elképesztően laza és barátságos. Olyan személyiség, akivel tényleg mindenki megtalálja a közös hangot. Még a váratlanul betoppanó vendégek elől sem fog a kanapé alá bújni, sőt inkább üdvözli majd őket az ajtóban. Szinte nincs is olyan dolog, ami ezeket a szobapárducokat ki tudná zökkenteni a nyugalmukból.

Bundája színéhez illik árnyékszerű természete is, nagyon szeret a gazdi közelében lenni és hízelegni neki. Szeretetteljes partner, a társaság lelke, de mindig tudja, hogy hol a határ. Imád játszani és apportírozni, így érdemes ilyen elfoglaltságokkal lekötni az energiáit.

Ha vadóc vagy…

a Man-szigeti macska lesz a neked való. A Man-szigeti macska rövid farka ellenére is kivételesen jó ugró, szereti megmutatni akrobatikai képességeit. Ez a szilaj cica a szó legjobb értelmében vadóc. Különös személyiségében összeforr a rendkívül intelligencia, a mozgásra és játékra való igény és a szeretetteljesség. Egyszerűen lehetetlen nem szeretni.

A családhoz elképesztően ragaszkodik, sok Man-szigeti macskáról jelentették a gazdik, hogy az átlagnál is jobban védelmezik őket, gondoskodik róluk. Abszolút előnyben részesíti az emberi társaságot és szívesen kommunikál is.

Ha megfontolt vagy…

a norvég erdei macska lesz a neked való. Ez a fajta igen nagyra értékeli az emberi társaságot, de idő kell neki, míg közel enged magához másokat. Egy kis gyengédséggel, türelemmel és fülvakargatással azonban könnyen a szívébe lehet férkőzni. Csendes, nyugodt cica, aki nem követelőzik, és nem akar mindenáron a középpontban lenni.

Okos és független macska, aki nem hazudtolja meg őseit, és imád fára mászni, játszani, ugrándozni. Bár szőre félhosszú, nem igényel extra ápolást, így ez is csak hozzáad a megfontolt és figyelmes személyiségéhez.

Ha igényled a sok figyelmet…

a keleti rövid szőrű lesz a neked való. Ez a beszédes cica aztán nem fogja véka alá rejteni a véleményét, az teljesen biztos! Elvárja, hogy figyeljenek rá, és minden a kénye-kedve szerint történjen a háztartásban. Ám mindezt olyan szórakoztatóan teszi, hogy lehetetlen nem rajongani ezért a huncut cicáért.

A keleti egyébként rettentően szereti a családtagjait és ragaszkodik is hozzájuk; segíti őket mindenben, amiben csak tudja. Követi a gazdit és felügyeli minden mozdulatát; egyrészt, hogy jól csinálja, amit csinál, másrészt, hogy biztonságban legyen. Igazi anyuka típus, nem?

Milyen személyiségtípusokhoz keressünk még macskákat? 

bombay ideális macskafajta karthauzi keleti rövid szőrű macska lykoi macska személyisége macska választása személyiséghez macskafajták man-szigeti macska norvég erdei macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink