hirdetés

Ezekkel a macskafajtákkal verik át a legtöbb gazdát

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

A csalók megtalálták a módját, miként húzzanak hasznot a macskára vágyó emberekből. Ezzel a profi módszerrel vernek át sokakat.

hirdetés

Az ember mindig legyen résen, bármit is vásárol online, hiszen a csalók kedvelt terepe az internet. A kisállat-kereskedelmet is igyekeznek kiaknázni a dörzsölt szélhámosok, és néhány macskafajta gyakran lesz az átverés eszköze. Ráadásul a statisztikák szerint egyre többen esnek áldozatul az álhirdetéseknek.

Az online hirdetések lehetnek veszélyesek.

Sok pénzt bukhatsz

A Lloyds Bank felmérése alapján a tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a házi kedvenceket hirdető átverések száma. A 2022-es adatokhoz képest 13 százalékkal nőtt a macskákról, 13 százalékkal pedig a kutyákról szóló álhirdetések száma, de a lovakkal, illetve lovas felszerelésekkel kapcsolatos hirdetéseké 42 százalék. Egyedül a madarakkal kapcsolatos hirdetéseké csökkent 20 százalékkal. Mint a statisztikából kiderül, az emberek átlagosan 307 fontot, azaz mintegy 135 ezer forintot veszítenek az átverés során.

(A diagram adatainak forrása: Lloyds Banking Group – Fraudsters go unleashed online as pet scams rise)

Ezeket a számokat látva nem árt résen lenni! Ráadásul egyes macskafajták esetében sokkal gyakoribbak az átverések. A csalók legtöbbször main coonokkal, ragdollokkal és szfinxekkel csapják a gyanútlan gazdijelölteket. A módszerüket pedig a tökélyre fejlesztették.

A main coon a csalók egyik kedvelt „csalija”.

A profikat utánozzák

A szakemberek elárulták, hogy a szélhámosok azért olyan sikeresek, mert tökéletesen utánozzák a tenyésztők módszereit. De csak egy pontig!

Az álhirdetések szemre hibátlanok: a fénykép mellé részletes, többnyire a felmenőkre és az orvosi adatokra is kiterjedő leírás olvasható, az eladó elérhetőségeivel. Miután a jól megszerkesztett hirdetés felkeltette a cicára vágyó illető figyelmét, a megbeszélés is teljesen korrekt. A hirdető készséges, örömmel ajánlkozik egy személyes találkozóra, és mindenre nyitott.

Ám álljunk meg egy pillanatra, mert már az első lépés is hibádzik: a csalók gyakran használnak az internetről letöltött képeket. Így az általuk meghirdetett macska olyan formában, ahogy ők ismertetik, nem is létezik! Az adott fajta nevét beírva az internetes keresőbe, vagy ami még biztosabb, magát a képet feltöltve a képfelismerőbe, gyorsan lebuktathatod a hamis árust.

A szélhámosok gyakran használnak internetes képet az álhirdetésekben.

Amennyiben a kép rendben van, a következő intő jel az lehet, amikor az eladó ilyen-olyan indokokkal elkezdi elodázni a megbeszélt találkozót. A szakértők szerint ez is tipikus: a csalók orvosi vizsgálatokra, hiányzó papírokra vagy bármi fizetős dologra hivatkozva pénzt kérnek, de az sem ritka, hogy szimplán a foglaló, az előleg, sőt akár a teljes vételár elutalásához kötik a személyes találkozó megvalósulását.

Mondanunk sem kell, hogy az utalást követően az átvert vevő sosem fogja látni sem a hirdetőt, sem az állatot. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, szólaljon meg a vészcsengő, és semmiképpen sem utalj pénzt!

Csak megbízható tenyésztőtől vásárolj!

Hogy ne ess áldozatul semmiféle átverésnek, kizárólag leinformálható tenyésztőtől vásárolj macskát! A csalókhoz hasonlóan a szaporítók is roppant károsak, akiktől gyakran beteg, genetikailag hibás vagy akár nem fajtatiszta cicák kerülnek ki. Az pedig köztudott, hogy az anyagi haszonért szaporítók számára az állatok jólléte az utolsó szempont, és nem ritkán a halálukig sanyargatják a náluk levő anyaállatokat. Ezt ugye nem szeretnéd semmilyen formában támogatni?!

A háziállatot tartani az élet egyik legnagyobb öröme, hiszen igazi társunkká és családunk részévé válik. A csalók tudják ezt, és készek rá, hogy ki is használják az emberek azon vágyát, hogy egy új családtaggal bővítsék az otthonukat. Egy csaló számára dühítően egyszerű egy nem létező állatról hamis hirdetést feltölteni egy online piactérre. Nem is beszélve azokról amelyeket tisztességtelen szaporítók tesznek közzé, akiknek érdeke a profit, nem pedig az állatok jóléte

– fogalmazott Liz Ziegler, a Lloyds Bank csalásmegelőzési igazgatója.

Másik alternatíva az örökbefogadás. A menhelyeken rengeteg cica várja, hogy valaki beléjük szeressen, és szerető otthont biztosítson nekik. Nem ritkán fajtatiszta macskákat is találni, ha ez is szempont a számodra.

átverés csalás main coon ragdoll szfinx tenyésztő
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!