hirdetés

Tudnak mosolyogni a macskák?

Szénási Szimonetta

2024. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

Megesett már, hogy kedvenced úgy nézett rád, mintha mosolyogna? Eláruljuk, valóban kedves gesztus volt-e részéről.

hirdetés
Biztosan van egy sor szívmelengető dolog, amivel kedvenced kifejezi feléd a szeretetét és ragaszkodását. De vajon a macska tényleg mosolyog? Fontos kérdés, hiszen az emberi nonverbális kommunikáció egyik fontos eszköze a mosolygás. A válasz az előbbi kérdésre, hogy igen is, meg nem is. Azonnal megmagyarázzuk, miért.
Egy bájos csíz

Másért csinálja

Kedvenced arcizmai technikailag lehetővé teszik, hogy az állat mosolyogjon, azaz a szája két csücske a fülek felé szaladjon. Ám a macskák esetében ez nem egy érzelmet kifejező gesztus. Amit mosolyként érzékelsz, az sokkal inkább az úgynevezett Flehmen-reakcióval van összefüggésben. Ahogy ezt korábban részleteztük, doromboló jószágaink nemcsak az orrukon keresztül dolgozzák fel a szagokat, hanem a szájpadlásuk elülső részén, az orrüreg tövében elhelyezkedő vomeronazális, vagy más néven Jacobson-szerv segítségével is. Az eltátott enyhén felfelé ívelő, jellegzetes szájtartás arra szolgál, hogy a cica eljuttassa a többi macska feromonjaival átitatott levegőt ehhez a járulékos szaglószervhez. Ilyenkor a macska nemcsak a száját tátja el, de lebillenti a fejét, és a szemei is hunyorognak. Az érzetet a szakirodalom az íz és a szag kombinációjaként írja le.
A mosolyszerűen eltátott száj a levegő áramlását segíti

A feromonok szerepe

A macskák közti kommunikáció főképp feromonok útján történik. Az állat teste számos pontján tud feromont kibocsátani: találhatók mirigyek az arca több pontján, a lábain, a farka tövénél, a végbélnyílásnál, az emlők körül, valamint a vizeletükben is megtalálható ez a speciális kémiai vegyület. Funkcióját tekintve pedig a jelölés a cél. Amikor például kedvenced hozzád dörgöli a pofáját, téged is megjelöl, mint valami ismerős, egyúttal biztonságos dolgot. De a szaporodás vagy a kicsinyek gondozása során, ahogy a területjelölésében is nélkülözhetetlenek ezek az illatanyagok. Ha szeretnél jobban elmerülni ebben az illatozó témában, ebben a cikkünkben megteheted.
A cicák gyakran a gazdájukat is megjelölik

A macska is mosolyog, csak a szemével

Az ígért magyarázat első fele tehát ez: bár valóban megjelenhet mosolyhoz hasonlatos arckifejezés kedvenceden, az nem egy téged célzó pozitív üzenet. Ám ennek ellenére létezik a macskamosoly, csak cicád nem a szájával, hanem a szemével fejezik ki irántad táplált gyengéd érzelmeit. A macskák lassú pislogása ugyanis boldog elégedettségről és szeretetről árulkodik. Így ha házi kedvenced mélyen a szemedbe néz, és időről időre nagyokat pislant, abból tudhatod, hogy kiváló gazdija vagy. Nyugodtan viszonozd ezt a kedves közeledést hasonló módon, érteni fogja!

A pislogáson kívül számos jele van annak, hogy macskád jól rézi magát a társaságodban. Ebből a cikkünkből megismerheted valamennyi jelzését.
állat szeretet feromon kommunikáció lassú pislogás macska szeret mosolyog a macska pislogás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink