hirdetés

Miért hurcolják a macskák a játékaikat a táljukba? 3 dolog, ami a különös jelenség mögött állhat

Ferenczi Deborah

2023. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

Ha cicusod van, valószínűleg te is találkoztál azzal a különleges esettel, amikor a macskák a számukra kedves játékaikat előszeretettel teszik bele az etetőtáljukba. Nos, ennek a furcsa szokásnak a háttérben számos, szinte már-már megmagyarázhatatlannak vélt teória áll. Azonban mi most utánajártunk annak, hogy miért teszik ezt!

hirdetés

Számos teória létezik arra vonatkozóan, hogy a macskák mégis miért vonszolják a tányérukba a játékaikat. Sokan arra asszociálnak, hogy ez bizonyosan azért történik meg, mert a kölykeiknek tekintik ezeket a plüssöket, és ezáltal akarnak gondoskodni róluk. Azonban ez ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanis a szakértők szerint valami egészen más állhat a háttérben.

A vadászösztön lehet a kulcs

Az egyébként „macskasuttogónak” is hívott neves szakértő, Mieshelle Nagelschneider szerint ezek az állatok valójában sokkal inkább a vadászösztönükre hagyatkozva, egyfajta természetes prédának tekintik a földön elhagyott tárgyakat. Ezeket pedig mondhatni levadásszák, és ennek folytán hurcibálják egy számukra biztonságos helyre. Ennek hátterében pedig a mérhetetlenül erősen működő ösztöneik állnak, illetve a zsákmányszerzési vágyuk, amely ebben a mondhatni bizarr módban nyilvánul meg. Hiszen elképzelhető, hogy számukra az etetőtál egy kiemelt, biztonságos hely, de nekünk csupán egy hétköznapi tárgy. A plüss vízbe ejtését még azzal is lehet magyarázni, hogy a prédát így akarja megfojtani a cica, vagy éppen így akarja elrejteni a többi konkurens állat elől. A vadászösztön-teóriát támasztja alá az is, hogy előfordulhat, hogy az állat ezek után szét is szórja ezeket a játékokat, hiszen így veheti kezdetét az izgalmas vadászat.

Igazából csak unalmat űznek

Természetesen az unaloműzés szintén szerepet játszhat abban, hogy csak úgy hurcolják ezeket a plüssöket. Hiszen milyen izgalmas is azokat a szabad prédaként heverő plüssöket megkergetni, vagy éppen játszadozni velük. Természetesen ez még mindig jobb opció, mintha unaloműzés céljából elkezdenének rombolni, vagy éppen kategorikusan leverni mindent. Azonban az is előfordulhat, hogy ezzel az unaloműző módszerrel csak produkálni akarják magukat, hiszen valljuk be, mi sem könnyebb, mint ilyesfajta módszerrel magadra irányítani minden figyelmet.

Ajándéknak szánják azokat

Természetesen az is előfordulhat, hogy ez szimplán egy rendkívül aranyos gesztusból ered, ugyanis ezáltal ajándékoznak a gazdinak, hogy mikor az ételt ad neki, ő odaviszi kedvenc kis játékát ajándékképpen, megköszönve az élelmet. Ez valóban egy rendkívül kedves gesztusnak bizonyul, hiszen a macska így próbálja meg kifejezni a gazdája felé a háláját és a szeretetét.

ajándékoz a macska interaktív játékok játék játék és macska macska gazdi játék miért vadászat vadászik a macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink