hirdetés

6 érdekesség a pumáról: a kölykeit szoptató anyaállat is vadászható Amerikában

Hangai Lilla

2024. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a pumáról, vagy más néven a hegyi oroszlánról beszélünk, mindenki a nagymacskákra gondol, ám valójában közelebb állnak a kistestű macskafélékhez, így a házi macskákhoz. Ezt jelzi a besorolása is, hiszen a macskaformák (Felinae) alcsaládjába tartozik, ahová a kistestű vad macskafélék. Nagy mérete ellenére nem tud üvölteni, mint a nagymacskák, ellenben emberi sikolyszerű hátborzongató hangot hallat és képes dorombolni is. Az már biztos, hogy a következő cikk nem lesz unalmas!

hirdetés

A következőkben a puma, vagyis modern világunk egyik legnagyobb számban előforduló vadon élő macskaféléjének életviteléről, szokásairól és megjelenéséről olvashatsz érdekességeket.

1. Az emberek tévedtek az ő területére

Bár a macskafélék taxonómiai (rendszertani) kutatása még ma is részleges, azért van már néhány releváns információ a kezünkben. A macskafélék legújabb vizsgálatából kiderült, hogy a mai Leopardus, Lynx, Puma, Prionailurus és Felis törzsek közös őse 8-8,5 millió évvel ezelőtt vándorolt át a Bering-földhídon át Amerikába, majd a leszármazások ebben a sorrendben váltak el egymástól. A puma Észak-, Közép- és Dél-Amerikába őshonos. Legközelebbi rokonságban a jaguarundival és a gepárddal áll.

Úgy tűnik, mintha ezeken a területeken egyre több pumatámadásról hallhatnánk, az éremnek azonban van egy másik oldala is. A puma alapvetően tartózkodik az emberektől, de territoriális állat. A farmok és az emberek élőhelyének terjeszkedése miatt sokszor előfordul, hogy a puma területére tévedünk, amit természetesen nem fog szó nélkül hagyni ez a ragadozó. A szakértők szerint nem szabad előle elfutni és halottnak sem tettethetjük magunkat, ha ránk támad; muszáj valamilyen módon visszatámadnunk. A hangos kiabálás is segíthet.

Egy puma üvöltése az éjszakában: 

2. Még a szoptató anyák is levadászhatók

A pumát már az inkák, az aztékok és más amerikai őslakosok is csodálták és megbecsülték, sok helyen tartották is. Az Egyesült Államok bizonyos államaiban lehet pumát, mint házi kedvencet tartani, de ez engedélyköteles és számos szigorú szabálynak meg kell felelni. Mivel a puma populáció hatalmas, ez az egyetlen olyan állat, mely Kaliforniát kivéve egész Amerikában vadászható, még akkor is, ha a kölykeit szoptató anyaállatról van szó.

A kölykök foltosan születnek, az érés folyamata során veszítik el a pöttyeiket.

3. Az ökoszisztéma kulcsfigurája

Persze általában minden élőlényre igaz, hogy az ökoszisztémában fontos szerepet tölt be, ám a puma esetében ez fokozottan érvényes. Az ökológiájával foglalkozó tanulmányok kimutatták, hogy a puma által lakott területeken a pumák 485 más fajjal bonyolítanak le különböző interakciókat közvetlenül vagy közvetetten. Ilyen például más fajok prédaként való elfogyasztása, a prédaállatok félelmének hatásai, a hátrahagyott tetem maradványainak hatásai vagy más ragadozófajokkal való verseny befolyásai.

Valahol Utah-ban.

4. Nem dögevő, de…

Bár a puma képes gyors sprintre, elsősorban lesből támad a prédára a megfelelő pillanatban. A kisebb áldozatnak képes elharapni a nyakát egyetlen harapással, de alapvetően inkább a nagyobb zsákmányállatokat részesíti előnyben. Saját testsúlyánál (36-120 kg) akár hétszer nagyobb zsákmányt is leterít és elhurcol. Ugyanakkor azt is megfigyelték a kisebb zsákmányok esetében, hogy opportunista vadászként lecsap rájuk, ha a helyzet úgy hozza. A nagy prédát elrejti, és napokon keresztül visszatér hozzá lakmározni. Bár a puma nem dögevő, amikor Kaliforniában szarvas tetemeket helyeztek ki vizsgálat céljából, azt pumák kebelezték be.

Ugyan nem olyan gyors, mint egy gepárd és nem olyan erős, mint egy jaguár, de képes 6 méterre előre ugrani álló helyzetből és akár 2,5 méter magasra is függőlegesen szintén álló helyzetből. A macskafélék között neki van a leghosszabb hátsó lába, ami lehetővé teszi ezt az elképesztő teljesítményt.

Mozgásban.

5. A puma szaglása nem a legkiválóbb

A hegyi oroszlán a vadászat közben a látására és a hallására támaszkodik, nem a szaglására. Ugyan a szaglása még így is körülbelül 30-szor jobb, mint a miénk, a többi ragadozóhoz képest nem túl fejlett.

6. Egyszer volt, hol nem volt egy hollywoodi puma

A világ vitathatatlanul leghíresebb pumája egy P-22 nevű állat volt, akinek apja P-001 volt, az első puma, amelyet a Nemzeti Park Szolgálata nyomkövető nyakörvvel látott el. A Santa Monica-hegységben született P-22 elhagyta szülőhelyét, hogy elfoglalja saját területét. Az út során átkelt a világ legforgalmasabb autópályái között, hogy elérje Los Angeles-i Griffith Parkot, amely Hollywood Hills része. Itt élt 10 éven keresztül; sajnos 2022 decemberében el kellett altatni. Amikor befogták, hogy ellenőrizzék az egészségi állapotát, az eredmények súlyos szervi elégtelenséget mutattak, ami valószínűleg annak a követkeménye volt, hogy elütötte egy autó.

P-22:

Ide kattintva megismerkedhetsz az oroszlánnal. Megtudhatod például, hogy mikor növesztenek sörényt a nőstények.

érdekesség érdekességek macskákról nagymacska puma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink