hirdetés

A 7 leggyakoribb macskahang és jelentésük: a nyivákolás nem hiszti, általában fájdalmat vagy stresszt jelez

Hangai Lilla

2023. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Még mielőtt ásítanál egyet unalmadban, ma nem a nyávogásról vagy a dorombolásról fogunk beszélni. Valami sokkal izgalmasabb van a tarsolyunkban! Olyan rejtélyes cicahangok, amelyeket mindenki hallhatott már, de valószínűleg kevesen tudják, hogy mi a jelentésük.

hirdetés

Nem is húzzuk tovább az időt, lássuk videókkal szemléltetve, hogy mit takar az „ekekekekek” vagy a vonyítás!

Csiripelés

Számunkra ez az egyik legkedvesebb hang és nem csak a jelentése miatt. Majdnem olyan otthonos és kedves érzést kelt bennünk, mint a dorombolás.

Eredetileg a mama macskák használták, hogy ezzel irányítsák a kicsinyeik figyelmét önmagukra. Ez a madárcsipogáshoz hasonló hangocska remekül beválik akkor is, ha fajtársaik osztatlan figyelmére vágynak, vagy ha a gazdi érdeklődését szeretnék felkelteni. Ha csiripel a cicád, az azt is jelentheti, hogy izgatott vagy boldog.

Morgás

Ez a halk, dübörgéshez hasonlítható hang a fújáshoz hasonló figyelmeztetésként szolgál. Félelmet, haragot sugall és használhatják fajtársakkal, más állatokkal és emberekkel szemben is. Gyakran párosul más negatív, agresszivitást sejtető hangokkal is és a mindenki által ismert félelmet jelző testbeszéddel. A legjobb, ha ezt a cicát békén hagyod, hacsak nincs veszélyben.

Trillázás

Ez a különös kis hangocska valahol a dorombolás és a nyávogás között van és csukva van közben a macskák szája. Általában akkor használják, ha nyugodt állapotban tudomásul vesznek valamit vagy üdvözölnek más fajtársat, embert. Az ezt a hangot hallató cicusok jól érzik magukat és nyugodtak.

Nyivákolás, vonyítás

Megdöbbentően hasonlít a gyereksíráshoz, emiatt elég viccesnek is tűnhet. A legtöbb esetben azonban fájdalmat, szorongást, félelmet jelez.

Eredetileg a macskák egymás között használták, és általában azt jelentette, hogy „tetszel nekem, párosodni szeretnék” vagy „szedd a sátorfádat, ez az én területem”. Érdemes erre a hangra odafigyelni, ugyanis minden esetben valami komoly dolgot szeretnének vele a tudtunkra adni. Tegyünk meg mindent, hogy a cica biztonságban érezhesse magát. Ha sűrűn hallatja ezt a hangot, érdemes ellátogatni az állatorvoshoz!

Kotkodácsolás

Vagy hívhatjuk úgy is, hogy: ekekekekek. Általában akkor hallhatják a macskák, amikor megfigyelnek egy potenciális áldozatot. A hang a préda hangját hivatott utánozni, hogy ezzel úgy vonzza magához őket, mint tengerészt a szirének éneke. Ha tapasztaltál már ilyet, és az a benyomásod, hogy vegyül ebbe a hangba némi stressz is, jól érzed. Éles vadászat közben nem igazán lehet hallani őket, hogy ezt a hangot megszólaltatnák, csak akkor, ha nem kaparinthatják meg a kívánt prédát.

Vicsorgás

Szintén az agresszió jele, de magasabb tartományban van, mint a morgás. Amikor ezt a hangot halljuk, nyitva van a szájuk és megmutatják a fogaikat is. Sűrűn kíséri fújás is, és az sem ritka, hogy tettlegességig fajul az akció.

Horrorfilmbe illő jelenetté is alakulhat a dolog pillanatokon belül, így javasoljuk, hogy szándékosan semmiképpen se idegesítsd a macskát úgy, mint a videóban.

Párzási ének

Vidéki lányokként nagyon jól tudjuk, hogy milyen az, amikor a balzsamos nyári éjszakán felhangzik az a bizonyos üvöltés: ilyenkor bagzanak a macskák. Intenzívebben tombolnak a hormonok cicáéknál, mint a 8. osztályban.

Ha hallod ezt a hangot, egyből az a gondolatod támad, hogy itt bizony valaki bajban van, azonnali segítségre szorul; ám szó sincs ilyesmiről. Mi már megtanultuk élvezni, van olyan kedves a fülünknek mint a Für Elise. Érdekesség, hogy csak a lányok hallatják, a fiúk eközben árkon-bokron keresztül, lábujjhegyen törnek a cél felé, hogy időben odaérjenek.

A te cicád milyen hangokat szokott hallatni? Van olyan, ami szerinted csak rá jellemző?

csiripelés dorombolás kommunikáció kotkodácsolás macska kommunikáció macskahangok macskahangok jelentései morgás nyávogás nyivákolás párzási ének trillázás vonyítás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink