hirdetés

Létezik olyan, hogy túlzott szeretet, ha kedvencedről van szó? A macska sem örül a folytonos babusgatásnak

Hangai Lilla

2022. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Macskás gazdiként biztosan tapasztaltad már, hogy szinte fájdalmas, annyira szereted kedvenced. A gondolat pedig, hogy egyszer majd el kell búcsúznotok egymástól, egész egyszerűen elviselhetetlen. Sokan érzik, így, ne aggódj!

hirdetés

Amikor kötődünk valami olyan rendkívülihez, mint egy macska, hajlamosak vagyunk megszállottá válni, és ezáltal megfojtani azt a túláradó, túlzott szeretet érzésével. Ez azonban sem neked, sem kedvencednek nem egészséges egy bizonyos pont után. Mutatjuk, hogy mi áll a jelenség hátterében, és azt is, hogyan tudsz finomhangolni a kialakult helyzeten.

A túlzott macskaszeretet nem ritka: ennyi oka van, amiért rajongani lehet értük

Ha esetleg egy kutyás személy is idetévedt volna, kötelességünknek tekintjük, hogy ő is át tudja érezni, miért ilyen ellenálhatatlan teremtmények a cicák még negatív PR-juk ellenére is.
A macskák rendkívül hűséges állatok, akik a közhiedelemmel ellentétben nem a házhoz, hanem a gazdihoz ragaszkodnak. Olyannyira, hogy a szeretett személy társaságát még az ételnél és a kedvenc játékuknál is nagyobbra értékelik.

Fejlett kommunikációs képességüknek és megfigyelőtehetségüknek köszönhetően érzik, ha betegek vagy szomorúak vagyunk. És még ez sem tántorítja el tőle őket, hogy mellettünk maradjanak. Ha kell, az utolsó pillanatokig. Szerintünk ez különösen csodálatos dolog, hiszen önálló természetüknek köszönhetően nem szorulnak a támogatásunkra, egyszerűen úgy döntenek, hogy velünk akarnak lenni. Minden egyes nap.

Imádjuk továbbá a tényt, hogy nem gondviselőként, gazdiként vagy felettesként tekintenek ránk, hanem egyenrangú félként. Ugyan tudják, hogy élelemre és biztonságra számíthatnak, ha a közelünkben vannak, de a figyelmükkel, szeretetükkel és törődésükkel nem felejtik el meghálálni ezt.

Csodálkozik hát bárki is, hogy ilyen erős érzelmeket váltanak ki belőlünk? Nem. De az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a mély érzelmi függés nem egészséges. Korlátozhatja kedvencedet és téged is a független ritmusotok kialakításában. Van a tarsolyunkban azonban néhány tipp, melynek segítségével cicád és közted a kapcsolat nem a függőségen alapul majd, hanem a feltétel nélküli szereteten, ami mindig lehetőséget ad a másik fél számára, hogy a saját útját járja.

1. Beszélj egy szakértővel

Segítséget kérni sosem szégyen, még akkor sem, ha úgy érzed, problémád eltörpül a világ más gondjai mellett. Az érzelmi függés akadályozhat a mindennapi életed megélésében, később szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Te is és kedvenced is nagyobb biztonságban érzi majd magát, ha kiegyensúlyozott vagy és nem kell menekülnie előled, ha szüksége van egy kis énidőre. A cicák önálló személyiségük miatt ha túlzottan korlátozva érzik magukat, hajlamosodnak különböző betegségekre, mint például az OCD.

2. Engedd meg magadnak, hogy érezd az érzést

Az érzelmek között nincs jó és rossz, egyszerűen érzelmek vannak, amiket meg kell élnünk. Tudatosan hagynunk kell magunkat, hogy átéljük az érzést még akkor is, ha fájdalmas, félelmetes vagy kellemetlen. Ha hiányzik a cicád, hagyj magadnak időt arra, hogy megéld. Hidd el, ha nem menekülsz előle, az érzés szépen, fokozatosan enyhülni fog majd, és nem ránt le egy óriási spirálba, amitől képtelen leszel szabadulni és mindent túlgondolsz és megkérdőjelezel. Ha úgy nyugszol meg, szerezz be egy kisállat kamerát, amin néha ránézhetsz, ha munkában vagy vagy kimozdultál a hétvégén. Így nem kell azon aggódnod jól van-e, és élvezheted a programodat.

3. Hagyd, hogy a kapcsolat organikusan alakuljon

Folyton azon aggódsz, hogy vajon Cirmi szeret-e még? Hogy vajon ő is ugyanúgy érez irántad és neki is ugyanolyan fontos vagy? Egy macska, ha kedvel valakit, kitart mellett a végsőkig, nem kell megkérdőjelezned a kapcsolat mélységét.

Ha azonban szüksége van egy kis egyedül töltött időre, és a tévét a kanapé másik sarkából szeretné nézni, tartsd tiszteletben. Ne érzed magad megsértve akkor sem, ha nem szeret annyit ölben lenni vagy kiugrik a kezedből, ha felveszed. Különös teremtmények ők, akiket érdemes tanulmányozni. Minél jobban megérted, hogy az ösztöneiktől és természetüktől vezérelve mit szeretnek és mit nem, annál kevésbé veszed majd magadra a különös viselkedéseiket.

ember szereti a macskát érzelmi függés macska ember kapcsolat macska ember kötődés macska szeretete megszállott szeretet pszichológia
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink