hirdetés

Ez a két fajta teljesen ugyanúgy néz ki – vagy mégsem?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

A korat és az orosz kék macska első pillantásra akár ikrek is lehetnének. Segítünk, hogyan tudod megkülönböztetni őket.

hirdetés

A macskafajták többsége különösebb probléma nélkül felismerhető, ám akadnak olyan cicák, akik esetében kihívást jelenthet a pontos fajtameghatározás. Egy ilyen páros a korat és az orosz kék macska is. Lássuk, milyen tulajdonságok segíthetnek az eligazodásban.

Az orosz kék macska szigorúbb megjelenésű.

Megjelenés

Az első és legfontosabb különbség a két cica külsejével kapcsolatban a méret. A korat kisebb, 38-45 centiméteres magasságukhoz átlagosan 3-4,5 kilogrammos súly társul. Ehhez képest egy orosz kék 58-63 centiméteresre nő, és súlya is valamivel több: egy felnőtt cica átlagosan 3-5,5 kilogrammot nyom.

Találunk eltéréseket, ha alaposabban szemügyre vesszük a két fajta fejét. A korat feje szív formájú, igazán szeretetteljes megjelenést adva a cicának. Az orosz kék macskáé ék alakú, ami miatt kissé szigorúbbnak hat. A füleik formájában is felfedezhetünk különbségeket: a korat széles, kerek hegyű füleivel ellentétben az orosz kéknek hosszabb, hegyesebb fülei vannak.

A szemek színe is árulkodó lehet – igaz, ez nem minden esetben lehet támpont. Mindkét fajta gyönyörű smaragdzöld szemekkel rendelkezik, a koratok esetében pedig egy sötétebb szegélyt is láthatunk az írisz körül.

A bunda tekintetében sem egyformák. Míg a korat egyrétegű szőrzettel rendelkezik, a szín tekintetében pedig a szőrszálai egészen különlegesek: a tövénél világoskék, majd sötétedik és ezüstös színben végződik. Az orosz kék bundája dupla rétegű, a domináns szín pedig inkább ezüstös. Az eltérő bundatípus miatt a két fajta ápolási igényei sem azonosak. Míg a korat nem igényel különösebb gondozást, az orosz kék dupla szőrzete esetében több odafigyelésre és rendszeresebb kefélésre van szükség.

A korat zömökebb, kompaktabb fajta.

A fent említett külső jellemvonásoknak köszönhetően a korat egy kompakt cica, zömök testtel és hosszú lábakkal. Az orosz kék testalkatát tekintve valahol félúton van a zömökebb és a hosszú fajták, mint például a sziámi között.

Jellem

A külső mellett a két fajta jellemében is találunk különbségeket. A korat rendkívül játékos, aktív macska, az orosz kék ezzel ellentétben egy nagyon nyugodt, békés fajta. Ebből fakadóan ezek a cicák eltérően viszonyulnak ahhoz, ha egyedül kell lenniük.

Egy orosz kék nem csinál problémát abból, ha munkaidőben távol vagy otthonról – bár amikor hazaérsz, követelni fogja, hogy foglalkozz vele. A korat viszont rettentően rosszul viseli a magányt. Nagyon szociális fajta, aki számára komoly lelki problémákat okoz, ha huzamosabb ideig távol van a gazdi.

Egyébként mindkét fajta ideális családi kedvenc, akik a legkisebbekkel is jól kijönnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy korat nem minden esetben viseli jól más házi állatok jelenlétét.

A korat és orosz kék macska mellett akadnak más fajták is, akiket nem is olyan egyszerű megkülönböztetni. Ebben a cikkünkben a ragdollt és a burmai szent templommacskát helyeztük nagyító alá.

fajták összehasonlítása korat orosz kék macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink