hirdetés

Így került haza 12 év után az eltűnt macska

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 14 - Képek: Getty Images Hungary

Hihetetlen, de igaz: több, mint egy évtizeddel később, otthonától 300 kilométerre találtak rá az elveszett állatra.

hirdetés

A kijáró macskáknál nem ritka, hogy otthonuktól egész távolra elmerészkedjenek, hogy felfedezzék a környéket, és olykor akár napokig nem kerülnek elő. Amikor a Butters névre hallgató kedvenc megtanulta használni a kutyaajtót, gazdái sem sejtették, hogy az egyik kóborlása ennyire hosszú lesz: 12 év.

A macskák szeretnek csavarogni.

320 kilométerre keveredett

Az eltűnt macska a Riverside Megyei Állatvédőrség egyik munkatársának kertjében bukkant fel. Miután sikerült befognia az állatot, ellenőrizte, hogy rendelkezik-e mikrochippel. A leolvasást követően megdöbbenve látta, hogy Butters gazdis, tulajdonosai pedig 12 évvel ezelőtt jelentették az eltűnését – 320 kilométerrel arrébb, San Diegóban. Az állatvédő felhívta a rendszerben megadott telefonszámot, és közölte a jó hírt: Butters épen és egészségesen előkerült.

A macska gazdái alig várták, hogy viszont láthassák rég elveszett, már halottnak hitt kedvencüket, de az állat utaztatása akadályokat gördített eléjük. Az ASK helyi állatvédő alapítvány azonban vállalta a cica hazajutásának minden költségét, így Butters a közben Washingtonba költözött tulajdonosokhoz kerülhetett.

Az állatvédőket is meglepte az eset, hiszen szinte hihetetlen, hogy egy háziállat ennyi éven át túlélt az utcán, ám az is lehet, hogy útközben valaki befogadta.

Videón a boldog viszontlátás:

A mai napig vita tárgya a gazdik körében, hogy a házi kedvencként tartott macskáknak mi a jobb: ha kizárólag benti tartással védelmezzük őket, vagy engedjük, hogy ösztöneiket követve a szabadba is kijárjanak. Bármelyik opció mellett is döntsön egy tulajdonos, az alábbiakat mindenképp fontos észben tartani, és felelősen bánni az állattal.

A mikrochip életet menthet

Butters története is bizonyítja a macskák mikrochipezésének fontosságát. Bár Magyarországon egyelőre csak a kutyáknál kötelező, érdemes a cicák esetében is fontolóra venni az azonosító beültetését. Kijáró kedvencek esetében feltétlenül szükséges, de akár egy benti állatot is megmenthet, ha véletlen kiszökik.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rendszerben szereplő adatokat folyamatosan frissítsük, ha megváltozik a telefonszámunk vagy elköltözünk. Így az eltűnt macska megtalálója fel tudja venni velünk a kapcsolatot.

A macskakifutó jó megoldás, ha szeretnéd néha kiengedni kedvencedet.

Mérlegeljük az otthonunkon kívüli veszélyeket

A kijáró macskák esetében létfontosságú mérlegelni, hogy hová és meddig engedjük el az állatot.

Ha forgalmasabb út közelében lakunk vagy olyan helyen, ahol előfordulhatnak a macskánkra veszélyes ragadozók, például nyestek vagy rókák, gondoljuk át hogy kiengedjük-e.

A macskák bár nagyon okos állatok, bármikor megijedhetnek valamitől, és a menekülés során nem néznek majd szét, hogy jön-e autó. Egy vadászatra nem szoruló házi kedvenc emellett az esetleges támadásoktól sem biztos, hogy meg tudja védeni magát. Ha mindenképp szeretnénk a kertbe engedni, gondoskodjunk macskabiztos kerítésről.

Catiót minden macskának!

A catio vagy macskakifutó, vagyis a kifejezetten a macska számára kialakított, kerítéssel elzárt, a házhoz csatlakozó kinti terület ideális megoldás lehet azok számára, aki szeretnék, hogy a kedvencük kijárhasson. Itt a macska teljes biztonságban élvezheti a szabad levegőt.

állatvédelem baleset eltűnt macska kijárós macska macskakifutó mikrochip
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!