hirdetés

Ez a parazita lehet, hogy benned is él és macskarajongóvá tesz

Hangai Lilla

2024. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák megosztó karakterei az állatvilágnak: vagy utálják, vagy imádják őket. Bármelyik tábort is erősíted, a következők elolvasása után lehetséges, hogy kevésbé lesz édes az álmod.

hirdetés

Ha a macskák kerülnek szóba, melyik parazita jut elsőként eszedbe? Valószínűleg a Toxoplasma gondii, ami igen nagy valószínűséggel a te szervezetedben is ott ficánkol, és arra késztet, hogy szeresd a macskákat. Még mielőtt rituálisan fertőtleníteni kezdenél, azt javasoljuk, hogy nyugodj meg. Az identitásod nincs veszélyben; olvass tovább, és megtudod, hogyan is működik ez a remekül megszerkesztett és hatékony rendszer, ha az ember kerül terítékre.

Megfertőződni oly egyszerű

Egy tanulmány szerint az Egyesült Államok 6 éves, vagy annál idősebb lakosságának körülbelül 11%-ában van vagy volt valaha jelen a Toxoplasma gondii nevű parazita, amely toxoplazmózis nevű fertőzést okozza. A betegség az esetek mindössze 10-20%-ában produkál tüneteket, vagy olyan jelei vannak, amelyek alapján nem feltétlenül gondolnánk, hogy ezzel az állapottal van dolgunk. Ilyen a nyaki nyirokcsomó duzzanata, a láz, a torokfájdalom és a nyelési nehézség. Ha az immunrendszer legyengült valamilyen okból, akkor sajnos súlyosabb a betegség lefolyása. Ebben az esetben az idegrendszer gyulladását okozza, amely agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás formájában manifesztálódhat.

Megfertőződni ezzel a parazitával emberként sem nehéz, ugyanis minden emlős fogékony rá. Elég valamilyen módon – nem feltétlenül közvetlenül – de kapcsolatba kerül már fertőzött macska ürülékével. Bármilyen szervezetet megfertőz annak érdekében, hogy eljusson végcéljához, a macskához. Erre azért van szüksége, mert csak itt élhet, egyedül a macska bélrendszere az, ahol szaporodni képes.

Ahogy az a fentiekből is kitűnik, a legtöbb esetben ártalmatlan a fertőzés, ám a hatásai, melyek túlmutatnak a felsorolt tüneteken, egészen lenyűgözőek.

A toxoplazmózis tünetei hasonlatosak lehetnek a megfázáséhoz

A Toxoplasma gondii és az ember

Ahogyan a Practical Psychology nevű szaklap is kifejti, a toxoplazmózis mentális mellékhatásai egyszerre megdöbbentőek, mégis lenyűgözőek. Ugyan a tanulmányok jelenleg is folynak a témában, egyelőre úgy tűnik, hogy a parazita jelenléte összefüggésbe hozható olyan mentális zavarokkal, mint a skizofrénia vagy a bipoláris zavar. Úgy vélik, hogy az élősködő patkányokra gyakorolt hatása megmagyarázza azt, hogyan tud oly sokáig életben maradni és hatékonyan terjedni.

A folyamat mögött meghúzódó egzakt tudományos folyamatok egyelőre nem ismertek, a szakértők azonban a következő elmélettel álltak elő. Az élet bizonyos szakaszaiban a T. gondii parazita az emlős fehérvérsejtjein keresztül eljuthat az agyba, ahol tulajdonképpen igen kellemes mellékhatásokat is képes okozni. A patkányokon végrehajtott vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy megemeli a dopamin szintjét, amelynek számos egyéb dolog mellett szerepe van a jutalom-érzésben, a motivációban és a függőség kialakulásában is. Talán ez lehet az oka annak is, hogy a fertőzött patkányok olyan elképesztően izgatottá válnak attól, hogy macskakaki közelében lehetnek.

A T. gondiinak ez pedig jó, ugyanis ahol macskakaki van, ott van macska is. A megfigyelések szerint mintha a fertőzött patkányok nem is lennének képesek tisztán gondolkodni, önszántukból keresik a macskák társaságát. Ezzel hozható összefüggésbe az is, hogy a toxoplazmával fertőzött emberek egy tanulmány szerint sokkal bevállalósabbak és inkább keresik a veszélyt.

A piszkos ügyeket igyekezz a legtisztábban intézni

Ezen átrágva magad biztosan érted már, hogy a tudósok miért feltételezik azt, hogy a T. gondiival fertőzött emberek a szokottnál jobban vonzódnak a macskákhoz. Hát igen, talán nem is a bársonyos tappancsok, a hetyke bajuszszálak és a buci fej okozza a rajongásunkat. Ugyan már, még szép, hogy azok! Vagy legalábbis azok is… 

Így kerülheted el a megfertőződést

Bár ahogy arra kitértünk már korábban, a toxoplazmózis ritkán okoz komolyabb tüneteket, ennek ellenére érdemes elkerülni. Ha a következő tippeket betartod, szinte biztos, hogy mentesülsz a parazita támadásától:

  • Csak tisztított vizet igyál.
  • Ha nyers élelmiszert fogyasztasz, alaposan mosd meg azt is, és a kezedet is, valamint mindent, ami az előkészítés során érintkezhetett vele.
  • Kerüld a pasztörizálatlan tejet, főleg a kecsketejet.
  • Az alom kilapátolása után fertőtlenítsd a kezedet és a területet is, valamint vegyél maszkot. (Az alomból felszálló fertőzött por belélegzésével is könnyen elkaphatod az élősködőt.)

Ide kattintva megtudhatod, hogy a macskáknál melyek a toxoplazmózis tünetei, hogyan kezelhető és mikén védheted meg kedvencedet.

ember szereti a macskát fertőzés toxoplasma gondii toxoplazmózis zoonózis
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!