hirdetés

Vasútállomásra jár „dolgozni” Nala, a kijárós cica

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

A kijárós cicák híresek arról, hogy több „gazdit” szerezzenek maguknak az otthonuk környékén. Az angliai Stevenage városban élő Nala új szintre emelte az ismerkedést: a helyi vasútállomás teljes utazóközönsége a szívébe zárta őt.

hirdetés

Nala, a kijárós vörös macska második otthonának választott egy forgalmas vasútállomást, örömet szerezve az ingázó utasoknak. A cica általában a jegyolvasó berendezés tetején pihen, és boldogan fogadja a helyiek köszöntését és simogatását.

Gazdája Facebook oldalt is indított az állatnak, ahol a követők folyamatosan nyomon követhetik Nala kalandjait. A gazdi elmondása szerint a cica imádja a figyelmet és minden reggel és este az állomás felé veszi az irányt, mert tudja, hogy sok ember lesz ott, akivel találkozhat.

Nala bár szerető otthonban él, állandóan kint mászkál. Hogy gazdái még messziről is szemmel tudják tartani, nyomkövetős nyakörvet tettek rá, így mindig tudják, merre jár. Az állomáson kívül szívesen sétál az otthona közelében található parkban is. Egyszer pedig egy egész estét egy moziban töltött, ahonnan úgy kellett hazavinni.

Gazdái elmondták, hogy egyáltalán nem aggódnak Nala kalandozásai miatt – egyedül attól tartanak, nehogy egyszer felszálljon valamelyik vonatra.

Kint minden izgalmas

A kijárós házi macskák természetükből fakadóan imádják felfedezni a környezetüket. A kalandozás iránti vágyuk gyökerei a vadászösztönben, a territoriális ösztönben és a puszta kíváncsiságban rejlenek. Sok cica élvezi az udvar vagy kert felfedezését; új szagokat és élményeket gyűjtenek. A bátrabbak pedig bejárják a teljes környéket, és akár a szomszédokhoz is bekéredzkednek némi plusz simogatásért.

A kinti csatangolásnak azonban számos kockázata is lehet. Forgalmasabb helyeken közlekedési balesetek áldozatává válhatnak, összeverekedhetnek más állatokkal vagy egy békés találkozás alkalmával komoly betegséget kaphatnak el.

Kijárós macska gazdájaként tehát nagyon fontos feladatod, hogy a lehető leginkább minimalizáld a kockázatokat. Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a cicát biztonságban tudd, az a rendszeres állatorvosi ellenőrzések és védőoltások biztosítása. Igaz, hogy ezekkel csak az esetleges megbetegedéseket gátolhatod meg, de már ezzel is sokat segítesz kedvenced egészségének megőrzéséért. Emellett a macska ivartalanítása is nélkülözhetetlen. Ezzel egyrészt a kijárás iránti vágyát is csökkentheted, másrészt pedig megelőzhető a kóbor kolóniák kialakulása.

Nalához hasonlóan érdemes nyomkövetős nyakörvet tenni az állatra, hogy mindig lásd, épp merre jár, és ha szükséges, a segítségére siethess. A nyakörvön szerepeljen továbbá a neved és elérhetőséged, hogy baj esetén azonnal értesíteni tudjanak. Kijárós cicák esetében a mikrochip beültetése is nélkülözhetetlen.

Bent minden biztonságosabb

Az állatvédők és szakértők többsége a kizárólagos benti tartást javasolja a macskáknak. A kint tartózkodás kiszámíthatatlan veszélyekkel járhat, a benti élet azonban lehetőséget ad arra, hogy a gazdi jobban megfeleljen a macska szükségleteinek. Fontos, hogy a cicatartó felismerje az állat szükségleteit és elegendő szórakozást és stimulációt biztosítson számára a lakásban is, csökkentve ezzel a kijárás iránti vágyat. Ebben a cikkünkben több tippet is adunk arra, hogyan teheted boldoggá benti cicádat, hogyan teremthetsz neki izgalmas és ingergazdag környezetet.

benti macska kijárós macska kinti macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink