hirdetés

Lóg a macskám farka. Mit tegyek?

Molnár Enikő

2023. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák farka fontos szerepet tölt be metakommunikációjukban. Bár egy nyugodt cicának is lefelé lóg a farka, ha emellett ernyedt és élettelen a testrész, az már intő jel. Több oka is lehet ennek a jelenségnek, az egészen egyszerűen kezelhetőtől a komoly, akár műtétet igénylő problémáig.

hirdetés

A macskák faroktartása és mozgatása nagyban hozzájárul a testbeszédükhöz. Egy külön kommunikációs eszközt jelent számukra, amellyel kifejezik örömüket, bánatukat, félelmüket. De nem csak így segíti őket. Ismerős lehet a mondás, hogy a macskák mindig a talpukra esnek. Ilyenkor farkuk segítségével a megfelelő testhelyzetbe fordítják magukat, így csökkentve az esés mértékét és megtartva az egyensúlyt. A farok sérülésére ezért is kell figyelni.

A faroknak a mozgásban és a kommunikációban is nagy szerepe van.

A cicák anatómiájának lényeges része a farok, ami a gerincoszlop folytatása, így ennek megfelelően csigolyákból áll. A csigolyák között porckorongok helyezkednek el, ezek segítik a farok rugalmasságát. A csigolyákhoz emellett még izom és ideg is kapcsolódik.

Honnan tudjuk, hogy macskánk farka megsérült?

A farok bármelyik része sérülhet, így érdemes minél hamarabb orvoshoz vinni kedvencünket, hogy a komolyabb probléma lehetőségét kizárjuk, vagy legalább időben elkezdhessük annak kezelését. Ilyen tünetei lehetnek a farok sérülésének:

  • Farokmozgás hiánya.
  • A macska elbújik, sír vagy agresszív lesz.
  • Vérző vagy feldagadt farok.
  • Szőr hiánya az érintett területen.
  • Egyes macskáknál a bélmozgást is befolyásolhatja, nehézségeket okozhat.

Bármilyen tünete is van, az első, és legfontosabb dolog, hogy kicsit megnyugtassuk a cicánkat, biztonságos környezetet teremtsünk neki, hiszen a farok fájdalma valamilyen trauma következménye. Ezután meg tudjuk vizsgálni a gyanús területet, ami segít eldönteni, hogy mennyire súlyos a helyzet.

A cicánk ilyenkor fél, adjunk egy kis teret neki, és hagyjuk, hogy megnyugodjon.

Könnyed sérülések

Könnyed sérülések lehetnek a horzsolások, illetve a kisebb vágások. Ezeket gyakran nem is kíséri lógó farok, de érdemes rájuk figyelni, nehogy elfertőződjenek! Ajánlott az érintett területet antibakteriális kenőccsel lekezelni (csak olyan gyógyszert használj, amelyről egyeztettél az állatorvossal!), illetve, ha mélyebb a seb, akkor akár lazán (a túl szoros kötés elzárhatja a vérkeringést) bekötni öntapadó kötszerrel. Az ilyen eseteknél sem árt az orvosi vizsgálat, de ha úgy látjuk, hogy nem javul a helyzet, feldagad a farok vagy esetleg kihullik az érintett területről a szőr, akkor mindenképp el kel vinni, és megnézetni, nehogy komolyabb problémája legyen!

Könnyed sérülések közé sorolható a zúzódás vagy a tiszta törés is, mert ezeknél általában magától meggyógyul a farok, csak idő kell hozzá. Ilyenkor a probléma helye feldagadhat, és ez az ödéma nyomhatja az idegeket. Ajánlott orvosi vizitre menni kedvencünkkel, hogy a sérülés mértékét megállapítsák, illetve fájdalomcsillapítót adjanak neki. Természetesen itt is figyelni kell arra, hogy javul-e a cica állapota.

Sérülés esetén jobb, ha látja orvos is a macskát!

Súlyos sérülések

Ebbe a kategóriába tartoznak például az olyan sérülések, amelyek az ideget érintik, illetve amikor a csigolya olyan mértékben károsodik, hogy műtéti beavatkozásra van szükség. A törés helye is árulkodó lehet arra vonatkozóan, hogy mennyire súlyos a probléma. Általában a farok végi törések kevesebb problémát okoznak, gyakrabban meggyógyulnak segítség nélkül. Minél közelebb érünk a farok tövéhez, annál nagyobb a valószínűsége, hogy orvosi beavatkozásra van szükség. Ez ezért van, mert ott több esély van az idegek károsodására.

Ha a cica farka egy erősebb rántás következtében ernyed el (például egy kisgyermek meghúzta), akkor nagyon valószínű, hogy idegi sérülés is történik. Ha azok az idegek sérülnek, amelyek az ürítési funkciókat kontrollálják, a probléma egyik tünete lehet az inkontinencia.

A gyermekek és az állatok együtt töltött idejét mindig felügyeljük, hogy elkerüljük a sérüléseket!

Bár vannak olyan sérülések, amelyet otthon is könnyedén lehet kezelni, kedvencünk érdekében, felelős gazdiként érdemes minél hamarabb orvosi segítséget kérni. Lehet, hogy csak fájdalomcsillapítóra vagy antibiotikum-kúrára lesz szüksége a macskának, de az is lehet, hogy műtéttel lehet csak segíteni rajta. Sajnos nem mindig menthető a farok, így megesik, hogy a cica egészsége érdekében eltávolítják, de az ilyen esetekben se kell elkeseredni: a cica még így is boldog és teljes életet élhet, csak több odafigyelésre van szüksége.

állatorvosi ellátás egészségügyi probléma elsősegély érzékeny farok farok kommunikáció macska farok sérülés törött farok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!