hirdetés

Bagoly csapott le a macskára a gazda szeme láttára

Szénási Szimonetta

2024. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Még érdekesebbé teszi a történetet, hogy a legendás cica kis híján egy uhu áldozata lett.

hirdetés

Kezdjük az előbbi jelző magyarázatával: mint a gazdától megtudtuk, nem akármilyen macskáról van szó. A hófehér cica ugyanis nem kisebb játszótársakkal osztja meg otthonát, mint egy bordeaux-i doggal és egy cane corsóval. Sőt, nem csak együtt él velük, de a gazda (aki egyúttal szerzőtársunk), Csupor Erik elmondása szerint egyenesen uralja őket. Legalábbis ő a főnök a vegyes falkában. Már csak emiatt a különleges pozíció miatt is nagy kár lett volna, ha a bagoly sikerrel jár a macska levadászásában.

Az alábbi videón láthatod is, micsoda triót alkot a két óriás és a kecses, hófehér macska:

Miközben a hatalmas kutyák önfeledten birkóznak, a cicának a szeme, de még a bajusza sem rebben. Teljes nyugalommal tartja meg pozícióját, holott ez sokak számára teljesen elképzelhetetlen lenne ezen kutyafajták mellett. Miként sokszor hangsúlyozzuk, rengeteg múlik házi kedvenceink szocializációján. Jelen esetben a macska a kutyákkal nőtt fel, így teljesen természetes számára a közelségük. Olyannyira, hogy gazdája szerint más macskákkal nem is igazán tudja, miként kellene viselkednie.

A macska nem hallhatta a bagoly közeledését

Ebben az esetben ad még egy csavart a történetnek, hogy fehér bajszosunk siket. Erik lánya talált rá az akkor 5 hetes kölyökre, és mint kiderült, újdonsült kedvencük semmit sem hall. Emiatt kizárólag kézjelekkel tudnak kommunikálni vele. Olvasóink tudhatják, hogy a fehér szín, genetikai okokból, gyakran jár együtt részleges vagy teljes siketséggel. Emiatt könnyen lehet, hogy az alábbi történésekből semmit sem érzékelt.

A hófehér macskák gyakran siketek / A képek illusztrációk

Fényes nappal történt

Mint kollégánktól megtudtuk, épp az udvaron tartózkodtak akkor is, amikor a méretes madár elkezdett körözni a macska felett, egyértelmű szándékkal: délidő voltán ebédnek szánhatta. A hozzáértő szemtanú azt is meg tudta határozni, hogy egy uhuval, más néven nagy fülesbagollyal volt dolguk, ami azért is meglepő, mert ezek a madarak éjjeli ragadozók, így nem szoktak nappal, lakóövezetben vadászni. Minden bizonnyal a beszűkült élettér kényszerítette efféle kényszermegoldásra a szárnyast. Ami az ő szerencsétlenségére, ám a kutyabarát macska és gazdája nagy örömére nem járt sikerrel.

A kutyákra is veszélyesek

Mint Az Én Kutyám oldalán írtunk róla, a ragadozómadarak bizony a kisebb méretű kutyákra is veszélyt jelentenek. Ahogy ezt sok kisebb eb gazdája meg is erősítheti. A csivavák vagy a yorkshire terrierek méretüket tekintve épp ideális prédák lehetnek.

A szakemberek szerint kedvenceinkre potenciálisan veszélyt jelentő madarak lehetnek a már említett sólymok, a sasok, az ölyvek, a szóban forgó baglyok, bizonyos területeken pedig a keselyűk. Laura VonMutius, a maitlandi Audubon Center of Birds of Prey nevű, madarakkal foglalkozó központ munkatársa azonban hangsúlyozza, hogy ezen szárnyasok többnyire nyulakkal, mókusokkal, kisebb madarakkal, esetenként hüllőkkel és kétéltűekkel, illetve halakkal és rovarokkal táplálkoznak. Ugyanakkor megesik, hogy méretesebb állatokra is lecsapnak, majd az áldozatot a földön fogyasztják el.

Főképp a nagyobb testű baglyok lehetnek veszélyesek, amelyek esetenként egy-egy kölyökrókát is levadásznak; emellett a baromfiudvar megfogyatkozásáért is többnyire ők tehetők felelőssé a ragadozómadarak közül.

A ragadozómadarak területvédelemből is támadhatnak

Védik a területet

A táplálékszerzés mellett a territoriális viselkedés is közrejátszhat a támadások során: a ragadozómadarak ugyanis erősen védik a saját területüket. Gyakran emiatt csapnak le a kutyákra, illetve macskákra.

Mindezek után bizton állíthatjuk, hogy nem pusztán urbán legendáról van szó a házi kedvencekre leselkedő szárnyas veszedelem esetében. Még városi környezetben sem!

Hogy teljes biztonságban tudd kedvencedet, ide kattintva megtudhatod, milyen veszélyek leselkednek kinti és kijárós cicádra – és miként óvhatod meg tőlük.

 

Történetünk főhőse előtt tisztelegve pedig ezt az írást ajánljuk, amelyben részletezzük, miben rejlik a fehér cicák lenyűgöző volta.

bagoly kinti macska macska és kutya préda vadászat veszély videó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!