hirdetés

Nebelung és maine coon: bundás gyönyörűségek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ezek a különleges cicák akár ikrek is lehetnének – pedig semmi közük egymáshoz.

hirdetés

Folytatjuk macskafajtákat összehasonlító cikksorozatunkat, ezúttal ismét a maine coont párba állítva egy szintén fejedelmi fajtával, a nebelunggal. Bár a maine coonokról azt hihetné az ember, hogy senkihez sem foghatók, mégis itt az újabb bizonyíték, hogy több másik fajta is nagyon hasonlít hozzá.

Maine coon

Eredetük

A hasonló megjelenésű fajták esetében gyakori, hogy a szinte azonos kinézet közös ősöknek köszönhető. Nos, ebben az esetben ez nincs így; a nebelung és maine coon fajták ugyanis teljesen más területen, és más módon alakultak ki.

A maine coonok eredete hosszú évszázadokra vezethető vissza. Az Egyesült Államokban honos fajta hajók fedélzetén érkezett a kontinensre valamikor a XVIII. században, de egyes feltételezések szerint ennél sokkal korábban, a vikingekkel együtt is betették a tappancsukat a területre, őseik pedig norvég erdei macskák lehettek.

A nebelung egy jóval fiatalabb fajta, kialakulása az 1980-as évekre tehető. Ezeket a cicákat sokáig az orosz kék hosszú szőrű változatának tekintették, mivel az első egyedek orosz kék szülőktől származtak. Önálló fajtaként történő elismerése Cora Cobb nevéhez fűződik.

Nebelung

Megjelenésük

Ha csak két, egymás mellé tett fotón látjuk a fajta képviselőit, rendkívül hasonlónak tűnhetnek. Élőben azonban már könnyebb a helyzet. A nebelung és maine coon közti legnagyobb különbség ugyanis a két cica méretében keresendő. Míg a legnagyobb testű kedvencek közé tartozó maine coon 5-12 kilogrammos súllyal rendelkezik, addig a nebelung jóval kisebb, csupán 3-6 kilogrammos.

Mindkét fajta dús, pazar bundával rendelkezik, és gyakori a nyak körüli, palást szerű díszítés. A maine coonok szinte minden színben és mintázatban előfordulnak, a nebelungoknál azonban az ezüstös kék szín a leggyakoribb. Eltérés még, hogy a maine coonok lábain is hosszabb a szőr, a nebelungokén azonban jellemzően rövid.

Arcformájukat vizsgálva is találunk különbségeket. Míg a nebelung arca hosszú és keskeny, addig a maine coonoké kerekebb, állkapcsuk pedig erőteljesebb. A maine coonok fülei is nagyobbak.

Maine coon

Jellemük

A nebelung és maine coon fajták képviselői mind ideális házi kedvencek, hiszen hűségesek és szeretetteljesek családjukkal. Jól kijönnek más házi állatokkal, és általában a gyerekekkel is megférnek egymás mellett. Ha különbséget keresünk, talán azt emelhetjük ki, hogy a nebelungok a maine coonokhoz képest félénkebbek, és inkább visszahúzódnak, ha idegen érkezik az otthonukba. A maine coonok barátságosabbak és társaságkedvelőbbek.

Ha téged is lenyűgöznek, a kékes, ezüstös, szürkés árnyalatú macskabundák, ide kattintva olyan fajtákat ismerhetsz meg a nebelunggal együtt, amelyek ennek az árnyalatnak a büszke birtokosai.

maine coon nebelung norvég erdei macska orosz kék összehasonlítás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink