hirdetés

Így járt pórul a macska, aki rossz pohárba mártotta a mancsát (videó)

Szénási Szimonetta

2024. július 3 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenceink néha bizony olyan ételre vagy épp italra fenik a fogukat, ami egyáltalán nem nekik való. Az alábbi felvételen egy ilyen jelenetet, és az állat vicces reakcióját örökítette meg a gazdi.

hirdetés

Mielőtt tovább folytatnánk, fontos hangsúlyozni, hogy bár a mellékelt videó valóban megmosolyogtató, felelős állattartóként fontos, hogy ügyelj kedvenced biztonságára. Ebbe az is beletartozik, hogy tájékozódsz arról, mit ehet vagy ihat, és mi tiltólistás a számára, majd ennek megfelelően tárolod az adott élelmiszereket. Bár kedvenceink roppant okosak, téves az az elképzelés, miszerint ösztönösen mindig tudják, mi a jó a számukra. Emiatt neked kell gondoskodnod arról, hogy cicád nehogy veszélyes dolgot dézsmáljon meg! Jelen esetben a szénsavas ásványvíz okozott kellemetlen meglepetést a macska számára. Alább kitérünk rá, mi ezzel a probléma.

Az ásványvíz nem megfelelő a macska számára

Miként Az Én Kutyám oldalán már tüzetesen végigvettük, nem minden víztípus alkalmas kedvenceink itatására. A sima vagy a tisztított (tehát otthoni víztisztítón, víztisztító kancsón, illetve egyéb szűrőn átvezetett) csapvíz a legjobb választás. Amire ügyelned kell, hogy az mindig friss legyen, és bőséggel álljon kedvenced rendelkezésére. Az állott vízben hamar elszaporodhatnak a különféle élősködők, amik akár a macska bundájáról is belekerülhetnek az itatóba. A nagy meleg pedig csak meggyorsítja a folyamatot, így nyáron naponta többször is cseréld ki a cica vizét.

A legtöbb macska szeret a csapból folyó vízből inni

A macskáknak készült ivókutak nagyon hasznosak, hiszen ösztönösen vonzódnak a csobogó vizekhez. A természetben azok ugyanis tisztábbak, mint a tavak vagy a pocsolyák állóvize.

Az ásványvíz kizárólag alkalmanként lehet opció a macska számára, de akkor is csak a szénsavmentes változat, lehetőleg alacsony ásványianyag-tartalommal. Ezeket gyakorta babavízként fémjelzik. Az ásványvizekben levő ásványi anyagok változó mennyisége ugyanis nem feltétlenül tesz jót az állatok egészségének. A szénsavas ásványvíz pedig kifejezetten kellemetlen a macska számára (ahogy ez a felvételen is látható), emellett az emésztésének sem tesznek jót a buborékok. Egyébiránt már kaphatók kifejezetten macskáknak készült ásványvizek is.

A csobogó ivókút felkelti az állat érdeklődését

A desztillált vízzel pedig pont a túlzott tisztaság a gond: mivel az eljárás során megfosztják minden ásványianyag-tartalmától, így a tartós fogyasztása felboríthatja a szervezet elektrolit-háztartását, ami vízmérgezéshez vezethet. Emellett a sejtek vízáteresztő képességére is befolyással van. A desztillált víz ugyanis könnyebben átjut a sejtfalon, ez pedig ödémásodást idézhet elő. Alkalomszerűen valószínűleg nem okoz gondot, így ha nincs más, a semminél jobb választás, de rendszeres fogyasztása tilos!

Te tudod, mennyit kellene naponta innia a cicádnak? Ide kattintva eláruljuk, és adunk néhány hasznos tippet, miként növelheted napi folyadékfogyasztását.

ivás macskás videó videó víz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!