Gustav Klimt, A csók festője rajongott a macskákért: kedvence, Katze a művészetére is hatással volt

Hangai Lilla, 2023. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

Gustav Klimt macskák iránti rajongása legendás volt. Mindkét műtermében szabadon lófrálhattak a cirmosok, akik sokszor kárt is tettek a vázlatokban, festményekben, ami egyáltalán nem zavarta a művészt. Na, ezt nevezzük feltétel nélküli szeretetnek! Sajnos Klimt nem volt olyan nagyvonalú, hogy imádott kedvencét egy festményen is megörökítette volna.

Arthur Roessler, a befolyásos művészeti író és kritikus a következő beszámolót adta a vad cicusok viselkedéséről Klimt műtermében: „Egyszer, amikor Klimtnél ültem, és egy kupac papírban turkáltam, körülöttem nyolc-tíz nyávogó, doromboló macska volt, akik egymással úgy birkóztak, hogy a susogó tanulmánylapok csak úgy repkedtek. Értetlenül kérdeztem tőle, miért tűri el, hogy az ilyen bohóckodás a legszebb rajzok százait elrontsa.” Klimt mosolyogva válaszolt: „Nem, barátom, még ha össze is gyűrik és eltépik az egyik vagy másik darabot, mindegy. A többire csak rápisilnek, és tudd meg, ez a legjobb fixálószer!” A pletykák szerint Klimt tényleg a cicák vizeletével impregnálta a vázlatrajzokat.

Katze a legfontosabb pillanatoknál is jelen volt

A csók című festményt mindenki ismeri, és valószínűleg kevesen vannak olyanok, akiknek ne lett volna egy bögréje, könyvjelzője, kulcstartója vagy reprodukciója a festményről. Ám azt nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy jelen voltak a csoda megalkotásánál. Legjobb tudomásunk szerint mindössze hárman. Maga a művész, a modell és szmokingos barátja, Katze (németül macskát jelent), a cica.

Hogy Klimt milyen félelemtől mentes életet élt, azt az is bizonyítja, hogy a műtermébe érve meztelenre vetkőzött, belebújt hatalmas festőköpenyébe, és élvezte, hogy mindenféle korlátozás nélkül áramlik az ihlet. Mindezt úgy, hogy macskák is voltak a közelben, akik ismeretesek kíváncsi és játékos személyiségükről, valamint borotvaéles karmaikról. Ha azonban elegük lett az inspiráció csendes áramlásából és az olajfesték szagából, nyitva állt számukra a festőművész gyönyörű kertje is.

A festőről készült karikatúra (ismeretlen művész munkája)

Kapcsolódó lelkek

Még ez az ismeretlen művész által, Klimtről készített karikatúra is ábrázol egy cicát. Ez pedig azt jelenti, hogy a szecessziós festő rajongása a macskák iránt nagyon is publikus és szélesebb körben ismert információ volt. Néha úgy is emlegették a fekete-fehér kandúrt, mint a művész ikerlelkét.

Gyakran mondják, hogy a kutyák felveszik a gazdijuk viselkedését és elkezdenek rá hasonlítani. Katze hiába volt macska, az értesüléseink szerint pontosan olyan oldottan viselkedett a vendégek és a modellek előtt, mint maga Klimt. Neki pedig még le sem kellett vetkőznie.

Érdekesség, hogy a művész nem készített önmagáról karrierje során egyetlen önarcképet sem, ami pedig még fájóbb, hogy Katzét is „csak” fotókon keresztül ismerhetjük meg. Mit nem adnánk, ha létezne egy Gustav Klimt macskafestmény; nem kellene azon gondolkodnunk, mit kérjünk karácsonyra.

Ha benned is keletkezett most egy nagy űr, nem vagy egyedül! Elmés művészek számos képet készítettek Klimt stílusában, amiken macskák is szerepelnek. Mi imádjuk őket!

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon