hirdetés

Veszett macskát találtak – a NÉBIH figyelmeztetést adott ki

Gerhát Petra

2024. január 27 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Nem csak a kutyákra, a macskákra is veszélyes kór terjed Kelet-Magyarországon. Tegnap a Nébih veszett macska miatt adott ki felhívást.

hirdetés

Az ukrán határ közelében a veszettség hónapok óta nagy gond. Az én kutyám magazin alig pár napja figyelmeztette olvasóit az egyre rosszabb helyzetre. November óta tűnnek fel a keleti határ mentén veszett állatok, ám eddig csak kutyáknál és aranysakáloknál mutatták ki a veszélyes kórt.

A veszettség elleni oltás a macskák számára is elérhető, életet menthet

Az aranysakálok okozzák a veszettséget a környéken

Az ukrán háború miatt olyan nagyvadak jelentek meg tömegével az országban, melyek a korábbi évtizedekben csak alkalmanként bukkantak fel Magyarországon. A harci cselekmények elől menekülő vadak száma hazánkban is folyamatosan növekszik. A sakálok emberekre nem, de a kutyákra és a macskákra is veszélyesek lehetnek.

 

Január 1-jén egy Tiszabecsen elpusztult kutyánál, két nappal később pedig egy  aranysakálnál állapított meg veszettséget a hatósági állatorvos.  A térségben nem ezek voltak az első esetek, már tavaly ősszel a megszokotthoz képest sokkal több állatnál diagnosztizáltak veszettséget, ebzárlatot is elrendeltek, amit idén megerősített a Nébih.  Megkezdték a rókák gyérítését is.

A Nébih laboratóriuma január 26-án ismét veszettséget igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták.

A hatóság közleményt adott ki a teendőkről.

Mi a teendő, ha veszett állatot látsz?

  • Amennyiben kutya vagy macska embert támadott vagy mart meg, illetve vadon élő állattól származó sérülés történt, haladéktalanul fel kell keresnie egy orvost.
  • Az emberre is veszélyes betegség, a veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával.
  • Az eseményt mihamarabb jelenteni kell a helyi állategészségügyi jogkörben eljáró járási hivatalnak és a Nébih-nek is, hogy minél hamarabb megtehessék a szükséges intézkedéseket.
  • A háziállatok esetében a keleti területeken kiemelten fontos az oltás, mely Magyarországon a kutyák számára évente kötelező, de a a macskák esetében is ajánlott.

A Nébih ezúton is felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára! – áll közleményükben.

A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.
Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

Bővebb információk: https://portal.nebih.gov.hu/…/ujabb-veszettseggel…

nébih veszett állat veszett macska veszettség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink