hirdetés

A macskás emberek inkább kreatívak és függetlenek, míg a kutyások kötelességtudók és becsületesek

Ferenczi Deborah

2023. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik inkább macskakedvelőként definiálták magukat, intelligensebbnek bizonyultak a tesztek során, mint azok, akik inkább kutyaszeretőnek vallották magukat. Ami pedig még ennél is érdekesebb, hogy a tanulmány szerint a macskások sokkal kreatívabb és függetlenebb, sőt időnként kifejezetten lázadó típusok a kutyásokkal ellenétben, akik inkább emberszerető, kifejezetten kedves, barátságos személyiségnek bizonyultak.

hirdetés

Az eredmények egy 2017-ben közzétett tanulmányból származnak, amelyet a Floridai Egyetem, a Carroll Egyetem és a Marquette Egyetem pszichológus triója publikált első ízben. A kutatás során pedig összegyűjtöttek 418 egyetemi hallgatót, akiket két táborra osztottak. Az egyik csoport abszolút macskaimádónak, míg a másik inkább kutyás fanatikusnak tartotta magát. Majd miután kialakult a két oldal, egy személyiségjegyeket részletesen vizsgáló kérdőívet adtak számukra.

A legtöbben kutyásnak vallják magukat

A vizsgált hallgatókból 352-en vallották magukat kutyásnak, és mindössze 66-an vélték úgy, hogy inkább a macskákat részesítik előnyben. Azonban ennek ellenére a cicákat kedvelők jóval magasabb pontszámot értek el egy következtetési és általános intelligenciát vizsgáló tesztben, emellett jobbnak bizonyultak az absztrakt gondolkodásban, az önállóságban és a nyitottságban is.

A másik oldalon a kutyás emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeztek extrovertált és kedves személyiséggel, amelyek nagyon szabálykövetőek és precízek, illetve kevésbé hajlamosak arra, hogy lázadjanak.

A macskás emberek függetlenek?

Összességében ezek az eredmények az átlagos macskaszerető ember esetében azt mutatták, hogy személyiségre inkább félénkek, magányosak, de ettől független elképesztően nagy szabadságérzettel rendelkeznek. Ezentúl kreativitásuk, szentmentalitásuk is nagyon jellegzetes. A kutatás rámutat arra, hogy a macskások inkább maguknak valók, jobban szeretik az egyedüllétet, mint a társaságot. Ezzel szemben ezek az eredmények a kutyás embereket földhözragadt, pragmatikus és kötelességtudó, valamint melegszívű, kifelé forduló, társaságkedvelő, kifejező és csoportorientált emberként írják le.

Az eredmények

Az eredmények arra utalnak, hogy a szabálytudatosság és az élénkség terén magasabb pontszámot elérő emberek inkább a kutyákat, az észérvekkel és érzelmi érzékenységgel magasabb pontszámot elérő emberek pedig inkább a macskákat részesítik előnyben. A szorongás és a neuroticizmus tekintetében nem találtak szignifikáns különbséget a macskás és a kutyás emberek között.

Mit lehet tehát ezekből az eredményekből levonni? Nos, a kutatók szerint a tendencia a kreativitással magyarázható. A kreatív emberekhez köthető tulajdonságok, mint például a nyitottság és a szabályokra való kisebb odafigyelés, a macskabarátokkal is közösek. Eközben a kreativitást inkább gátló tulajdonságokkal, például a lelkiismeretességgel, a kutyabarátok gyakrabban rendelkeznek.

intelligens macska macska vagy kutya okosabb macskás emberek macskás személyiség macskatartó okos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!