hirdetés

Fertőzött tej miatt pusztult el több macska

Szénási Szimonetta

2024. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az etetés mikéntje okozta az állatok halálát.

hirdetés

Mint az Emerging Infectious Diseases beszámol róla, nagyszámú magas patogenitású A(H5N1) maderinfluenza-vírusos megbetegedést diagnosztizáltak az Egyesült Államok több szarvasmarhatelepén. Mint a tanulmány írja, a vírust nemcsak szarvasmarhákban, de macskákban is kimutatták Kansasban és Texasban. A probléma gyökere 2021-re datálható, amikor a vírus ezen válfaja bejutott az országba. A terjedés kapcsán megállapították, hogy a marhák egymást fertőzik; a más telepekről érkező fertőzött egyedek adták tovább a helyi állománynak. A macskák esetében azonban a nyers tej, illetve az azzal való etetés a megbetegedés forrása.

A madárinfluenza a macskák esetében halált okozott

Belehalnak

Míg a szarvasmarháknál a madárinfluenza csökkent étvágyat, valamint kérődzést, továbbá a tejtermelés hirtelen mérséklődését okozta, addig az érintett tehenek nyers (pasztőrözetlen) kolosztrumával és tejével etetett házi macskáknál halálos kimenetelű szisztémás influenzafertőzés alakult ki.

Bár az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelezte, hogy a kereskedelmi tejellátás továbbra is biztonságos, az influenzavírus kimutatása a pasztőrözetlen szarvasmarhatejben aggodalomra ad okot a lehetséges fajok közötti átvitel miatt. Mint hangsúlyozzák, a magas patogenitású madárinfluenza-vírusok folyamatos megfigyelésére van szükség a házi haszonállatokban annak érdekében, hogy a fajok és az emlősök közötti átvitelt megelőzhessük. Ez azért is kiemelten fontos, mert, miként az Index is beszámolt róla, mostanra megerősítést nyert, hogy a vírus állatról embere is terjed. (Egyelőre azonban emberről emberre nem terjed.)

Az emberi fogyasztásra készült tej és tejtermékek, valamint a nyers tej sem alkalmas a macskák táplálására

Pasztőrözöttet se!

Bár a híradások hangsúlyozzák, hogy kizárólag a nyers tej okozott fertőzést, így a pasztörizált termékek madárinfluenza szempontjából veszélytelenek, mi mégis azt javasoljuk, hogy azt se adj kedvencednek. Mégpedig azért (erről korábban több ízben is értekeztünk), mert a macskáknak felnőtt korukra csökken a laktózlebontó képessége. Így egyéni érzékenységtől függően tolerálják rosszul a laktóztartalmú élelmiszereket.

Hiába él a köztudatban, hogy a tej és a többi tejtermék jó a cicáknak, a valóságban ez nincs így.

Helyette válassz kedvencednek magas hústartalmú, életkorának és egészségi állapotának megfelelő eledelt. A macska obligát húsevő, ami azt jelenti, hogy a táplálékának szinte kizárólag húsból, illetve állati eredetű fehérjéből kell állnia.

Hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a macskatáp kiválasztásakor, arról ide kattintva tájékozódhatsz. Annak is érdemes utánaolvasnod, hogy a legfrissebb ajánlások szerint egy nap hányszor érdemes megetetni a cicádat. Már elavult a napi 1-2-szeri étkezés! Itt találod az orvosok jelenlegi tájékoztatóját.

halálos betegség laktóz laktózérzékenység madérinluenza tej tejtermék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!