hirdetés

Új őskori macskafajt fedeztek fel: ehhez a ma élő vadmacskához hasonlíthatott a legjobban

Hangai Lilla

2024. február 11 - Képek: Getty Images Hungary

A Madrid területén talált részleges állkapocsból egy közepes méretű macskafélének új nemzetségét és faját azonosították a paleontológusok.

hirdetés

Lássuk máris, hogy mit tudunk az új felfedezés, a Magerifelis peignei hátteréről!

A kutatók szerint így nézhetett ki:

A Magerifelis peignei

A faj a mai Spanyolország területén élt mintegy 15,5 millió évvel ezelőtt a miocén korszak közepén. A macskaformák (Felinae) alcsaládjába tartozik, amelyek közös ismertetőjegy a megszilárdult nyelvcsont (hyoid), amely lehetővé teszi a számukra a dorombolást, de az üvöltést nem. A macskaformák közé tartozik a teljesség igénye nélkül például a karakál, a gepárd, a puma, a pusztai macska, a vadmacska, a házi macska, a hiúz és a halászmacska.

„A Magerifelis peignei a Pristifelis atticából (már kihalt macskaféle a késő miocénből – a szerk.), a Felis nemzetség élő fajaiból (például homoki macska, vadmacska és afroázsiai vadmacska), az afrikai aranymacskából valamint az ibériai hiúzból álló klád testvércsoportja” – mondta Dr. Manuel Salesa, vezető szerzője a Museo Nacional de Ciencias Naturales-CSIC csoportjának.

A Magerifelis peignei megkövesedett maradványait 2007-ben találták meg a Príncipe Pío-2-ben, egy nemrégiben felfedezett fosszilis lelőhelyen. A minta remek állapotban van, látható a teljes állkapocs, valamint a metszőfogak kivételével az összes fog. Ennek köszönhetően számos érdekes információval szolgál ez az új macskaféle a paleoökológiai következtetések levonásához.

A legmeglepőbb az volt, hogy volt egy apró, alsó második nagyőrlőfoga. Ez hiányzik minden élő és fosszilis macskaféléből, kivéve a Proailurust” – fejtegette a kutató. A Proaliurus valamikor 25 millió évvel ezelőtt Eurázsiában élt az oligocén korban, a miocén előtt, és jelenleg a legrégebbi macskaféle-kövületnek tartják.

Eurázsiai hiúz.

A ma élő macskafélékkel összehasonlítva

A Magerifelis peignei becsült testtömege 7,61 kg. Tehát körülbelül akkora lehetett, mint a ma élő vörös hiúz, szervál vagy a karakál nőstény. Azonban ha az új faj és a fentebb említett fajok állkapcsát összehasonlítjuk, akkor a fogak szájban való elhelyezkedése alapján arra következtethetünk, hogy a Magerifels peigmei robusztusabb, masszívabb felépítésű lehetett. Az alsó állkapcsa magasabban helyezkedhetett el, hasonlóan az eurázsiai hiúzéhoz.

A szerzők szerint a Magerifelis peignei képes volt jelentős harapási erőt generálni a vadászat során, ami feltételezhetően lehetővé tette, hogy viszonylag nagy zsákmányra vadásszon. Nagyobbra, mint a hozzá hasonló méretű ma élő macskafélék. Az is elképzelhető, hogy a hiúzhoz hasonlóan ez a faj is fojtogatással terítette le áldozatát.

Ide kattintva megismerkedhetsz a kardfogú tigrissel, és megtudhatod, hogy vajon dorombolt-e.

(A nyitókép illusztráció, eurázsiai hiúz látható rajta.)

kutatás macskafaj macskaféle történelem vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink