hirdetés

Napokon keresztül vezetett az autó hűtőrácsában rekedt macskával a férfi

Gerhát Petra

2023. szeptember 5 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Elképesztő utat járt be egy taxiba szorult kiscica Angliában. Az autó hűtérácsa mögött napokig utazhatott, mire észrevették.

hirdetés

Elképesztő helyekre bújhatnak be kedvenceink, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Az autók motortere – és mint kiderült, hűtőrácsai is – csalogató búvóhelyek lehetnek cicáink számára. A veszélyes helyen rejtőző állat megúszta a kalandot, minket, macskaszeretőket viszont elővigyázatosságra int a történet. A pórul járt macska egy autóban esett csapdába.

800 km egy autó motorterében

Egy taxi hűtőrácsába gabalyodva utazott egy cica napokon keresztül, közel 800 km hosszan. A Sky news beszámolója alapján a taxisofőr teljesen elképedt, amikor felfedezte, hogy az autó belsejéből egy szempár tekint vissza rá.

A walesi Tonyrefailből származó 32 éves taxisofőr, Tom Hutchings közel tíz percig próbálta előcsalogatni a rémült kis állatot, mire nagy nehézségek árán sikerült kiszabadítania. A cica még védekezni is próbált, ami nem csoda, hiszen komoly stresszt élhetett át a megmentését megelőző napokban. Elképzelhető, hogy egy hétig étlen-szomjan várta, hogy valaki kiszabadítsa.

Gizmo nem a megfelelő utazási formát választotta, így utazhat biztonságban egy macska az autóban

A megmentést követő állatorvosi vizsgálat során, miután a meglehetősen rossz bőrben lévő cicát ellátták, fény derült eredeti tulajdonosaira is. Kiderült, hogy gazdái meglehetősen messze, napok óta keresik a szökevényt. Szerencsére az apróság komolyabb sérülést nem szenvedett, de a napokig tartó tortúrától legyengült állapotba került. A chipje alapján nem csak gazdái kilétére derült fény, de a cica nevét is rögtön megtudták.

 

Szerencsére az Egyesült Királyságban immár kötelező a macskák számára is az azonosító mikrochip, így azonnal értesíthették Gizmo tulajdonosait is. A magyar gyakorlat szerint csak a kutyák számára kötelező azonosítót ugyan a cicákba is beültettetheti tulajdonosuk, ám jelenleg meglehetősen kevesen élnek ezzel a lehetőséggel annak ellenére, hogy főként a kijárós cicák esetén akár életmentő is lehet.

Az autók több szempontból is veszélyesek lehetnek az alattuk és bennük hűsölő vagy melegedő macskákra is

A jogszabályok szerint pedig minden olyan kis bundás, akiről azonnal nem állapítható meg, kihez tartozik, hatósági begyűjtésre számíthat – egyelőre kevés településen tudják kivitelezni a kóbor macskák összeszedését.  A fenti cikkben írtunk arról, hogy a valójában gazdis, kijárós vagy nem elszeparált és macskabiztos kertekben élő cicusok is kóbor állatoknak számítanak a jogszabály szerint, ha kerítésen kívül találja őket az ebrendészet.

Ha biztosra akarunk menni cicánk épségét illetően, a mikrochip mellett a benti tartás, illetve a kerti kennelek vagy macskahálók-macskakerítések felszerelésével saját területünkön belül tarthatjuk őket, biztonságban.

állatorvos anglia autós utazás elveszett a macska macska autóban macskának mikrochip mikrochip veszélyben
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink