hirdetés

Ezért érdemes cicát venni a gyereknek: egy komoly betegség előzhető meg vele

Szénási Szimonetta

2023. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy állattal felnőni nemcsak végtelen boldogság, de az egészségnek is jót tesz. Kiderült, hogy a kisgyermekkori macskatartás segít megelőzni egy mára népbetegségnek mondható problémát.

hirdetés

Japán kutatók fontos megállapításra jutottak háziállatokkal kapcsolatban, amely mind a kutyákat, mind a doromboló kedvenceinket érinti. Egy újabb nyomós érv, amiért érdemes macskát venni a gyereknek, mégpedig a lehető legkorábban!

Ha hezitálsz, hogy jó-e a gyereknek a macska társasága, akkor ez a tanulmány segíthet dönteni!

Ebben az időszakban alakul ki a védelem

Nem pusztán hazabeszélünk – vagyis a cicák javára –, amikor mind korábbi vásárlásra vagy örökbefogadásra buzdítunk: a tudósok ugyanis arra jutottak, hogy nem mindegy, mikor kerül kapcsolatba a kicsi az állattal. A vizsgálatok alapján azoknál a gyerekeknél, akik magzati korban vagy a korai csecsemőkor idején macskákkal vagy kutyákkal találkoztak, kisebb arányban alakult ki ételallergia, szemben azokkal, akik nélkülözték ezen jószágok társaságát.

Hisao Okabe, a japán Fukushima Regionális Központ a Japán Környezet és Gyermekek Tanulmányozásáért (Fukushima Regional Center for the Japan Environment and Children’s Study) kutatója és munkatársai 66 ezer 215 gyermek esetében vizsgálták meg a háziállatokkal való kontaktus és az ételallergiára vonatkozó adatokat, hogy kiderítsék, a különböző állatokkal való érintkezés befolyásolja-e az ételallergia kockázatát.

Az adatokat a folyamatban levő, országos Japán Környezet és Gyermekek Tanulmányából (Japan Environment and Children’s Study) nyerték, amelyben 97 ezer 413 anyát, illetve gyermekeiket vizsgálták. Ennek alapján a szóban forgó gyerekek mintegy 22 százaléka került kapcsolatba háziállatokkal a magzati időszakban, főként benti kutyákkal és macskákkal.

Pozitív eredmények

Az információkat az első trimeszterben, a szüléskor és az egyhónapos ellenőrzéskor készült orvosi feljegyzésekből írták át. A szülés után hathavonta további információkat gyűjtöttek a gondozókról, akik önbevallásos kérdőíveket töltöttek ki. Így az információk minősége az egyes résztvevők pontos visszaemlékezésén múlott.

Ezen túlmenően a csoport nem tudta egyénileg felmérni a gyermek résztvevők jelentett allergiáit. Emiatt a kérdőívekből kapott, a szülők által jelentett orvosi diagnózisra támaszkodtak. Ennek oka, hogy az ételallergiák vizsgálatára használt módszerek, különösen az orális teszt – az allergiadiagnózis validált formája – magában hordozza az anafilaxia kiváltásának kockázatát, és nem lenne alkalmas egy olyan nagy létszám esetében, mint a vizsgált populáció.

A kutatócsoport eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a velünk élő állatok pozitívan befolyásolják az ételallergiák előfordulásának kockázatát. A tapasztalatok szerint a kutyákkal való érintkezés jelentősen csökkentette a tejre, tojásra és diófélékre való allergia kialakulásának valószínűségét. A macskák esetében pedig a gyerekek közül kevesebbnél alakult ki tojás-, búza- és szójaallergia. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a kinti, illetve a benti tartású háziállatok között.

Népbetegség

Ez egy nagyon fontos eredmény, tekintve, hogy az ételallergiások száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekszik. A Food Allergy Research & Education (FARE) szerint több mint 32 millió amerikai szenved életveszélyes ételallergiában. Hazánkban sem jobb a helyzet, hiszen Magyarországon is egyre többen küzdenek valamiféle élelmiszerben előforduló allergéntől.

Az allergia egy adott élelmiszerfajtával való érintkezés során fellépő kedvezőtlen immunválaszból ered. Az allergiás reakció során az immunrendszer olyan élelmiszerfehérjéket támad meg, amelyek normális esetben ártalmatlanok, és súlyos esetben anafilaxiához vezethet.

Így a kutatók arra engednek következtetni, hogy a kutyákkal, illetve macskákkal való együttélés a megadott életszakaszban csökkentheti az anafilaxiás sokk okozta elhalálozást gyerekkorban.

A túlzott tisztaság veszélyes!

Már egy ideje vizsgálják a kapcsolatot az állattartás és a különféle allergia között. Azzal már egy ideje tisztában vannak a kutatók, ahogy meglátásunk szerint az átlagemberek zöme is, hogy a túl steril környezet nemhogy nem óv meg az egészségügyi panaszoktól, de egyenesen veszélyes is! A túlzott tisztaság következményeként a szervezet nem találkozik azokkal a baktériumokkal, amelyek az immunrendszer megerősödéséhez kellenek.

A hörcsög rizikós

A kinti, illetve a benti állattartás összehasonlítása közben meglepő eredményre jutottak a kutatók. Mégpedig arra, hogy a hörcsögökkel érintkező gyerekek körében jelentősen megnőtt a dióallergia kockázata. Ennek az lehet az oka, hogy a rágcsálók bőségesen esznek dióféléket. Ha igazuk van, ez arra utal, hogy a dióallergéneket a hörcsögök vagy a házipor bőrrel való érintkezése, az úgynevezett perkután szenzibilizáció útján közvetíthetik a csecsemők felé.

A kézmosás és a hörcsögök csecsemőktől való távol tartása minimálisra csökkentheti a dióallergia kockázatát még akkor is, ha a hörcsögöket háziállatként tartják

hangsúlyozták a tanulmány szerzői. Tehát semmi esetre sem azt mondják, hogy azonnal válj meg az állattól, mert érkezik a baba! Egyszerűen csak tartsd be a javaslatokat: mindig moss kezet gondozás vagy szeretgetés után, és ne hagyd, hogy a csecsemő érintkezzen a hörcsögötökkel.

Mint a tudósok kiemelték, a jövőben szükség van további vizsgálatokra a területen, s a kapott eredmények nem jelentik azt, hogy az állattartással kivédhető lenne az ételallergiák kialakulása. Mindenesetre biztató, hogy az eddigiek alapján kedvenceink pozitív hatással vannak a statisztika alakulására.

allergia benti macska együttélés macskával gyerek gyerek és macska kutatás kutya és macska macska és ember macskatartás tudomány vizsgálat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink