hirdetés

A konyhakert ajándékai: ezek a macska számára is élvezetesek lehetnek

Hangai Lilla

2024. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

A kertből szedett friss, roppanós zöldségeket mi is szívesebben fogyasztjuk nyersen, gyorsan leöblítve a kerti csap alatt. Ha cicád gyakran tart veled, amikor betakarítod ezeket a zöldségféléket, vagy csak felszedsz néhányat belőlük az ebédhez, biztos belegondoltál már abba, hogy melyik az, amelyikből adhatnál neki is.

hirdetés

Mielőtt azonban ismertetnénk a zöldségek listáját, fontos kiemelni, hogy mivel a macskák obligát húsevők, ezért képesek fedezni minden számukra fontos tápanyagot kizárólag a húsból. Egyszerűen fogalmazva nincs szükségük a zöldségfélékre, azonban a változatosság és az izgalom kedvéért vannak olyanok, melyeket biztonsággal adhatunk nekik. Íme azok a zöldségek, amelyeket a macskák is megehetnek.

Vannak olyan zöldségek, amelyek a macskák számára is biztonságosan adhatók

A zöldségek csak csemegék a macskák esetében

Ragadozóként cicatársaink nem metabolizálják (anyagcsere lévén átalakít) és nem is emésztik meg jól a zöldségeket, ezért csak kis mértékben és ritkán adjunk nekik. Miután megkínáltad az alábbiak valamelyikével, mindenképpen figyeld meg a cicát, hogy nem mutatja-e gyomor- vagy bélrendszeri zavarok jeleit. Előfordulhat ugyanis egyéni érzékenység annak ellenére is, hogy a lent részletezett zöldségek alapvetően biztonságosak.

Ha bizonytalan vagy, azt javasoljuk, hogy egyeztess az állatorvossal a kérdésben. Ő ismeri kedvencedet és a kórtörténet, így el tudja mondani, hogy érdemes lehet-e az alábbiak valamelyikével kínálnod.

1.) Spárga

A spárgának magas a lúgtartalma, amely megváltoztatja az emberek és a macskák vizeletének a pH-értékét is, valamint ezáltal a szagát. Idővel ez kristályok képződését okozhatja, amelyek húgyúti elzáródáshoz vezethetnek. Így bár a spárga egy biztonságosan adható zöldség, csak ritkán is kis mennyiségben kedveskedjünk vele a cicának, ha szereti. Törjük le a spárga fás részét, főzzük meg, és apró darabokban vagy magában, vagy az eledelhez keverve adjuk a cicának.

A zöldségek közül a spárga lúgos, ezért megváltoztatja a macskák vizeletének pH-értékét, ezáltal a szagát is

2.) Cékla

A céklában nagy mennyiségű oxalát található; ez egyes háziállatok esetében hólyagkövek kialakulásához vezethet. Ha tudod, hogy cicád hajlamos erre, semmiképpen se adj neki a céklából! Valamint az is jellemző erre a zöldségre, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, így az emésztési gondokkal küzdő cicáknál is kerülni kell. Add a cicának megfőzve, a héja nélkül apró darabokban, és ne lepődj meg, ha az alomban piros színű kakit találsz másnap.

3.) Kelbimbó

A kisiskolások leggyűlöltebb ellensége, a kelbimbó biztonságosan adható a cicáknak megfőzve és apró darabokra vágva.

4.) Káposzta

Ugyan a káposzta segíti az emésztést és javítja a bőr és a szőr egészségét is, mindenképpen csak mértékkel adható apránként, hogy ne terhelje meg az állat pajzsmirigyét. A zöldség ugyanis tiocianátot tartalmaz, amely elnyomhatja a pajzsmirigyet, ha hosszú ideig nagy mennyiségben adják. Mindenképpen főzve, apró darabokban tálaljuk.

A zöldségek csak kis adagokban javasoltak a macskák számára

5.) Zeller

Kis mennyiségben, főve adva nem okoz irritációt sem ez a zöldség, és könnyebben hozzájuthatnak belőle az állatok a vitaminokhoz és az ásványi anyagokhoz is. Túlzott mennyiségben hányás és hasmenést, valamint túlzott gázképződést okozhat, így óvatosan adagoljuk. A zeller plusz előnye, hogy frissebbé teheti a kedvenc leheletét.

6.) Saláta

Jégsalátát semmiképpen se adjunk a cicának, ugyanis hasmenése lehet tőle! Apróra vágva, kis mennyiségben azonban a hagyományos fejes saláta feldobhatja a nedves eledelt.

7.) Krumpli

Csak megfőzve, apró darabokra szelve, vagy pürésítve kis mennyiségben adjuk a macskának, soha ne etessük héjas, nyers burgonyával az állatot! Cukorbeteg háziállatok esetében mondjunk le róla, ugyanis jelentősen megemelheti a vércukorszintet.

A burgonya a biztonságos zöldségek közé tartozik, de cukorbeteg macskák nem kaphatnak belőle

8.) Retek

Hámozzuk meg és kockázzuk nagyon apró darabokra, ugyanis amellett, hogy nagyobb darabokban fulladásveszélyt okozhat, a bélrendszer elzáródását is előidézheti. Ne lepődjünk meg rajta, ha a fogyasztása után a cica kicsit szelesebb lesz. Emiatt figyeljünk oda, hiszen bár nem mérgező, egyes macskáknál hasi diszkomfortérzethez vezethet a fogyasztása.

9.) Paszternák, fehérrépa

Főzve könnyebben megemésztik, de nyersen is adhatók nagyon apró darabokban, a héj nélkül. Ne add azonban olyan cicának, akinek pajzsmirigyproblémái vannak, ugyanis gátolhatják a szervezet jódfelvevő képességét.

+1.) Gomba

Természetesen a gomba nem zöldség, de ebbe a listába tudtuk a legkönnyebben beilleszteni. Mondanunk sem kell, hogy kizárólag boltban vásárolt gombát adj a macskának, de frisset, ne a konzerves, üveges vagy szárított változatot. Csak főve add neki, apró darabokra vágva, egyszerre csak nagyon keveset. Egyes háziállatok érzékenyek lehetnek rá, így figyeld a cicádat, miután kapott belőle.

A gombát a konyhában a zöldségek közé sorolhatjuk, és a macskák közül van, aki szívesen kóstolgatja

Ezek a zöldségek mérgezőek a macskák számára

Minden hagymaféle, ideértve a vöröset, a lilát, a salottát, a metélőt, a pórét, a fokhagymát és a többit. Diallil-diszulfidnak és tioszulfátnak nevezett vegyületeket tartalmaznak, amelyek mérgezőek mind a macskákra, mind a kutyákra, ám az előbbiek még érzékenyebbek rá. Amellett, hogy gyomor- és emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, vörösvértest-károsodást, vesekárosodást és vérszegénységet is előidézhetnek.

A padlizsán is mérgező a macskákra! A tojásgyümölcs a burgonyafélék (Solanaceae) családjának tagja, így glikoalkaloidok találhatóak benne, épp úgy, mint a családba tartozó többi fajban. Ezek nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve megbetegedéshez, mérgezési tünetekhez vezethetnek. A padlizsán ezenkívül oxalátokat is tartalmaz, amely veseproblémákat is előidézhet mind a kutyáknál, mind a macskáknál.

Bár alapvetően a kelkáposzta kis mennyiségben nem mérgező a macskákra nézve, több gond is lehet vele. Nagy mennyiségű kalcium-oxalátot tartalmaz, amely vese- és hólyagkövet okozhat, valamint izotiocianátokban is gazdag, amelyek gyomorirritációt idézhetnek elő. Ha a kedvence étrendjének több mint 10%-át teszi ki ez a növény, az már bizony a fenti jellemzők miatt mérgezően hathat a macskára. Emiatt azt javasoljuk, hogy ebből se kapjon a cica semmilyen formában.

Itt megtalálod a lista első felét is, ha szeretnél képben lenni a többi zöldségfélével is.

emberi ételek a macskának zöldség zöldségek macskának
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!