Kitaszított kóbor és elvadult macskák: nagyon fontos megérteni őket, és azt is, hogyan viselhetjük gondjukat

Hangai Lilla, 2023. március 25 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenki találkozott már életében kóbor macskával, és az is elég valószínű, hogy könnyen mondott ítéletet ezekről az állatokról. Ha megismerjük a tényeket velük kapcsolatban, az nagyban hozzásegíthet minket ahhoz, hogy egyre kevesebb és kevesebb legyen belőlük.

Tarts velünk, ma eloszlatjuk a tévhiteket a kóbor és az elvadult cicákról!

Kezdjük az alapoknál: mi a különbség az elvadult és a kóbor macska között?

Az elvadult macskák valószínűleg már a vadonban vagy az utcán születtek és nagyon kevés emberi interakcióban volt részük. Nagy valószínűséggel az a kevés is negatív volt.

Míg a kóbor macskákat egyszer valaki tartotta kedvtelésből, majd elszöktek, elkóboroltak vagy a gazdi többet már nem tartott rájuk igényt. Miközben küzdenek azért, hogy az új környezetükben túléljenek, nagy valószínűséggel bizalmatlanná válnak velünk kapcsolatban. A legtöbb kóbor cirmos azonban – remek memóriájuknak köszönhetően – nagyon is emlékszik arra, hogy milyen volt emberek között, így a pozitívumok miatt maradnak is valamilyen szinten közel hozzánk.

Ha olyan barátságos cicával találkozol, akin nincs biléta vagy nyakörv, és gyaníthatóan az utcán tengeti mindennapjait, azt javasoljuk, hogy vidd el a közeli állatorvoshoz. Ott beolvassák a mikrochipjét, ha van neki, és szerencsés esetben újra egyesülhet a gazdijával.

Bárkiből válhat gondozó

Az elvadult macskáknak durva életük van, körülbelül mindössze 2 évet élnek. A kóboroknak szintén elég rosszak az esélyeik a hosszú és kiegyensúlyozott életre egy ilyen éles váltás után. Egy kis törődéssel azonban mindkét típus élete meghosszabbítható. Ha úgy döntesz, hogy támogatást nyújtanál számukra, bátran helyezz ki nekik táplálékot és vizet. Ha van rá lehetőséged, biztosíthatsz nekik és csendes zugot, egy bélelt ládát vagy dobozt is egy fedett helyen. Ha elég türelmes vagy és készen állsz a szabályaik szerint játszani, még az is lehet, hogy összebarátkoztok.

Amikor kiadod nekik az ennivalót, tisztes távolban nyugodtan kuporodj vagy guggolj le, és nézd őket, amint falatoznak. Az elején valószínűleg elszaladnak majd, de ahogy megbizonyosodnak afelől, hogy nem jelentesz veszélyt, apránként egyre fesztelenebbül viselkednek majd a közeledben. A megszelídítéshez hónapokra vagy akár évekre is szükség lehet a vadság mértékétől függően, de abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen élményt mesélni fogsz, amíg csak élsz.

Ha már közel engednek magukhoz és az anyagi lehetőségeid is engedik, megpróbálkozhatsz a befogásukkal is, majd elszállíttathatod őket a közeli állatorvoshoz, aki elvégzi az ivartalanítást. Ha nem szeretnéd egyedül csinálni, nyugodtan keresd fel a helyi állatvédelmi szervezetet; ők biztosan szívesen segítenek neked a procedúra sima lebonyolításában. Ha így cselekszel, innen is nagyon köszönjük, hálásak vagyunk érte!

Válhatnak házi kedvencek az ilyen cicákból?

A kóborok emberek között töltött múltjuk miatt valószínűleg hamar alkalmazkodnának az új szabályokhoz és a környezethez is, így egy alapos orvosi vizsgálat, oltások, féreghajtás és chipezés után valószínűleg semmi akadálya nem lenne, hogy elválaszthatatlan párossá váljatok.

A szakértők szerint az elvadult cicákkal azonban már más a helyzet. Nemcsak eddig életmódjuk, de lehetséges, már meglévő betegségeik miatt sem a legjobb ötlet őket hazavinni és szobacicaként tartani. Az azonban teljes mértékben működőképes ötlet, hogy a macska idejét kint tölti, ott kap enni, inni és ott is alszik. Azonban amikor van rá lehetőséged, időt töltötök együtt és ilyen körülmények között alakítotok ki kapcsolatot, kötődést.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon