hirdetés

Szabad egy macskának tv-t nézni? Ezzel árthatsz neki

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 5 - Képek: Getty Images Hungary

Vannak cicák, akik szívesen néznek tévét, másokat egyáltalán nem érdekel a képernyő. Mi lehet az oka az érdeklődésnek? Jó-e egyáltalán, ha a kedvencünk ily módon szórakoztatja magát? Utánajártunk a kérdésnek.

hirdetés

Bizonyára te is láttál már olyan cicás videókat, amelyen a macska tv-t néz. Egyesek próbálják elkapni a focimeccs közvetítése során a képernyőn guruló labdát, mások az Oroszlánkirályt bámulják üveges tekintettel. De vajon mit mond a tudomány a házi tigrisek tévézési szokásairól?

Kevéssé kutatott téma

A cicavízió egyre népszerűbbé válása ellenére egyelőre kevés tudományos kutatás foglalkozott a macskák és a televízió kapcsolatával. Érintőlegesen ugyan több tanulmány említést tesz a tévéről (például azzal kapcsolatban, hogy a gazdi milyen eszközökkel igyekszik gazdagabbá, izgalmasabbá tenni a benti tartású kedvence életét), de összesen egy kutatás foglalkozott célirányosan a témával.

Még 2008-ban dr. Sarah Ellis és dr. Deborah Wells vizsgálta, hogyan reagálnak a macskák a mozgó képek általi vizuális ingerekre – vagyis a videókra.

A kutatásban 125 menhelyi macskát osztottak 5 csoportba, tehát minden csoportnak 25 négylábú résztvevője volt. A csoportokat az alábbiak szerint tesztelték:

  1. Nincs televízió, nem kapnak ingert.
  2. Van televízió, de nincs bekapcsolva.
  3. Bekapcsolt televízió, amely embereket mutat.
  4. Bekapcsolt televízió, amelyen snooker golyók mozognak egy asztalon.
  5. Bekapcsolt televízió, amelyen madarakról, rágcsálókról, halakról és más macskákról készült videó látható.

A fenti kondíciókat naponta cserélték a csoportokban; 5 napon keresztül napi 3 órában vizsgálták a reakciókat. Minden macskát összesen 15 órán keresztül figyeltek meg, ötpercenként. A megfigyelési pontnál pedig feljegyezték, mit csinált éppen a cica (például nézte a videót, aludt, tisztálkodott vagy mozgott).

Mit talált a kutatás?

Az eredmények azt mutatták, hogy a cicák a megfigyelt idejük mintegy 6%-át töltötték a televízió nézésével. Sokkal valószínűbb volt, hogy a macska a képernyőre figyelt, ha a videón a mozgó snooker golyók vagy az állatos felvételek voltak láthatók. Úgy tűnt, hogy egy idő után pedig hozzászoktak a mozgó képekhez: a bekapcsolást követő első órában sokkal több érdeklődést mutattak, mint a második-harmadik órában.

A fentiek alapján mondhatjuk, hogy a benti tartású cicák esetében egy-egy, az állat számára izgalmas videó remek kiegészítő eszköze lehet a stimulációnak. Ugyanakkor nem szabad nagyon általános következtetéseket levonni, hiszen a kedvenc érdeklődését több tényező is befolyásolja. Az egyéni preferencia minden esetben mérvadó, ahogyan az is, hogy a televízió mellett milyen egyéb módon elégül ki az állat mentális stimulációs igénye.

Mi tetszik a cicának a látottakon?

A kutatásból is kiderül, hogy bizonyos típusú mozgóképek érdekesebbek a macskák számára. Egy olyan felvétel, amelyen a lakáspredátor egy zsákmányállatot lát, nagy valószínűséggel felkelti az érdeklődését, hiszen bármennyire is szelíd egy cica, a vadászösztön bekapcsolhat.

A látottakkal kapcsolatban szintén mérvadó lehet a felvételen szereplők színe. A cicák feltehetőleg jobban érdeklődnek a zöldes és sárgás tónusú felvételek iránt, mivel ezeket a színeket látják a legjobban. A hangokról sem szabad megfeledkezni: a madarak és egerek magas frekvenciájú csiripelése és csipogása is vonzó lehet, ahogy a gyors, menekülő zsákmányra emlékeztető mozgások is (mint a cikk elején említett, gyorsan cikázó focilabda, vagy a kutatásban szereplő snooker golyók).

Amikor a macska tévét néz, teljesen megbabonázhatja a képernyő.

Nem szabad túlzásba esni

Ha a kedvenced érdeklődést mutat a képernyő iránt, akkor sem szabad túl sokáig tévéznie – ahogy ez nekünk, gazdiknak sem egészséges. Ha videókkal tennéd színesebbé a mindennapjait, az alábbiakra figyelj oda:

  • Válassz természetfilmeket, amelyeken zsákmányállatokat láthat. A más macskákról készült felvételekkel azonban csak óvatosan – az idegen állat látványa és hangja akár stresszt vagy félelmet is kiválthat a kedvencedből.
  • A videót követően játssz a cicával. Ha felspannolja magát egy rágcsáló vagy madár láttán, add meg neki a lehetőséget, hogy egy pálcás-tollas játék formájában el is kaphassa. Így kielégülnek a vadászösztönei, és a napi testmozgás egy része is pipa.
  • Csak heti maximum egy-két alkalommal játssz le neki videót; az esetek döntő többségében inkább más gazdagító eszközt válassz.

Ha ötletekre van szükséged, hogy mivel foglalhatod le a cicádat, ebben a cikkünkben remek tippeket találsz.

benti macska lefárasztás macska gondozása mentális stimuláció televízió
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!