hirdetés

Mindent a kölyökmacska fogzásáról: ilyen egyszerűen segíthetsz neki

Hangai Lilla, 2023. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák két fogzási perióduson esnek keresztül. Először amikor a tejfogaik nőnek ki, másodjára pedig amikor azok kihullanak, és a helyükre maradandó fogak kerülnek.

hirdetés

Ahogy a gyerekek esetében, úgy a kölyökmacskák számára sem egyszerű vagy fájdalommentes folyamat ez, így ha tudod, hogy mire kell ezekben az időszakokban odafigyelni, a saját és kedvenced dolgát is nagyban megkönnyítheted.  Máris elmondjuk, mi a teendő, ha a macska fogzik!

Amikor fogzik a macska, nem szerencsés hagyni, hogy az ujjadat rágcsálja!

Jelek, hogy a macska éppen fogzik

A fogzás jelei meglehetősen egyértelműek, érdekesség azonban, hogy a maradandó fogak kibújásánál valószínűleg nem fogunk találkozni kihullott tejfogakkal, azokat ugyanis általában lenyelik a cicák.

A fogzás egy fájdalmas folyamat, így ezekben az időszakokban sokat dörzsölhetik, mancsozhatják a pofájukat a kölyök, de egy általánosan megfigyelhető rossz közérzet és kedv is eluralkodhat rajtuk. Egyszóval nyűgösek lesznek.

A fogváltó cicáknak gondot jelenthet a keményebb ételek megrágása, így előfordulhat, hogy kevesebbet esznek, vagy rágás közben kihullik az étel a szájukból. Ezzel szemben ilyenkor gyakran megrágcsálnak olyan dolgokat is, amiket nem lenne szabad. Türelmesnek kell lenni velük ebben az időszakban, és elmondjuk azt is, hogy mivel védekezhetsz a jelenség ellen.

A cicáknak a fogzási időszakban jellegzetes, mondhatni kellemetlen szagú a leheletük és nyáladzhatnak is.

Itt jól látszanak a szemfogak és az éppen kitörni készülő kisőrlők.

A fogzás idővonala

Természetesen bizonyos eltérések mutatkozhatnak a leírtak és kedvenced fejlődésének folyamatában. Ha bármilyen kérdésed lenne ezzel kapcsolatban, vagy aggódsz valami miatt, nyugodtan keresd az állatorvost!

Ha a felnőtt fogak már elkezdenek növekedni, de a tejfog is ragaszkodik még a helyéhez, az problémát okozhat. Ebben a helyzetben segíthet a foghúzás, de erről mindig állatorvos dönt!

Tejfogak

  • Születés: a cicák fogak nélkül születnek.
  • 2-4 hét: a cicák metszőfogai bújnak ki először. Felül is 6, és alul is 6 lesz.
  • 3-4 hét: a szemfogak is megjelennek. 4 szemfoguk van, alul is és felül is 2.
  • 4-6 hét: utolsóként a kisőrlők bújnak elő. A felső állkapcsukban mindkét oldalon 3-3 őrlőfog van, az alsóban pedig mindkét oldalon 2-2.
  • 8 hét: a cicának 8 hetes korára már mind a 26 tejfoga előbújt.

Felnőtt fogak

A maradandó fogak megjelenése után 12 metszőfoguk, 4 szemfoguk, 10 kisőrlőjük és 4 nagyörlőjük lesz, vagyis összesen 30 foguk. A tejfogak kisebbek, élesebbek és átlátszóbbak is lehetnek.

  • 3,5-4 hónap: a tej metszőfogak elkezdenek kihullani.
  • 4-5 hónap: a szemfogak és a kisőrlők is fokozatosan kiesnek. Elkezdenek előtörni a kifejlett szemfogak, kisőrlők, valamint a felső és alsó állkapocs mindkét oldalán 1-1 őrlőfog is megjelenik.
  • 5-7 hónap: körülbelül 6 hónapos korukra a cicáknak mind a 30 felnőtt foguk kinő.

Ez a legjobb táplálék, ha fogzik a cica

A legtöbb kölyöknek az evés területén nem fog komolyabb gondot okozni a fogzás, de ha úgy látod, hogy a száraz táppal nehézségei adódnak, válts nyugodtan nedves tápra vagy áztasd egy kevés vízbe a szárazeledelt, hogy pépessé váljon.

A nedves táp a cica hidratáltságának szempontjából is praktikusabb, de a szárazeledeleknek is megvannak a maguk előnyei, például a dentálhigiénia. A legjobb megoldás talán az, ha vegyesen eteted a 2 különböző fajtával.

A fogzás és a rágcsálás

A fogzás időszaka alatt a cicának természetese ösztöne, hogy rágcsáljon. Ilyenkor előfordulhat, hogy olyasmit is megrág, amit nem kellene; bútorok, vezetékek, a kezed, stb. Hogy ezt elkerüld, érdemes a figyelmét másfelé irányítani, és beszerezni neki 1-2 olyan játékot, amit bátran használhat erre a célra. Nagy segítség lehet, ha egy enyhén benedvesített puha, tiszta ruhadarabot a fagyasztóba teszel, és ha megfagyott, ezt adod neki rágóka gyanánt. A textúra és a hőmérséklet kombinációja nemcsak izgalmas játék, de enyhülést is hoz a fájó ínynek.

Ha szokásává válik ilyen kicsi korban, hogy a kezedet vagy bármilyen más testrészedet rágcsálja, az később nagyon kellemetlenné válhat. Ezt semmiképpen se engedd meg neki!

Létezik ujjra húzható szilikon fogkefe macskáknak.

Fogmosás

Érdemes a fogzási időszakban rászoktatni a cicát a fogmosásra. Az ujjra húzható gumi vagy szilikon fogkefék ebben az időszakban nemcsak megtisztítják a fogakat, de masszírozzák is az ínyt, így ez is sokat enyhíthet a kellemetlenségen.

Rutinellenőrzések

A cicák 6-8 hetes koruktól kezdve körülbelül 14-16 hetes korukig 2-4 hetente az oltások és a féregtelenítés miatt látogatják az állatorvost. Ezen vizitek alkalmával a szájukban is belenéznek és ellenőrzik, hogy a fogzás a megfelelő ütemben zajlik-e. Ettől függetlenül javasoljuk, hogy hetente egyszer te is nézz bele a cica szájába ellenőrzés céljából! Így nemcsak a fogak növekedését tudod nyomon követni, de azonnal látni fogsz bármilyen elváltozást a szájban.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon