hirdetés

Miért ünnepli Vietnám az új holdújévben a Macska évét és nem a Nyúlét? Lehet, hogy a rizsnek van hozzá köze

Hangai Lilla

2023. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

Január 22-én világszerte több mint egymilliárd ember köszöntötte az új évet a kínai naptár szerint, amely egy luniszoláris naptár. Ez a speciális naptár rendelkezik a szoláris és a holdnaptárra jellemző tulajdonságokkal is. 2023-ban a holdújév a Nyúl évét nyitotta meg a legtöbb kínai, délkelet-ázsiai és a világ más területein élő azonos nyelvet beszélő lakosság körében. De vajon Vietnám miért ünnepli a Nyúl éve helyett a Macskáét?

hirdetés

A Kínában kifejlesztett holdnaptár két kategóriát egyesít: 12 földi ágat, amelyek mindegyike egy-egy állatnak felel meg, és 10 égi ágat, amelyek mindegyike összhangban van az 5 elem – tűz, víz, fa, fém és föld – valamelyikével, valamint a feminin jin, és a maszkulin jang erőkkel is. Míg ez a különös naptár összehozza a különböző kultúrákat és embereket, előfordulhatnak benne olyan apró részletek, melyeket az ország a saját hite és hiedelemvilága szerint módosított.

Hanoi, Vietnám

A vietnámiak szerint a patkány nem lökte a folyóba a macskát

Délkelet-Ázsia nagy részén a január 22-én a Nyúl éve vette kezdetét. Ami megtestesíti a víz elemet és a jin energiát is. Vietnamban azonban e hónap 22-e a Nyúl helyett a Macska évét nyitja meg, ami nagy szerencsével kecsegtet bennünket.

A kutatók egyik magyarázata arra, hogy a vietnámi kultúra miért választotta a macskát a nyúl helyett az az, hogy a „nyúl” szót mandarinul „mao”-nak hívják, míg a nagyon hasonló kiejtésű és küllemű „meo” szócska vietnámiul macskát jelent.

Egy másik magyarázat szerint a 12 állatövi jegy kiválasztásáról szóló népszerű legenda két különböző változata okozhatta a félreértést. A monda szerint, melyben vagy Buddha vagy Jáde császár, a kínai panteon feje versenyt rendezett egy folyón, hogy kiválassza a zodiákus állatait és azok sorrendjét. A kínai változatban a macska és a patkány egy ökrön lovagoltak át a folyón, amikor a patkány annyira vágyott az első helyre, hogy a nyerés esélye megrészegítette, és a folyóba lökte a macskát. A cica így utolsóként érkezett meg, ami kizárást vont maga után. A nyúl a vízben lévő köveken ugrálva kelt át a folyón. Egy szerencsés ugrással egy lebegő farönkön landolt, amely gyorsan a partra vitte, így a nyúlnak sikerült megszereznie az előkelő negyedik helyet. A vietnámi változatban azonban – amelyből hiányzik a nyúl –, a macska tudott úszni, és ő érdemelte ki a negyedik helyet.

Kisfiú és macska a rizsföldön

Nguyen Hieu Tin, a vietnámi kultúra szakértője elmondta a South China Morning Postnak, hogy elképzelhető, hogy a válasz a gazdák által nagyra értékelt rizsföldekben rejlik: „A rizs hatalmas részét képezi Vietnám mezőgazdaságának, és rengeteg patkány fenyegeti a földek terméseit. A macskák pedig levadásszák a kártevőket, és emiatt népszerű állatokká váltak a vietnámi emberek körében.”

A macska és a kutya jó párosok

Érdekes módon a vietnámiak jó párosnak tartják a kutya és a macska évében született embereket. A cicus évében születettekkel remek összhangot alkotnak még a malac és a kecske évében született személyek is. A legrosszabb párosítás egyértelműen a macska és a patkány, valamint a macska és a kakas.

A nyúllal ellentétben a macska eleme a fa, de szintén jin. Szerencseszámai a 3, 6 és 9. Szerencséthozó virágai az illatos útifű liliom, a tátika és a hálóslevél. Színei a fekete, a rózsaszín, a lila és a kék.

Úgy tartják, hogy a Macska évében születni és a Macska évét megélni sok szerencsét hoz. Nem véletlen, hogy ezekben az években Vietnámban is mindig megnövekszik a gyermekáldás aránya. Ezenkívül azt tartják, hogy sokkal könnyebb együttműködni ezekkel az emberekkel, ugyanis szorgalmasak és nem ijednek meg a kemény munkától, valamint általában aktív életvitelt élnek.

Apa, fia és a családi kedvenc

Elmondható még róluk, hogy figyelmes személyek, akik határozottak, de rugalmasak is egyben. De hogy kitérjünk kicsit arra is, mire érdemes odafigyelnie ezeknek az embereknek, meg kell említenünk, hogy sokak szemében tűnhetnek sznobnak és rátartinak, ugyanis nagyon kedvelik a luxust, a szép és drága dolgokat, a fényűzést. Ám ha kritizálni szeretnél egy Macska évében született személyt a fenti okok miatt, azt tedd óvatosan, hiszen nagyon érzékenyek. Ha finoman fogalmazol, akkor is meg fogják érteni; nemhiába olyan intelligensek.

ázsia kínai Holdújév kultúra legenda legendák macskákról macska kultúra macska történelem történelem Vietnám
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink