hirdetés

8 érdekes tény a maine coon viselkedéséről

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

A maine coonok amilyen gyönyörűek, olyan csodás a jellemük is.

hirdetés

A maine coonokról elsőként mindenkinek káprázatos megjelenésük jut az eszébe. Ám ezek a macskák sokkal többek, mint óriás szőrgombócok. Soroljuk, milyen különleges tulajdonságokkal rendelkeznek.

1.) Különleges hangon kommunikálnak

A maine coonnak van egy egyedi, kizárólag erre a fajtára jellemző hangja. Átmenet egy magas hangú dorombolás és a csicsergés között, ami egy felnőtt állat tekintélyt parancsoló termetével párosulva egészen bájos hatást kelt.

2.) Maguktól ismerik az alom használatát

Nem véletlen, hogy a maine coont bátran javasolják kezdő cicás gazdiknak is. Számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik az emberek dolgát – például nincs szükségük alomhoz szoktatásra, mert ösztönösen tudják, hogyan kell használni a cicavécét.

3.) A vizet is „megtisztítják”

A maine coonok még a macskákhoz képest is elképesztően tiszta állatok. Ez megnyilvánul például abban a furcsa szokásukban, hogy némelyikük az ivást megelőzően a mancsával „sepregeti” a víz felszínét, mintha láthatatlan szennyeződéseket igyekeznének letakarítani. A viselkedés ősi ösztöneikre vezethető vissza, amely segítette őket a túlélésben.

4.) Használják a „kezüket”

A fajta aktívan használja a mellső lábait a mindennapok során, mint az emberek a kezeiket. Ki tudják venni a táljukból az ételt, és a mancsukból képesek úgy enni, hogy közben nem csinálnak maguk körül disznóólat. Szórakozás közben is előszeretettel ragadják meg a játékokat a mancsaikban.

5.) Két lábon állnak

A fajtára különösen jellemző az, hogy ha valami felkelti az érdeklődésüket, két lábra állva figyelik meg azt. Bár szinte minden macska van, hogy két lábra áll – különösen, ha kunyerálásról van szó –, a maine coonok ezt fajtársaikhoz képest gyakrabban megteszik.

6.) Nagyon találékonyak

A maine coonok rendkívül intelligensek, és ha valamit akarnak, akkor így vagy úgy, de megoldást találnak rá. Ez kiemelten igaz az akadályok legyőzésére – ha kell, egy 5 méteres kerítésen is

7.) Türelmesek velünk

Egy újabb érv amellett, hogy kezdő gazdiként is bátran válasszuk a fajtát. A maine coonok ugyanis rendkívül türelmes állatok, és szinte soha nem agresszívak. Ha valamit jelezni szeretnének a gazdinak, akkor sem lesznek idegesek, ha az embernek sok idő kell, mire megérti, mit szeretnének.

8.) Jól kijönnek a többi házi kedvenccel

A maine coonok híresek arról, hogy csodásan megvannak a család többi négylábú tagjával. Legyen az akár egy másik cica, vagy egy eb, nem jellemző rájuk, hogy ellenségesen viselkedjenek vagy féltékenykedjenek.

Tudtad, hogy a maine coon évek óta a világ egyik legnépszerűbb macskafajtája? Ide kattintva megismerheted a lista többi fajtáját is.

érdekességek macskákról macskafajták kezdő gazdiknak maine coon
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink