hirdetés

Bob, az utcamacska: megható igaz történet arról, hogy a macskák tényleg képesek megváltoztatni az emberek életét

Ferenczi Deborah

2023. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

2016-ban jelent meg Bob, az utcamacska története filmesített változatban. Ezt megelőzően már hatalmas sikert aratott a megjelent könyv is, ami James Bowen elbeszélését tartalmazza arról, hogy miként változtatta meg az életét a vörös cica. A film és a könyv különlegessége, hogy egy teljesen igaz történetet dolgoz fel, bemutatva ezzel a drogfüggőség valós és meglepően meztelen arcát. Továbbá gyönyörűen meséli el azt, hogy miként képes egy állat szeretete megváltoztatni egy ember életét.

hirdetés

A macskák emberekre gyakorolt hatásáról ódákat lehet zengeni, hiszen tényleg képesek olyasfajta perspektívát nyújtani az életnek, ami elképzelhető, hogy az addigiakban szinte ismeretlen volt. Ezek az állatok képesek az embereket a legmélyebb depresszióból és a legkomolyabb függőségekből is visszarántani elképesztő szeretetükkel és azzal, hogy új értelmet adnak az ember létezésének. James és Bob története kiváló példa erre, és a mind a könyvet, mind a filmet érdemes elolvasni, illetve megnézni mindenkinek, aki valaha is kételkedett abban, hogy egy állatnak ne lenne terápiás hatása.

Az alábbiakban a film előzetese látható:

A sérült macska, aki megváltoztatta James életét

A történet elején hamar megbizonyosodhatunk arról, hogy a főszereplő, James erős drogfüggőségben él. A pénzét utcán való zenélésből szerzi, ám ez nem biztosít számára állandó jövedelmet, hiszen a legtöbb esetben elüldözik mindenhonnan, sőt jóformán emberszámba se veszik. Azonban egyik nap talál egy megsebesült macskát, akin megesik a szíve, így elviszi állatorvoshoz. Mint kiderül, az állat gyógyszere többe kerül, mint amennyi pénze lenne, mégis elképesztő morális fordulatot láthatunk, hiszen inkább az akkor még ismeretlen cicának veszi meg az orvosságot, mintsem magának az ételt vagy éppen a kábítószert.

James magához veszi a cicát, és elhatározza, hogy amíg az nem épül fel teljesen, gondját viseli. Azonban amint meggyógyul, útjára engedi. Így is lett. Gondoskodott róla, majd egy nap, mikor már a cica egészséges volt, szabadjára engedte, ő pedig elindult zenélni. Ám nagy meglepetésére a macska utánarohant, és lehetőséget sem adott neki arra, hogy megszabaduljon tőle. Ő eldöntötte, Jamest választja gazdájául.

A kezdeti sikerek

Miután Bob, a macska eldöntötte, hogy ő már bizony Jameshez szegődik, elindultak együtt zenélni. Ekkor pedig váratlan fordulat történt, ugyanis a cica hatására (aki egyébként mindig James vállán utazott) tömegek kezdtek gyűlni a zenélő srác köré. A közönség feltöltötte ezeket rendkívül megható videókat a YouTube-ra, így még inkább csak terjedt a világon a híre annak a fiatalembernek, aki a hátán egy macskával gitározva járja a világot.

Egyszer James – önhibáján kívül – egy verekedésbe keveredett, aminek hatására eltiltották az zenéléstől, így kénytelen volt munkát váltani. Mégis úgy érezte, Bobbal már nem ismer lehetetlent, így minden bátorságát összegyűjtve újságárusnak állt. Itt szintén hatalmas sikernek örvendtek, ugyanis már csak azért is tőle akartak venni újságot, hogy támogassák. A siker láttán számos rosszakarója lett Jamesnek, akit végül még ettől is eltiltottak. Azonban egy hónap után újrakezdhette munkáját. Ekkor történt, hogy Bob egy összetűzés során annyira megijedt egy kutyától, hogy messzire rohant, és elveszett. James teljesen összetört. Mikor napokig nem találta a cicust, rájött, hogy ez a macska az életének értelmet adott és a hiánya semmivel sem pótolható.

A szeretet ereje

James életében a legnagyobb változást az a pillanat hozta el, amikor nagy meglepetésére egyik este megjelent a macska a konyhájában. Azt az örömöt és szeretetet, amit akkor érzett, semmi sem tudta pótolni. Mikor rádöbbent, hogy a cica milyen új perspektívákat adott az életének, elhatározta, hogy leszokik a drogokról, és teljesen új életet kezd. Hitt abban, hogy ez a macska segítségével sikerülni fog, és bármilyen mélypontokat is fog megélni, végül győzedelmeskedni fog a függősége felett. Így belekezdett a harcba, és minden nehézségen keresztülmenve végül sikeresen legyőzte függőségét, és új életet kezdhetett. Ez pedig saját bevallása szerint soha nem sikerült volna Bob nélkül, hiszen ő mutatta meg számára, hogy mi az önzetlen, igaz szeretet.

A siker kapuja

Annak ellenére, hogy a történet legnagyobb sikere az, hogy James megszabadult függőségétől, még számos ajtót nyitott ki számára. Ugyanis felfigyelt rá egy könyvkiadó, és ragaszkodtak ahhoz, hogy megírhassák történetét, és megmutathassák a világnak azt, hogy ez a macska bizony megváltoztatta a férfi életét. A könyv bestseller lett, így filmet is készítettek belőle, amely szintén elsöprő sikert aratott. 40 nyelven jelent meg, és 2020-ra mintegy 8 millió példányban kelt el. A sikernek köszönhetően pedig Bob és gazdája világkörüli turnékon vett részt.

Bob végül 2020-ban, körülbelül 14 évesen halt meg, azonban története halhatatlanná tette, hiszen tökéletes példája annak, hogy egy állat szeretete milyen falakat képes lerombolni, és mennyire radikálisan képes megváltoztatni egy ember sorsát. James kedvence halálát követően a következőt írta Facebook-oldalára:

„Ez ennyire egyszerű. Sokkal több volt mint társ. Vele az oldalamon iránymutatásra leltem, célra, amely addig hiányzott. Több ezer emberrel találkozott, milliók szívét érintette meg. Nem volt hozzá fogható macska és soha nem is lesz. Úgy érzem, mintha kihunyt volna a fény az életemben. Sohasem fogom elfelejteni”

Ha szeretnéd ezt a filmet teljes egészében megtekinteni, akkor ezen a linken nézheted meg magyar nyelven.

film igaz történet kóbor macska macska hatása az egészségre macska hatása emberre macska jótékony hatásai macskás filmek megható történet szeret a macska terápiás hatás terápiás macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink