hirdetés

Ezek voltak az elmúlt két évszázad legfurcsább macskanevei

Molnár Enikő

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A mai napig vannak érdekes macskanevek, de talán a 19-20. század írói, gondolkodói és művészei adták a legfurcsábbakat kedvenceiknek.

hirdetés

Mindig érdekes vizsgálni, hogy ismert embereket milyen szálak fűznek az állatokhoz, és talán még érdekesebb, amikor ezzel elmúlt korok világába nyerhetünk betekintést. Kiváló példát hoznak erre az előző évszázad híres gondolkodói, filozófusai, írói és költői, akik nem egyszer hozzájuk közel álló tárgyakról, művekről vagy elméletekhez kapcsolódó fogalmakról nevezték el kedvencüket. Ezek a furcsa macskanevek pedig máig mosolyra bírják az embert.

Nem csak a művészek arzenáljában lehetnek furcsa macskanevek. Számos lehetőségünk van, amikor nevet választunk kedvencünknek, és igazából a határ a csillagos ég. Itthon gyakori macskanevek például a Cirmi, Kormi, Kormos, Cili, Culu, Bajusz, Mirci… sokszor még „emberi neveket” is kapnak szeretett cicáink, mint Bella, Lili, Oszkár. Sőt, néha egészen vicces, abszurd elnevezésekkel is találkozhatunk. Bárhogy is választunk, legfeljebb állatorvosunk fog kétszer rákérdezni, amikor a kiskönyvébe beírja a választott megnevezést. Magyarországon egyébként 2009-től került bevezetésre a kisállat egészségügyi könyv, ami nemcsak, hogy kötelező, még segítségünkre is van abban, hogy számon tartsuk kedvencünk oltásait, parazitamentesítéseit

Ha kíváncsi vagy, Nektek, Olvasóinknak milyen jobbnál jobb nevek jutottak eszetekbe, ebben a cikkben megtalálod a beküldött elnevezések toplistáját.

A macskák és a művészek

Számos cicarajongó művész van a köztudatban. Van valami, ami vonzza az elvontabb gondolkodásúakat a macskák felé. Lehet, hogy az, hogy a macskák megválogatják, kit kedvelnek, vagy független, makacs jellemük, a kontrolláltság elleni tiltakozásuk… Bármi is legyen az oka ennek a kölcsönös vonzalomnak, elmondható, hogy általában a macskák is kedvelik a kreatív gondolkodókat. „A macskák, éppúgy, mint a művészek, önfejű lények, akik nem szeretnek irányítva lenni”, fogalmazta meg a Writers Write nevű oldal, igazán találóan.

Talán ez azért van, mert a macskák nem emberi mintázatok szerint élnek, nem illeszkednek egy előre megírt viselkedésmintába. Lehet, ezért hozza őket össze a sors kreatív emberekkel.

– Andre Nortont is idézték.

Ha minden művészt felsorolnánk, akik kifejezetten kedvelték a macskákat, akkor nem érnénk a cikk végére. De ha kicsit szűkítünk a kritériumon és szelektálunk, mondjuk megmaradunk a szokatlan, furcsa macskaneveknél, akkor egészen emészthető mennyiségű író/gondolkodó-macska párost tudunk felsorolni.

Ernest Hemingway is híres volt macskaszeretetéről, ám az ő történetéről már írtunk.

Furcsa macskanevek és névadóik

Első és második Mysouff

Kezdjük a 19. században, egy híres íróval és három macskájával. Az írót mindenki ismeri, de ha a neve még el is keveredett az emlékezetünkben, a művei felejthetetlenek maradtak. Alexandre Dumas-rólvan szó, aki többek közt megírta A három testőrt és a Monte Cristo grófját. Kreativitása valamennyire kedvencei nevére is kiterjedt: Mysouff I, II és Le Docteur. Dumas egyébként kifejezetten lenézte a kutyákat:

(a) macska egy arisztokrata, megérdemli a tiszteletünket, a kutya viszont csak egy skorbut-féle, aki alacsony hízelgésekkel szerezte meg pozícióját.

Azért, akinek van kutyája, ebben nem értene egyet, de tény és való, hogy a macskák sokszor arisztokrata módon viselkednek.

Sour Mash, a Biblia és más források

Mark Twain nevét a legtöbbünk talán a híres regénye miatt ismeri: Huckleberry Finn vándorlásai és kalandjai. Ezen kívül még akadnak említésre méltó művei, például a Koldus és királyfi, de most nem ez a lényeg, hanem a macskaszeretete. Kicsit talán megszállottságként is tekinthetünk a rajongására, mert állítólag volt olyan időszak, hogy 19 cicát is tartott egyszerre. A neveik közül kiválasztottuk a legfurcsábbakat: Sour Mash, Bambino, Soapy Sal, Blatherskite („ostoba fecsegő”). A legtöbb név egyébként bibliai utalás volt, vagy vallási eredetű, mondjuk szentek neve, de inspirálódott más kultúrákból is. Például az egyik macskáját Annansinak nevezte el, aki egy népmesebeli karakter, egészen Afrikából.

Kiddleywinkempoops

Thomas Hardy olyan művek írója, mint például A titokzatos idegen, illetve a Távol a világ zajától. Írói magaslatai ellenére viszont egyik macskáját egy elég kellemetlen névvel (Kiddleywinkempoops) illette, amit inkább nem fordítanánk le (többek közt azért, mert közel lehetetlen). Elég annyi, hogy azért volt egy kedvesebb beceneve is: Trot, ami ügetést, gyors járást jelent.

Cigarette

Egy abszurdista és egzisztencialista filozófus és író talán nem is találhatott volna jobb nevet kedvencének, mint káros szenvedélyét. Így lett a cica Cigarette. Albert Camus egy olyan nevet választott kedvencének, ami a szívéhez közel állt, még akkor is, ha köztudottan káros és egészségtelen szokásról van szó.

Bónusz nevek: Semmi és Őrület

Ha már megemlítettük Camus nevét, egy kicsit eltekintünk a filozófia irányába is. Máskülönben lemaradnánk két érdekes névről a macskatörténelemben. A filozófia az őrületbe kergetheti az embert, így Michel Foucault macskáját Insanitynek (Őrület) nevezte el. Jean-Paul Sartre egy egzisztencialista filozófus (pontosabban az ateista egzisztencializmus képviselője) volt, aki macskáját stílusosan Nothingnak, azaz Semminek nevezte el. Állítólag egyébként pont, hogy ez a cica mutatta meg az élet értelmét a filozófusnak.

Akinek van bármilyen háziállata, legyen az macska vagy kutya, biztosan megérti ezt az aspektusát az állattartásnak. Hiszen még a legnehezebb időszakokban is támaszt nyújtanak direkt vagy indirekt módon. Talán ez is hozzátesz ahhoz, hogy a művész lelkületű emberek ennyire szeretik a macskákat. Bár a kutyák is mindig gazdájuk támogatására sietnek, ők mindig rendelkezésre állnak. A macskák ezzel szemben függetlenebbek, de pontosan tudják, hogy mikor van szüksége az embernek egy kis extra figyelemre.

filozófia furcsa macskanevek írók macska hallgat a nevére macska neve művészek macskái történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink