hirdetés

Nőstény vagy hím maine coont válassz? Segítünk a döntésben

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

Ha letetted a voksod a fajta mellett, nem árt néhány szempontot figyelembe venned, mielőtt hazaviszel egy csöppséget.

hirdetés

A maine coon macskák hatalmasak és imádnivalók – nem csoda, hogy évről évre a világ legnépszerűbb fajtáinak élmezőnyében találjuk őket. Ám ha úgy döntesz, hogy – csakis leinformálható, felelős tenyésztőtől! – vásárolsz egy kölyköt, alaposan át kell gondolnod, hogy hím vagy nőstény cicát választasz társul magad mellé. Ugyanis hiába egy fajtáról beszélünk, mind viselkedésben, mind megjelenésben fontos különbségek vannak a két nem között.

Méret

A maine coonok köztudottan hatalmas állatok, egy hím teste pedig elképesztő méreteket ölthet. Egy felnőtt esetében a 8 kilogrammos súly teljesen átlagos, extrém esetekben azonban nem ritka, hogy egy hím elérje az akár 11 kilogrammot. A nőstények valamivel kisebbek, ők 3,5-5,5 kilogramm között mozognak.

A fajta hossza mindkét nem esetében 50 és 100 centiméter között mozog, marmagasságban viszont ismét a fiúk győznek. Egy nőstény 20-35 centiméter magas, míg egy hím 25-40 centiméteres.

Jellem

Köztudott tény, hogy a maine coonok felnőttként is olyanok, mint a kiscicák. Imádnak játszani, és hatalmas termetük ellenére pont úgy mókáznak, mint egy apró, cérnafarkú kiscica. Ez mindkét nemre jellemző viselkedés, ám van valami, ami nagyban eltér a hímek és nőstények között.

Vörös cirmos maine coon

Ha magabiztos cicát szeretnél, aki követ mindenhová, és adott esetben egy kutyához hasonlóan sétál veled, válassz hím maine coont. Ezek a macskák bátrak és extrovertáltak, akik szívesen kalandoznak a gazdival.

A nőstények is rendkívül barátságosak, de ők kissé tartózkodóbbak. Nem valószínű, hogy szobáról szobára követnek majd az otthonotokban, és rájuk a kutyamód sétálás is kevésbé jellemző. Ebből fakadóan jobban viselik az egyedüllétet. Ha minden nap órákig távol vagy otthonról, érdemesebb nőstényt választanod. Ugyan ők is szívesen odabújnak hozzád és értékelik a szeretgetést, nem igénylik a folyamatos közelséget.

Ezzel ellentétben a hímek hajlamosak arra, hogy rád tapadjanak, és jelentős mennyiségű közösen eltöltött időre van szükségük. Egy fiú maine coon tökéletes választás, ha otthonról dolgozol, vagy csak 2-3 órát vagy távol. Ha ennél több ideig hagyod magára a kedvencedet, egy hím nem biztos, hogy jól fogja érezni magát.

Energiaszint

Mindkét nem tagjai hasonló energiaszinttel rendelkeznek, de nagy különbség, hogy míg a hímek inkább napközben aktívak, addig a nőstények előszeretettel tartalékolják az energiájukat éjszakára. Ha nem szeretnél hajnali kettőkor arra ébredni, hogy a kedvenced épp szétszedi a lakást, vagy válassz hímet, vagy tudatosan fáraszd le a nőstényt napközben annyira, hogy ne legyen már energiája az éjszakai őrületre.

A rendszeres testmozgás egyébként nem csak a fentiek miatt fontos. A maine coonok megfelelő mennyiségű fizikai stimuláció hiányában hajlamosak lehetnek az elhízásra.

Egyet vagy kettőt?

Ha két maine coon macskával szeretnéd megosztani az otthonodat, még több kérdés merülhet fel. Két azonos neműt válassz? Vagy különbözőt?

A maine coonok esetében a legjobb módszer az, ha eleve két kölyköt viszel haza, lehetőleg alomtársakat, akiket természetesen ivartalaníttatsz. Ha együtt nőnek fel, és nem tombolnak a hormonjaik, nemtől függetlenül békésen meglesznek egymás mellett. Idősebb korban még az ivartalanított egyedek is nehezebben barátkozhatnak össze. Nem lehetetlen az összeszoktatásuk, de kihívások elé állíthat.

Maine coon kölyök: igazán elragadó

Problémák akkor merülhetnek fel, ha ivarosak a cicák. A hímek versengeni fognak a dominanciáért, de tüzeléskor két nőstény is összeakaszthatja a bajuszát. Ám felelős gazdiként ennek fel sem szabad merülnie; ha csak nem vagy tenyésztő, mindig ivartalaníttasd a kedvenceidet.

Azért a végén a biztonság kedvéért megjegyezzük – bár valószínűleg ezt egyébként is tudod –, hogy a fentebb részletezettek nem mennek szentírás számba. Minden macska más, így lehetséges, hogy a kiszemelt cica nőstény létére árnyékként követ majd. Cikkünk célja, hogy támpontot adjon.

Nagyon fontos, hogy a gazdivá válást megelőzően alaposan mérlegeld, hogy a kiszemelt fajta igényeit száz százalékosan ki tudod-e elégíteni. Ebben a cikkünkben arra is találsz tippeket, hogyan válassz a személyiségedhez illő társat.

hím és nőstény macska különbségek ideális macskafajta macskák viselkedése maine coon
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink