hirdetés

A macska, aki megérezte a Titanic tragédiáját

Szénási Szimonetta

2024. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Az RMS Titanic szomorú sorsát mindenki ismeri, ám azt már csak kevesen tudják, milyen szerep jutott a rajta utazó állatoknak. 

hirdetés

1912. április 14-ről 15-re virradóra több mint 1500 ember sorsa pecsételődött meg, ezzel örökre beleírva a luxushajó nevét a világtörténelem legnagyobb katasztrófáinak képzeletbeli lajstromába. Még akkor is, ha a mai napig számos kérdőjel maradt a jéghegynek ütköző óceánjáró történetében. Ahogy azóta számos legenda is szárnyra kapott, amelyek valóságtartalma erősen vitatható. Az egyik ilyen szál Jennyé, aki történetesen egy nőstény macska volt, aki a történetmesélők szerint, megérezte a Titanic szörnyű sorsát.

Az óceánjáró április 2-án hagyta el Belfastot

Többféle változat maradt fent

Hogy a legenda valóban csak legenda, arra bizonyíték, hogy a Jennyről szóló anekdota két, gyökeresen eltérő változatban maradt fent. Miképp a Dívány is beszámol róla, az egyik szerint a kóbor macska még Belfastban csatlakozott a Titanic legénységéhez, ahol hajómacskához híven szabadon járhatott-kelhetett a fedélzeten, serényen tizedelve a rágcsálópopulációt. S ez lett a veszte.  Ugyanis míg a gazdáikkal utazó kutyák közül hármat a hajótörést követően sikerül becsempészni a mentőcsónakokba, addig a macska teteme sosem került elő. Így minden bizonnyal az óceán lett a végső nyughelye.

Az ennél kalandosabb, és cikkünk szempontjából érdekesebb verzió nagyobb szerepet szánt a cicának. Eszerint Jenny éles ösztönei nemcsak őt, de egy bizonyos Joseph (egyes helyeken Jim) Mulholland nevű ír fűtő életét is megmentették. Az esetről a jószág névadója, Violet Jessop utaskísérő számolt be, aki szintén a Titanicon utazott. Elmondásából kiderül, hogy a nőstény macska egy alom kiscicával szállt fel a hajó fedélzetére Belfastban. A család a konyha egy kényelmes zugában telepedett meg, ahol Joseph gondoskodott róluk.

A Titanic néhány túlélője itt már a Carpathia nevű mentőhajó közelében lebeg április 15-én, a reggeli órákban

Rossz ómen

Egészen addig nem is volt semmi gond, míg a hajó fel nem szedte a horgonyt, hogy a southamptoni kikötőben felkészüljön, majd elinduljon a nagy útra, New Yorkba. Itt ugyanis a macskát valami megzavarta, és kölykeit egyenként lehordva elhagyták a Titanic fedélzetét. Állítólag Mulholland ezt olyan rossz ómennek vette, hogy maga sem szállt vízre. Így a hajó nélküle és a macskák nélkül vágott neki a tengernek – vesztére.

Szó se róla, nagyon izgalmas és misztikus anekdota, de hogy mennyi igaz belőle, arra valószínűleg már sosem derül fény. Mindenesetre az, hogy az állatok képesek előre jelezni a természeti katasztrófák, például a földrengések közeledtét, nem pusztán urbán legenda.

Hogy minek köszönhető ez a jövőbelátó tehetség, arról ebben a cikkben írunk. Eláruljuk: nincs benne semmiféle mágia!

A borítókép illusztráció.

hajó katasztrófa legenda legendák macskákról Titanic történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink