hirdetés

Mit tehetsz, ha a macskád nem vécézik? Ezek lehetnek az okai

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 1 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy minket, gazdikat, úgy a cicákat is gyötörheti szorulás. Elmondjuk, mire kell odafigyelned, hogy megelőzhesd a komolyabb egészségügyi problémát.

hirdetés

A cicák emésztőrendszerének megfelelő működése létfontosságú az egészségük szempontjából. Különböző okok miatt azonban előfordulhat, hogy a szokásos alomtakarítás alkalmával azzal szembesülsz, hogy nincs benne semmi. Pánikra ugyan nincs ok, az viszont fontos, hogy időben észleld, ha a macska nem vécézik, és biztosítsd az állat számára a megfelelő ellátást.

A cicák elrejtik a betegségeket, de ezt nem tudják

„Még egy kijárós cica, aki a szabadban végzi a dolgát, is jelezni fogja nekünk, hogy baj van” – mondja dr. Vada Edina állatorvos. „Nyávogással, nyugtalansággal, erőlködéssel a tudtunkra adják, hogy valami nincs rendben.”

Amennyiben arra gyanakszol, hogy gond van a kedvenced emésztésével, figyelj az alábbi tünetekre:

Ritkább ürítés vagy a széklet teljes hiánya

Egy újabb oka annak, hogy naponta tisztítsd a kedvenced alomtálcáját – így időben észreveheted, ha szorulása van. Egyértelmű jel, ha egyáltalán nincs széklet, de a kemény, bogyószerű kaki is problémára utal.

Fájdalmas ürítés

Ha a macska nyávog, morog, nyög az alom használata közben, biztos, hogy valamilyen fájdalma van, ami gátolja őt a székelésben.

Étvágytalanság

Ha a kedvenced a szokásosnál kevesebbet vagy egyáltalán nem eszik, biztosan valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. (Az étvágytalanság egyébként számos egyéb betegség tünete is lehet, ezért ezt mindig vedd nagyon komolyan!)

Hányás

Bizonyos esetekben a szorulást hányás is kísérheti.

Mi okozhat szorulást?

Az állatorvos szerint az esetek nagy részében az állat étkezésében keresendő a probléma gyökere.

A rossz minőségű tápok, illetve a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás gyakran vezet szoruláshoz.

Emellett – különösen a benti cicák esetében – a mozgásszegény életmód is felboríthatja az állat emésztését. Ám mivel nem mindig külső tényező okozza a szorulásos állapotot, minden esetben mielőbbi kivizsgálásra van szükség.

Belgyógyászati problémák, emésztőrendszeri rendellenességek is megnehezíthetik a macska számára az ürítést, de ezeket csak akkor tudjuk diagnosztizálni, ha

a gazdi nem otthon vár a csodára, hanem elviszi a cicát egy alapos kivizsgálásra

– emeli ki dr. Vada Edina.

Főleg az idősebb macskák esetében továbbá gyakori, hogy fogproblémák miatt fájdalmas számukra a rágás, ezért inkább rágás nélkül nyelik le az ételt, ami szintén okozhat emésztési problémákat.

Hogyan előzheted meg?

Helyes táplálással és rendszeres testmozgás biztosításával jó eséllyel megelőzhető a szorulás kialakulása. Emellett pedig természetesen fontos, hogy a kedvencedet rendszeresen vidd szűrővizsgálatokra, ahol fény derülhet olyan, egyelőre tünetmentes betegségekre, amelyek kezeletlenül viszont súlyos következményekkel járhatnak.

A székrekedés mellett a macskák gyakori emésztési problémája a hasmenés is.Itt megtalálod, mi a macska hasmenésének 7 leggyakoribb kiváltó oka.

alom használata macska széklete macska székrekedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink