hirdetés

A nyáladzás komoly bajt jelezhet: ezek az aggasztó tünetek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák esetében a nyáladzás bizonyos esetekben teljesen normális, ám van, amikor súlyos következményekkel járhat, ha a cica nem kerül időben állatorvoshoz.

hirdetés

Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy amikor a cicádat simogatod, ő pedig boldog dorombolással élvezkedik, néha még a nyála is folyik. Ez a macskáknál természetes viselkedés, és annak a jele, hogy teljesen ellazultak. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egészségügyi probléma okozza, hogy a macska nyáladzik – például mérgezés, illetve fog- vagy szájüregi betegségek. Lássuk, mire kell odafigyelned!

Mi okozhat nyáladzást?

Ahogyan már említettük, nyáladzáshoz vezethet, ha az állat teljesen ellazul. Ez a macskák kölyökkorára vezethető vissza. A kiscicák mancsukkal az anyjuk melleit „gyúrják” szoptatás közben, ezzel is serkentve a tej kiválasztását. Ez a mozdulat megnyugtató a cica számára, ráadásul erősíti a köteléket az anyával. Amikor a macskák felnőnek, az elégedettség jeleként előszeretettel dagasztanak, ami pedig a szoptatással való kapcsolat miatt nyáladzáshoz vezet.

Ritkább esetekben előfordulhat, hogy a cica az ételek látványától vagy illatától is nyáladzik. Ez a reakció ugyan a macskákra kevésbé jellemző, akadnak kedvencek, akik számára akkora örömforrás az étel, hogy szó szerint folyik a nyáluk.

Ideiglenesen stressz is kiválthat nyáladzást – például autóutak, orvosi vizitek vagy az állat számára kellemetlen helyzetek során. Ha mind a stresszhelyzet, mind a reakció rövid időn belül megszűnnek, valószínűleg nincs okod az aggodalomra.

Abnormális nyáladzás

Ha a kedvenced folyamatosan nyáladzik, egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Ez különösen akkor igaz, ha a nyáladzást nem tudod kapcsolatba hozni semmivel – a fent említett étellel vagy elégedettséggel, vagy akár a stresszel. Ilyen esetekben mihamarabb keressétek fel az állatorvost; a kezelés mielőbbi elkezdése életmentő lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb egészségügyi okai annak, ha a macska nyáladzik. A diagnózis felállítása azonban természetesen mindig az állatorvos dolga.

Szájüregi és fogászati betegségek

A macskák különféle szájüregi és fogászati problémái sokáig észrevétlenek maradhatnak – még akkor is, ha az állat számára már fájdalmat okoznak. A cicák mesterei a betegségek elrejtésének – a nyáladzást viszont nem tudják titokban tartani. Fekélyek, a fogak sérülése, ínygyulladás vagy fertőzések mind vezethetnek nyáladzáshoz.

Hányinger

Ha a kedvencednek hányingere van, a hányás elkerülése érdekében folyhat a nyála. A macskák hányásának különböző okai lehetnek – például belső paraziták jelenléte, vesebetegség vagy gyomor- és bélrendszeri problémák. Ha a nyáladzás mellé étvágytalanság is társul, ne várd a csodát – azonnal irány a rendelő!

Idegen test

Az is okozhat nyáladzást, ha a macskádnak valami beszorult a szájába. Játékok leszakított darabjai, hajszálak, fűszálak vagy bármi más is irritálhatja a cicát. Ha erre gyanakszol, fontos, hogy ne akard magad eltávolítani az idegen tárgyat, hanem fordulj szakemberhez. Előfordulhat ugyanis, hogy egy hosszabb madzagot a cica félig már lenyelt, és ha megpróbálod kihúzni, súlyos sérülést okozhatsz neki.

Mérgezés

A macskák számára toxikus anyagok megnyalása, rágcsálása is okozhat túlzott nyálképződést. A cicákra nézve mérgező növények, vegyszerek vagy élelmiszerek mind kiválthatnak nyáladzást. Ha mérgezésre gyanakszol, és a nyáladzáson kívül egyéb tüneteket is tapasztalsz, ne késlekedj.

Sérülés

A szájüregi sérülések gyakran vezetnek túlzott nyáltermeléshez. Nem biztos, hogy látni fogsz külső sérülésnyomokat, de a nyáladzás jele lehet annak, hogy ideje meglátogatni az állatorvost.

A rendszeres állatorvosi vizsgálatok számos olyan rejtett betegségre deríthetnek fényt, amelyekről nem is sejted, hogy kínozzák a kedvencedet. Ebben a cikkünkben megtalálod, milyen gyakorisággal érdemes felkeresnetek az állatorvost a cica különböző életszakaszaiban.

állatorvosi vizsgálat fogprobléma hányás hányinger idegen test mérgezés nyáladzás sérülés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink