hirdetés

8 érdekesség a macskákról, nem csak gyerekeknek

Hangai Lilla

2024. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

Magyarországon a gyereknapot minden évben május 26-án ünnepeljük. Ennek tiszteletére olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze macskás témában, amely kisebbeket és a kicsit nagyobbakat is egyaránt lenyűgözheti.

hirdetés

Bevezetésként, hogy megalapozzuk kicsit a hangulatot, álljanak itt Pam Brown költőnő szavai: „Soha ne becsüld alá azt a megnyugvást, amit egy macska adhat. Nincsenek szavai, de apró érintéseivel, bökdöséseivel, odabújásaival kimutatja irántad érzett szeretetét, és megpróbálja elterelni a figyelmedet a bánatodról.” Bár több ezer éve már, hogy önszántukból úgy döntöttek cirmos barátaink, hogy mellettünk szeretnének élni, még manapság is előfordul, hogy nem becsüljük meg őket eléggé szolgálataik vagy pusztán közelségük miatt. Ha szánunk arra időt, hogy mind jobban megismerjük tulajdonságaikat és viselkedésüket, nemcsak nekik teszünk ezzel jót, de magunkat is megajándékozzuk egy feledhetetlen, életre szóló élménnyel. Ez a néhány, macskákról szóló érdekesség segít, jobban megismerni cirmos kedvenceinket.

Odavannak egymásért

1.) A macskákat nem az emberek háziasították

Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt a macskák maguk döntöttek úgy, hogy az emberek mellett maradnak. A tudósok szerint nem mi voltunk azok, akik aktív lépéseket tettünk annak érdekében, hogy ezek a doromboló jószágok mellettünk éljenek. Amikor az emberek elkezdtek gazdálkodó életmódot folytatni, az elraktározott terményeket meg kellett óvni a rágcsálóktól. A cicák vad ősei pedig felfigyeltek arra, hogy ahol emberek vannak, ott számukra akad bőven eleség, így a közelünkben maradtak. Mi pedig felismertük, hogy egy kiváló egerész szolgálatai megmenthetik a nehéz munkával megtermelt javakat. Kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat volt a miénk, és tulajdonképpen ma is az, igaz? Amellett, hogy a macskák kis kedvencek, bizony sok háznál a mai napig is egerésznek.

2.) Valódi akrobaták

Biztosan te is láttál már néhány centiméter széles kerítésen egyensúlyozó macskát, vagy olyat, amely játszi könnyedséggel ugrott fel a szekrény tetejére. A cicák bizony híresek rugalmasságukról és gyorsaságukról is. Egy átlagos macska testhosszának 5-6-szorosára képes elugrani. Ez azt jelenti, hogy egy felnőtt macska akár 2,5 métert ugorhat felfelé és előre is. Csak hogy tudj mihez viszonyítani, egy átlagos felnőtt magyar férfi 1,76 m.

3.) A bajszukkal érzékelnek

Ezeket az érzékeny kis csápokat vibrisszának is hívják; segítségükkel rengeteg információt képesek a környezetükből begyűjteni. Ezért amikor simogatunk egy macskát, igyekezzünk ezeket nem megérinteni. A bajuszszálak körülbelül olyan hosszúra nyúlnak, mint a macska feje. Amikor a cica egy szűk helyen szeretne átférni, a bajusza jelzi neki azt is, hogy át fog-e férni. Innen ered a mondás is, amit lehet, hogy már hallottál: ahol átfér a macska feje, ott a teste is.

4.) Úgy járnak, mint a dinoszauruszok

A dinók és a cicák is a lábujjhegyükön járnak. Bár a lábfejükre mancsként gondolunk, inkább úgy funkcionálnak, mint esetünkben a lábujjak. További érdekesség, hogy a mancsuk között izzadnak. Míg a kutyák lihegéssel szabályozzák a testhőmérsékletüket, addig a macskák elsősorban a tappancsukon keresztül izzadnak. Ha egy cica lihegni kezd, az nagyon rosszat jelent, minél hamarabb hűvös helyre kell vinni.

5.) A macskák imádnak játszani

Meg persze szunyókálni; 24 órából akár 18-20-at is alvással tölthetnek. Amikor pedig fent vannak, jelentős időszakot töltenek a bundájuk ápolásával és játékkal. Egy cicának nem akkor szerzel igazán nagy örömöt, ha jutalomfalatot adsz neki, vagy ölelgeted, hanem ha játszol vele. Fürge kis ragadozókról van szó, akik akkor érzik magukat igazán elemükben, ha üldözőbe vehetnek valamit, futkoshatnak, ugrálhatnak. Akárcsak a vadonban.

6.) A legnagyobb macskafajta a maine coon

Ezeket a fenséges, hosszú szőrű cicákat a macskavilág szelíd óriásaiként is jellemzik. Egy maine coon kandúr akár 12 kg-os is lehet, ami akkora, mint egy kisebb kutya. Viszonyításképpen, egy átlagos felnőtt házi macska 3,5-5 kg. Elképesztően kedves és barátságos cicák, az egyik személyes kedvenc fajtánk. Hatalmas méretük miatt azt hihetnéd, hogy a hangjuk is mély, ám a nyávogásuk meglepően magas, olyan, mintha egy kismadár csiripelését hallanád. Ellenben a dorombolásuk nagyon mély.

Egy gyönyörű maine coon fára mászik

7.) A felnőtt macskák nem ihatnak tejet

Bár a mesékben és a filmekben is gyakran látjuk, ahogy a macskákat tejjel itatják, az igazság az, hogy ahogy felnőnek a kiscicák, fokozatosan érzékennyé válnak a tejben található laktózra, vagyis a tejcukorra. Bár a legtöbb macska felnőttként is szereti a tejet, az elfogyasztása után fájni fog a hasa, és nem ritka az sem, hogy hányni fog vagy hasmenése lesz.

8.) A macskák igényei igazán különlegesek, ha a simogatásról van szó

Bár sokszor halljuk, hogy a cicák magányos lények, ez nem teljesen fedi a valóságot. Ugyan értékelik az egyedül töltött pillanatokat, a gazda, a család társasága nagyon fontos számukra. Imádják megfigyelni a gazdájukat, és azt is borzasztóan élvezik, hogy ha a sok játék mellett simogatásból is bőven kijut nekik. Ám nem mindegy, hol cirógatjuk a macskát. A has, a farok legyen tabu; ezek nagyon érzékeny részek. A legjobban azt szeretik, ha az álluk alatt, a fülük tövében vakargatjuk, birizgáljuk őket. Amikor a cica úgy érzi, hogy elég volt a simogatásból, el fog sétálni, vagy kicsit arrébb fog leülni, lefeküdni. Fontos, hogy ezt tiszteletben tartsuk; majd ő fog közeledni hozzánk, ha megint vágyik egy kis kontaktusra.

Ha nem lett volna elég, ide kattintva további érdekességeket részletezünk, itt pedig a macska külső jellemzőit vesézzük ki

érdekességek érdekességek macskákról gyerek és macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!